U 1 na 4 młodych mężczyzn, którzy trenują z ciężarami i używają sterydów anaboliczno-androgennych, tętnice wieńcowe „zatykają się”. Brazylijscy naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo odkryli to, porównując grupę młodych użytkowników sterydów z grupą kontrolną (naturalnych kulturystów w podobnym wieku, niebiorących SAA). Badanie to wskazuje, że [...]
Podawanie węglowodanów (CHO) podczas ćwiczeń trwających krócej, niż 3 h, poprawia wydolność wysiłkową, ale nadal trwa debata na temat optymalnej ich dawki. Naukowcy pod wodzą Michael’a L. Newell’a porównali odpowiedź metaboliczną na węglowodany (glukozę) w dawce 20-64 g na 1 h oraz osiągi sportowców. Wykorzystali do tego celu [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Kiedyś myślano, iż stosowanie testosteronu wywołuje przerost i zmiany nowotworowe prostaty. Cóż, jednak nowsze dane zebrane, np. z bazy RHYME (rejestr mężczyzn z hipogonadyzmem), tego nie potwierdzają. W ramach RHYME zebrane dano dotyczące 999 leczonych (testosteronem), nieleczonych i nowo zdiagnozowanych (z hipogonadyzmem) mężczyzn. Dokonano [...]
Naukowcy Vasunilashorn S. i wsp. oceniali wpływ stężeń kluczowych hormonów i związków wiązanych ze stresem (kortyzol, epinefryna, noradrenalina), hormonów anabolicznych (IGF-1, DHEA), cytokiny (głównie prozapalnej) IL-6. Postawiono hipotezę, że przewlekły stres psychiczny jest związany z krótszą długością telomerów. Telomery to struktury na [...]
Wpływ zwiększonej wysokości na wyniki sportowe jest dobrze znany. Jest to dość złożona kwestia. Osoba przyzwyczajona do wysokości 300 czy 400 m, przeniesiona na wysokość ponad 2500 m, dość szybko poczuje "spadek mocy". I odwrotnie: gdy osoby spędzające czas na wysokości (mieszkające tam) będą trenowały na nizinach, mogą oczekiwać zwyżki osiągów, [...]
Z wcześniejszych badań wiemy, iż jeśli sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia [...]
Historycznie rzecz ujmując, rak prostaty był przeciwwskazaniem do TRT (hormonalnej terapii zastępczej) u mężczyzn z hipogonadyzmem. Niektóre badania prowadzone w latach 40. XX wieku wykazały, że mężczyźni z rakiem prostaty (gdzie występowały już przerzuty) wykazywali poprawę pod względem parametrów klinicznych, jak i pomiarów biochemicznych po [...]
Stosowanie egzogennych hormonów, w tym testosteronu i jego pochodnych (metanabol, metylowany testosteron, oral-turinabol, czyli chlorodehydromethyltestosterone, clostebol), 19-nortestosteronu i jego pochodnych (nandrolone, trenbolone), DHT i jego pochodnych (anapolon, masteron, winstrol, oxandrolone), preparatów SARM ma wpływ na oś HPTA. Wg badań [...]
Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi niesłusznie uważa, że ma insulinooporność. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]
Ćwiczenia fizyczne dostarczają fizjologicznego bodźca zwiększającego zapotrzebowanie mięśnia sercowego. Mięśnie wymagają zwiększonego przepływu krwi, a więc serce musi wykonywać cięższą pracę (zwiększa się pojemność minutowa). Zwiększa się ilość uderzeń serca, kurczliwość mięśnia (wskaźnik kurczliwości odzwierciedla maksymalny przepływ krwi [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Cóż, jeśli chcesz wiedzieć w największym skrócie: otyłość powiązano z różnorakimi rodzajami nowotworów. Przykładowo pacjentki z rakiem piersi miały 45% więcej tłuszczu wisceralnego, w porównaniu do grupy kontrolnej. Ponadto istnieją duże wątpliwości odnośnie substancji, np. karmelu czy cukru, zawartych w wielu popularnych napojach. Każda [...]
Ludzie boją się szczepionek oraz innych "zagrożeń", które mają więcej wspólnego ze science-fiction niż z rzeczywistością. Sztandarowym przykładem są zamienniki cukru, słodziki, które stały się ofiarą wojny z „chemią”. Taki sam los spotkał syrop glukozowo-fruktozowy, nikt nie patrzy na badania mówiące o tym, iż równie negatywnie oddziałuje na [...]