Hej, O odżywianiu czytam już trochę, będzie ponad rok. Pierwsza książka "Żywienie w sporcie" A. Bean i po późniejszych poszukiwaniach okazała się zbiorem bzdet, dlatego preferuję opinie kulturystów (jako tych najbardziej skupiających się na jakości pożywienia). Dieta ułożona już prawie idealnie - potrzebuję zaledwie kilku informacji, by czuć się [...]
Witam! Zacznę może od mojej historii. LENIWI MOGĄ PRZEWINĄĆ :). Nie jest nadzwyczaj ciekawa więc dziś krótko. W dzieciństwie byłem typowym grubasem który nie potrafił przebiec kilometra. Na jakiś czas zmieniło się to w latach 3 gimnazjum do 2 liceum liceum. W pierwszym czasie zacząłem "dietę". Tak dokładnie. Nie wiedziałem jeszcze co to słowo [...]
Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany, powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku (HNE - 4-hydroksy-trans-2-nonenal), który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona - ostrzegają amerykańscy naukowcy. [...]
Wiek :redukcja Płeć : mężczyzna Wiek : 32 Waga : 94,6 Wzrost : 181 Obwód klatki : - Obwód ramienia : - Obwód talii : - Obwód uda : - Obwód łydki : - Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%-30% Aktywność w ciągu dnia : praca siedząca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW, 20 min aeroby Odżywianie : chleb Cel : [...]
Witam, caly w skowronkach po kupieniu laweczki i sztangi postawnowilem ulozyc diete. Zaczalem czytac rozne tematy na forum i w koncu wzialem sie za ukladanie. Pierwsze pytanie brzmi: Czy smazenie wchodzi w gre? Najpierw przeczytalem, ze jest niezdrowe i zle, a potem znalazlem przepisy ze smazeniem w dietach redukcyjnych. A oto moja dieta(ile ja [...]
Poniżej przedstawiam obecną dietę. Troche mnie zalewa. W celu ograniczenia zwiększenia poziomu tłuszczu zamierzam wprowadzić w dni treningowe około 15min wolnego biegu. Chciałbym podnieść troche wagę(max 5kg) lub ją obniżyć kosztem tłuszczu. Byłbym wdzięczny za podanie przykładowych posiłków, które wymagają nieiwiele czasu, a są pożywne(od 5 [...]
Jako, że jest to mój pierwszy post od dawien dawna, na początku chciałem Was wszystkich przywitać.. Witajcie! :) Konto na SFD mam już.. (tu chwila na sprawdzenie), łał, 12 lat ;p Przez ten czas moja przygoda z siłownią, czy ogólnie sportem i zdrowym trybem życia, miała swoje wzloty i upadki - jak później zobaczycie, więcej było upadków - jednak to [...]
Skladniki: *2 piersi z kurczaka *2 spore garscie pieczarek *cebula *3-4zabki czosnku *przyprawa do miesa mielonego,sol *1-2 lyzki zmielonych platkow owsianych,ew.bulki tartej Piersi z kurczaka umyc,wrzucic do blendera,zmieksowac (zajmuje to doslownie kilka sec.).Pieczarki umyc,cebule obraz pokroic na wieksze czesci,wszystko lacznie z czosnkiem [...]
Dieta dr Budwig W swoich założeniach opiera się na specyficznych właściwościach oleju lnianego wysoko-linolenowego, a dokładnie jednego z kwasów tłuszczowych których tenże jest źródłem, kwasu alfa-linolenowego. Zdaniem autorki odpowiednia podaż w/w składnika diety, przy zachowaniu odpowiedniej higieny żywienia, jest gwarancją nie tylko smukłej [...]
Witam, Miałem w sumie kilka krótkich pytań i zapisałem je w temacie "pojedyncze pytanie" ale zbytnio się rozpisałem dlatego spróbuje założyć nowy temat :) Że tak powiem postanowieniem noworocznym zacząłem co drugi dzień uczęszczać na siłownie. Póki co trener ukierunkował mnie na ogólnorozwojówke ale zbytnio nie wdawałem się jeszcze w dyskusje o [...]
Witam serdecznie. Mam już niemały dylemat, odnośnie tego od jakiej wagi liczyć kalorie i makroskładniki piersi z kurczaka - surowego mięsa, czy po usmażeniu? Wyszukiwałem wcześniej podobny temat w internecie i wszyscy mówią, że powinno się brać pod uwagę to ile waży surowe mięso i od tego liczyć kalorie, makroskładniki. I zanim mnie ktoś tu [...]
Witam. Od razu powiem, że nie wiem czy natrafiłem na odpowiedni dział, ale mam parę pytań i wole je zadać niż zachodzić w głowę co i jak. Mogę również niezbyt zwięźle opisać to na co szukam odpowiedzi tak więc z góry sory :). Staram się jeść ok. 3 normalnych posiłków dziennie oraz między posiłkami jakieś przekąski jak owoce lub szejk i stąd parę [...]
Prosiłbym o poradę doświadczonych forumowiczów, gdyż natrafiłem na opór w mojej diecie. Ok. dwa miesiące temu zrobiłem sobie szczegółowe badania masy ciała i jego składu. Wyniki przedstawiały się następująco: Całkowita masa ciała: 116,9kg Objętość wody w organizmie: 49,2 Białko: 13,0kg Substancje mineralne: 4,58kg Masa tkanki tłuszczowej: [...]
Witam. Podsyłam przepis na pysznego kuraka w musztardzie :) Do tego przepisu potrzebujemy: --- ok. 800g piersi z kurczaka ( zalezy ile osob ma to jesc ), ja przygotowywalem z 800g. --- przyprawy wedle wlasngo uznania, ja uzywalem majeranku, bazylii, oregano i przyprawy do karkowki ( UWAGA !!! Nie dodawac za duzo przypraw bo to moze zepsuc caly [...]
Witam, przepis ten ameryki nie odkrywa, rewolucją kulinarną żadną nie jest. Chciałem tylko przedstawić jak robię cyca na co dzień. Gotowany już mi się dawno znudził a smażenie praktycznie wyeliminowałem. Robimy z Żyrafką tą potrawę jakieś 5 razy w tygodniu i mamy jej już tyle wersji że nadal się nie nudzi. Do rzeczy. - pierś z kurczaka (500-600g) [...]
Witam. Składniki: - Pierś z kurczaka 160g - Makaron Durum 100g - papryka czerwona (pół), kukurydza (jak kto lubi) - Chiński słodko-pikantny sos chili firmy TAO-TAO !!! - przyprawy 1. Gotujemy wodę i wrzucamy do niego nasz makaron. Gdy uznamy, że makaron dochodzi do siebie, zabieramy się za smażenie kuraka :) 2. Kroimy go wcześniej w małą [...]
witam od pond 6 miesięcy chodzę na siłownie, ponieważ chciałam poprawić ogólnie wygląd i kondycję, nie zależy mi na jakiejś szczególnej redukcji, chociaż dopuszczam schudnąć max. 5kg. ponad 2 lata temu schudłam prawie 20kg i od tamtego czasu zmieniłam kompletnie swoje nawyki żywieniowe i styl życia. Mój problem polega na tym, że jedyny efekt jaki [...]
Tłuszcze właściwe są estrami glicerolu (alkohol) i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Nienasyconych charakter niektórych związków powoduje to, że są one podatniejsze na procesy utleniania, a ich jakość ma znacznie krótszy czas utrzymania się w czasie przechowywania. Ze względu na reakcje zachodzące w tłuszczach może dochodzić do [...]