Sila jest bogiem,Trening nalogiem,Rzezba zabawa,a Masa podstawa....
...
Napisał(a)
"Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba."
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:02:14
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:02:14
...
Napisał(a)
Tylko problem z oliwą jest taki, że jak się jej nie "wygotuje" to będzie nadal pachnieć/śmierdzieć jak oliwa i niczym się nie będzie różnić od tego jakbyśmy łyżką pili. Te parę minut musi się podgrzać, potem jest bezzapachowa w miarę.
Nie mądrkuj.
milczeks! <3
...
Napisał(a)
wincol"Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba."
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:02:14
Wincol ten tekst w calosci jest bezsensem
bo wlasnie po to tloczy sie na zimno, w prasie mechaniczniej oliwki zeby ich nie podgrzewac, a nie podgrzewa sie dlatego wlasnie zeby uzyskac extravirgin bo taka oliwa ma najlepsze wlasciwosci,
podgrzanie wszytsko psuje, bezsens totalny
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!
...
Napisał(a)
A co za problem potem sobie jeszcze zimną po posiłku wypić?
Nie mądrkuj.
milczeks! <3
...
Napisał(a)
to jest cytat takie cos mozna przeczytac , nie tylko tam, czesto sie ost.sluszy ze mozna smazyc na oliwie, o to ytylko chodzi, nie masz jej spozywac smazonej ale ze mozna na niej smazyc
lub cos takiego , cytat z jednego z art. z SFD
"O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura dymienia - jest to moment w którym pod wplywem temeprtury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze.
Temperatura dymienia niektórych tłuszczów (stopnie C):
-olej palmowy - 240,
-smalec - 220,
-oliwa z oliwek - 210,
-olej sojowy, słonecznikow - 170,
-olej z pestk winogron, kukurydziany - 160,
-margaryna - 150,
-masło - 110.
Za idealną temperaturę smażenia przyjmuję się temperaturę ok. 180 stopni C. "
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:33:59
lub cos takiego , cytat z jednego z art. z SFD
"O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura dymienia - jest to moment w którym pod wplywem temeprtury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze.
Temperatura dymienia niektórych tłuszczów (stopnie C):
-olej palmowy - 240,
-smalec - 220,
-oliwa z oliwek - 210,
-olej sojowy, słonecznikow - 170,
-olej z pestk winogron, kukurydziany - 160,
-margaryna - 150,
-masło - 110.
Za idealną temperaturę smażenia przyjmuję się temperaturę ok. 180 stopni C. "
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:33:59
...
Napisał(a)
ja czytalem wiele artykulow na ten temat i wywniskowalem z nich,ze na oliwie nie wolno smazyc.Napewno oliwa tez podczas smarzenia wytwarza zwiazki toksyczne
Zmieniony przez - tomek25irl w dniu 2012-12-28 14:38:47
Zmieniony przez - tomek25irl w dniu 2012-12-28 14:38:47
Sila jest bogiem,Trening nalogiem,Rzezba zabawa,a Masa podstawa....
...
Napisał(a)
ja wiem ze takich artykulow jest mnostwo, mozna przeczyatc tez ze oliwa ma wyzsza temp dymienia niz gso czy lniany
pozatym chyba jak usmazysz jajecznice na oliwe to nie wytrzesz jej recznikiem papierwym wiec ciezko mowic o tym ze cos na oliwe smazysz ale jej smazonej juz nie spozywasz
neevsky zaden problem wypic oliwe, albo lniany, ale chyba nie o tym rozmawiamy a o tym co robic aby nie przerobic zdrowego zarcia w tluszcz trans i nie pozbawic oleju wszytskich antyoksydantow
Zmieniony przez - miczelx w dniu 2012-12-28 14:37:38
pozatym chyba jak usmazysz jajecznice na oliwe to nie wytrzesz jej recznikiem papierwym wiec ciezko mowic o tym ze cos na oliwe smazysz ale jej smazonej juz nie spozywasz
neevsky zaden problem wypic oliwe, albo lniany, ale chyba nie o tym rozmawiamy a o tym co robic aby nie przerobic zdrowego zarcia w tluszcz trans i nie pozbawic oleju wszytskich antyoksydantow
Zmieniony przez - miczelx w dniu 2012-12-28 14:37:38
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!
...
Napisał(a)
no własnie oliwie chyba to nie grozi wg tego co napisane wyzej skoro temp.dymienia/degradacji ma wyzsza niz tem.smazenia..?tak czy zle to rozumiem, poza tym nie chodzi tu o jakies dlugie, glebokie smazenie...
poza tym jezeli o mnie chodzi to tylko z ciekawosci pytam bo nie lubie oliwy , jak juz to tylko z kielicha , inaczej nie wchodzi.
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:41:04
poza tym jezeli o mnie chodzi to tylko z ciekawosci pytam bo nie lubie oliwy , jak juz to tylko z kielicha , inaczej nie wchodzi.
Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:41:04
...
Napisał(a)
Steka się gdzieś minutę z jednej strony smaży na patelni przecież.
Nie mądrkuj.
milczeks! <3
Poprzedni temat
dokumenty o saa
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- ...
- 302
Następny temat
Gino a postepy masowe, silowe
Polecane artykuły