SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żelazo

  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2240 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • 5 owoców, które warto włączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] popularne ze względu na swoje właściwości wspomagające układ moczowy. Bogate są w antocyjany, które chronią pęcherz przed różnymi infekcjami. Porzeczka bogata jest również w żelazo. Kobiety, które mają za mało żelaza, powinny zjadać te owoce lub wypijać sok ze świeżo wyciśniętych porzeczek, zwłaszcza po miesiączce. Właśnie wtedy kobiety posiadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9353 Data: 2017-06-12 09:27:24
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7657 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • [...] jednak dużo łatwiej jest pozyskać białko – na przykład w strączkach. Witaminę B-12 można znaleźć odpowiednio w serze, jajkach, mleku i sztucznie wzbogacanych produktach, a żelazo można pozyskać z roślin strączkowych, zbóż, orzechów i szeregu warzyw. Mając to na uwadze, zamiast pytać, czy powinniśmy jeść mięso, prawdopodobnie powinniśmy zapytać, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3955 Data: 2021-09-16 17:25:33
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 5 - Karnityna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 534 Data: 2023-05-02 13:03:58
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7872 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • [...] ale nie jajka) i owowegetarian (jedzących jajka, ale  nabiału już nie). Kluczem jest tutaj równowaga i różnorodność posiłków. Warto się upewnić, że dieta jest bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2021-08-13 08:56:11
  • [...] konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1793 Data: 2021-09-13 12:18:33
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • [...] Związki te zapobiegają powstawaniu raka. W burakach znajdziemy również celulozę, pektyny, wiele witamin i minerałów między innymi: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor i jod. Tak bogaty skład sprawia, że buraki znajdują się na liście super pokarmów, których przypisuje się zdolność leczenia i zapobiegania wielu chorobom. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9387 Data: 2017-12-27 08:54:18
  • [...] filmie na YouTube Baena dał jasno do zrozumienia, że nie wierzy, iż sterydy są konieczne dla rozwoju jego mięśni.  Niedaleko pada jabłko od jabłoni, a Joseph Baena, pompuje żelazo z takim samym zapałem, jak jego znany ojciec. Baena zwrócił na siebie uwagę przede wszystkim ze względu na podobieństwo do taty oraz na pasję do fitnessu. Powiedział, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 601 Data: 2024-02-18 00:31:39
  • [...] dochodziło do ich utleniania się.  Białko konopne obfituje w minerały i przeciwutleniacze Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4280 Data: 2020-06-19 13:49:57
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6438 Data: 2019-10-24 12:14:48
  • [...] pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3710 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • [...] Ciecierzyca Ciecierzyca to dobry wybór dla osób, które chcą zwiększyć spożycie prebiotyków. Zawiera ona 12,2 g błonnika na 100 g. Ciecierzyca jest również bogata w białko, żelazo i witaminy z grupy B. Soczewica Soczewica jest sycąca, lekkostrawna i bardzo zdrowa. Jest bogatym źródłem błonnika, zawiera go 10,8 g na 100 g i pomaga stymulować do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1350 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1733 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • Ile kalorii ma pomarańcza? Wartość odżywcza pomarańczy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 787 Data: 2023-02-21 19:26:14
  • W sportach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, dieta zawodnika odgrywa kluczową rolę. Biegacze poddają swoje ciała intensywnemu wysiłkowi, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i poszczególne substancje biologicznie aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1441 Data: 2024-02-07 12:05:36
  • [...] a polega na tym, że kiedy porfiryny roślinne, nazywane chlorofilem, przyłączają magnez i przyjmują zieloną barwę, to porfiryny zwierzęce, nazywane hemem, przyłączają żelazo i przyjmują barwę czerwoną. Obie porfiryny działają w wyspecjalizowanych organellach komórek roślin i zwierząt; chlorofil działa w chloroplastach, zaś hem w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1614 Data: 2021-08-05 18:35:40
  • Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1206 Data: 2024-02-13 12:14:11