Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Terapie mające wpływ na profil lipidowy niosą ze sobą ciężkie skutki uboczne, np. rozpad mięśni (miotoksyczność), hepatotoksyczność, neurotoksyczność oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i objawy uczuleniowe. Jakby tego było mało, stosowanie rosuvastatyny wcale nie przeszkadza występowaniu cukrzycy typu II. W wielu innych badaniach i [...]
Niedawno Muyor JM i wsp. opublikowali ciekawe badanie, które będzie używane do negowania techniki używanej do wyciskania sztangi leżąc. W eksperymencie wzięło udział 20 mężczyzn ważących średnio 77 kg, przy 1.79 m wzrostu i mających rekord w wyciskaniu 85 kg (wszystkie dane średnie). Napiszę w wielkim skrócie, dlaczego to badanie jest błędne. W [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Ogółem, na chwilę obecną ocenia się, iż kofeina występuje w [...]
Kiedyś (w latach 80. XX wieku) nadużywanie kofeiny przez sportowców było nielegalne (próg odcięcia 15 µg/mL). Sytuacja zmieniła się w 2004 r. – kofeina przestała być umieszczana na liście zakazanych substancji. Wg regulacji WADA z 2019 r., całkiem legalne jest stosowanie kofeiny: „Bupropion, kofeina, nikotyna, fenylefryna, fenylopropanolamina, [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Nie, to nie będzie artykuł o tym, iż należy stosować kreatynę i leżeć na kanapie, a mięśnie same urosną. To niestety niemożliwe. Zdarzają się jednak wymuszone przerwy w treningu np. spowodowane kontuzjami czy trybem pracy. Kreatyna najlepiej sprawdza się dla kulturystów i innych sportowców bazujących na sile i masie mięśni, gdyż fosfokreatyna w [...]
Temat budzi kontrowersje. Istnieje wiele poradników dotyczących ograniczania przyrostu w pasie u kulturystów, jednak nie wszystkie rady mają sens. Co więc można, a czego nie da się zrobić? Doping rhGH – co powoduje? Wiele wskazuje na to, iż stosowanie hormonu wzrostu niekorzystnie wpływa na wszystkie narządy ciała. U transgenicznych myszy [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]
Najprawdopodobniej to właśnie nadciśnienie tętnicze odpowiada za uszkodzenia, niewydolność nerek oraz zmiany w sercu, które występują u kulturystów (pośrednio przyczyniają się do tego przez stosowanie hormonu wzrostu oraz silne odwadnianie w bezpośrednim okresie przedstartowym). Mówimy o osobach wspomagających się farmakologicznie, gdyż trening [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
Metanabol jest jednym z bardziej toksycznych środków na rynku. Osoby, które mówią, że im „nie zaszkodził”, po prostu tego nie badały lub miały do czynienia z podróbką (fałszowanie najtańszych SAA jest powszechną praktyką. Zdarza się, że nawet zamiast testosteronu propionatu jest sam olej). Metanabol może skutkować silną retencją wody. [...]
Wielu ludzi ogląda niskiej jakości programy telewizyjne dotyczące produkcji mięsa. Część z tych filmów jest manipulacją lobby wegetariańskiego (np. produkcja „What the health”), inne zawierają przekłamania i nie podparte badaniami obserwacje. Jak więc jest w istocie? Słyszałem teorię, że od kurczaków rosną piersi. Cóż, skąd biorą się [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Nie, to nie jest prima aprilis. Niektórzy autorzy są szczerze przekonani, że koktajle proteinowe powodują depresję, otłuszczenie i pogorszenie stanu zdrowia sportowców. Według nich, naukowcy z Uniwersytetu w Sydney wykazali, że szejki białkowe skracają życie. Naukowcy podawali grupie myszy standardową paszę składającą się z 18% aminokwasów . [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]
W wcześniejszych, licznych badaniach wykazano, iż: biorąc pod uwagę dowody dotyczące niewytrenowanych osób, wydaje się prawdopodobne, iż niekoniecznie należy stosować serie ćwiczeń do załamania, jeśli używamy ciężaru roboczego (np. 30-50% maksymalnego) u niewytrenowanych osób konieczne jest wykonywanie powtórzeń do załamania ruchu, u osób [...]