Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] popularne ze względu na swoje właściwości wspomagające układ moczowy. Bogate są w antocyjany, które chronią pęcherz przed różnymi infekcjami. Porzeczka bogata jest również w żelazo. Kobiety, które mają za mało żelaza, powinny zjadać te owoce lub wypijać sok ze świeżo wyciśniętych porzeczek, zwłaszcza po miesiączce. Właśnie wtedy kobiety posiadają [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] jednak dużo łatwiej jest pozyskać białko – na przykład w strączkach. Witaminę B-12 można znaleźć odpowiednio w serze, jajkach, mleku i sztucznie wzbogacanych produktach, a żelazo można pozyskać z roślin strączkowych, zbóż, orzechów i szeregu warzyw. Mając to na uwadze, zamiast pytać, czy powinniśmy jeść mięso, prawdopodobnie powinniśmy zapytać, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] ale nie jajka) i owowegetarian (jedzących jajka, ale nabiału już nie). Kluczem jest tutaj równowaga i różnorodność posiłków. Warto się upewnić, że dieta jest bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność [...]
[...] konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] Związki te zapobiegają powstawaniu raka. W burakach znajdziemy również celulozę, pektyny, wiele witamin i minerałów między innymi: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor i jod. Tak bogaty skład sprawia, że buraki znajdują się na liście super pokarmów, których przypisuje się zdolność leczenia i zapobiegania wielu chorobom. [...]
[...] filmie na YouTube Baena dał jasno do zrozumienia, że nie wierzy, iż sterydy są konieczne dla rozwoju jego mięśni. Niedaleko pada jabłko od jabłoni, a Joseph Baena, pompuje żelazo z takim samym zapałem, jak jego znany ojciec. Baena zwrócił na siebie uwagę przede wszystkim ze względu na podobieństwo do taty oraz na pasję do fitnessu. Powiedział, [...]
[...] dochodziło do ich utleniania się. Białko konopne obfituje w minerały i przeciwutleniacze Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu [...]
[...] Ciecierzyca Ciecierzyca to dobry wybór dla osób, które chcą zwiększyć spożycie prebiotyków. Zawiera ona 12,2 g błonnika na 100 g. Ciecierzyca jest również bogata w białko, żelazo i witaminy z grupy B. Soczewica Soczewica jest sycąca, lekkostrawna i bardzo zdrowa. Jest bogatym źródłem błonnika, zawiera go 10,8 g na 100 g i pomaga stymulować do [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
W sportach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, dieta zawodnika odgrywa kluczową rolę. Biegacze poddają swoje ciała intensywnemu wysiłkowi, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i poszczególne substancje biologicznie aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o [...]
[...] a polega na tym, że kiedy porfiryny roślinne, nazywane chlorofilem, przyłączają magnez i przyjmują zieloną barwę, to porfiryny zwierzęce, nazywane hemem, przyłączają żelazo i przyjmują barwę czerwoną. Obie porfiryny działają w wyspecjalizowanych organellach komórek roślin i zwierząt; chlorofil działa w chloroplastach, zaś hem w [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]