Smażenie obniża wartość odżywczą danego pokarmu, a poza tym zachodzi w wysokich temperaturach przy użyciu tłuszczy, które ulegają rozmaitym przemianom (termooksydatywnym) - ich konsekwencją jest wydzielenie wielu toksycznych związków, w tym również rakotwórczych.
Ale dlaczego smażenie odpada ja robię to na pamie, nawet tego tłuszczu nie odczujesz http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html
Mógłbyś usmażyć na oliwie, jednak obawiam się, że smakowo niezbyt się będzie to komponowało. Kokosowy to w sumie też roślinny - co prawda stały, ale jednak %-) Masło klarowane, czy tłuszczu kokosowy - raz, że w tym zestawieniu (przynajmniej w mojej ocenie) wypadną lepiej, a dwa - są stabilniejsze. Smażenie niespecjalnie wpłynie na ich wartość.
"(...)Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. Dozwolone: Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica). Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością [...]
wiem co to omega3, tak tylko sie spytalem bo myslalem ze w kazdej rybie ona jest ;d zmienie w takim razie na jakas tlusta chyba lososia, dobre to by bylo? a i chyba glownie bede w piekarniku ja robil smazenie czesto odradzaja tutaj :>
Zacytuje sam siebie, gdyż niedawno było podobny temat. @monkey - Oliwa jak wiadomo obfituje w jednonienasycony kwas oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów [...]
nie ma najlepszych, każda jest dobra pod warunkiem że umie się z niej korzystać, każdemu np smażenie się kojarzy w głębokim tłuszczu a można też zdrowo usmażyć, na teflonie popsikanym pamem.
z teflonowymi tackami takie grillowanie to zwykle smazenie. najzdrowiej jest wybrac modele, w ktorych mieso lezy na "szczebelkach" a calosc jest ogrzewana od dolu oddalona 1,2,3,cm plyta grzewcza. czyli dwustronne odpadaja. niestety konkretnych modeli w tej konwencji nie znam, sam wlasnie zabieram sie za szukanie.
Zależy też jak długo i w jakiej temperaturze. Najlepsze jest masło klarowane jeśli chodzi o smażenie na maśle Zmieniony przez - Kaziupir w dniu 2014-06-13 09:13:08
Ona nie jest czarna, tylko po prostu mocniej brązowa ;) Głównie przyprawy chyba tak czernieją. No i nie jest to smażenie długotrwałe typu choćby 10 min. To jest walnięcie kuchni na full i około 5 min obróbki termicznej - białko ścina się w ciągu 2 min, pozostałe 3 jest na to, żeby bardziej przypiec i odparować wodę. Zmieniony przez - Granathar w [...]
Trzeba było oglądać dzisiaj Okrasa łamie przepisy, fajne ciasto francuskie zrobił z karpiem, metod jest wiele, jakieś galarety, pieczenie, smażenie itd.
Masz urozmaicać dietę jak już zostalo napisane - masz ogromne pole do popisu jak chodzi o tluszczę - najbardziej przyzwoitą cenę ma smalec i śmiało go wprowadź szczególnie jak chodzi o dluższe smażenie .
ciemnym chlebem z ziarnami, grahamką, kotleciki w formie mięsa smażonego na teflonie, jeżeli tłuszcz to oliwa z oliwek, różne ryby ziemniaki = kasza biała, ryż brązowy, paraboliczny, ciemny makaron, do każdego posiłku warzywa, zamiast słodyczy ewentualnie owoc (ale nie na noc)...jako przekąska garśc rodzynek albo orzechów dużo białka: twaróg, [...]