SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dyskusje o żarciu,treningu i innych czynnikach przełamujących stagnację cz.2

temat działu:

Doping

Ilość wyświetleń tematu: 212950

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 373 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5328
na oliwie napewno nic sie nie smazy.

Sila jest bogiem,Trening nalogiem,Rzezba zabawa,a Masa podstawa....

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2470 Napisanych postów 24198 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402972
"Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba."

Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:02:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 19495 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 112645
Tylko problem z oliwą jest taki, że jak się jej nie "wygotuje" to będzie nadal pachnieć/śmierdzieć jak oliwa i niczym się nie będzie różnić od tego jakbyśmy łyżką pili. Te parę minut musi się podgrzać, potem jest bezzapachowa w miarę.

Nie mądrkuj.

milczeks! <3

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
wincol
"Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba."

Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:02:14


Wincol ten tekst w calosci jest bezsensem
bo wlasnie po to tloczy sie na zimno, w prasie mechaniczniej oliwki zeby ich nie podgrzewac, a nie podgrzewa sie dlatego wlasnie zeby uzyskac extravirgin bo taka oliwa ma najlepsze wlasciwosci,
podgrzanie wszytsko psuje, bezsens totalny

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 19495 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 112645
A co za problem potem sobie jeszcze zimną po posiłku wypić?

Nie mądrkuj.

milczeks! <3

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2470 Napisanych postów 24198 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402972
to jest cytat takie cos mozna przeczytac , nie tylko tam, czesto sie ost.sluszy ze mozna smazyc na oliwie, o to ytylko chodzi, nie masz jej spozywac smazonej ale ze mozna na niej smazyc
lub cos takiego , cytat z jednego z art. z SFD
"O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura dymienia - jest to moment w którym pod wplywem temeprtury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze.
Temperatura dymienia niektórych tłuszczów (stopnie C):
-olej palmowy - 240,
-smalec - 220,
-oliwa z oliwek - 210,
-olej sojowy, słonecznikow - 170,
-olej z pestk winogron, kukurydziany - 160,
-margaryna - 150,
-masło - 110.
Za idealną temperaturę smażenia przyjmuję się temperaturę ok. 180 stopni C. "

Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:33:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 373 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5328
ja czytalem wiele artykulow na ten temat i wywniskowalem z nich,ze na oliwie nie wolno smazyc.Napewno oliwa tez podczas smarzenia wytwarza zwiazki toksyczne

Zmieniony przez - tomek25irl w dniu 2012-12-28 14:38:47

Sila jest bogiem,Trening nalogiem,Rzezba zabawa,a Masa podstawa....

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
ja wiem ze takich artykulow jest mnostwo, mozna przeczyatc tez ze oliwa ma wyzsza temp dymienia niz gso czy lniany

pozatym chyba jak usmazysz jajecznice na oliwe to nie wytrzesz jej recznikiem papierwym wiec ciezko mowic o tym ze cos na oliwe smazysz ale jej smazonej juz nie spozywasz

neevsky zaden problem wypic oliwe, albo lniany, ale chyba nie o tym rozmawiamy a o tym co robic aby nie przerobic zdrowego zarcia w tluszcz trans i nie pozbawic oleju wszytskich antyoksydantow

Zmieniony przez - miczelx w dniu 2012-12-28 14:37:38

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2470 Napisanych postów 24198 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402972
no własnie oliwie chyba to nie grozi wg tego co napisane wyzej skoro temp.dymienia/degradacji ma wyzsza niz tem.smazenia..?tak czy zle to rozumiem, poza tym nie chodzi tu o jakies dlugie, glebokie smazenie...
poza tym jezeli o mnie chodzi to tylko z ciekawosci pytam bo nie lubie oliwy , jak juz to tylko z kielicha , inaczej nie wchodzi.



Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-12-28 14:41:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 19495 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 112645
Steka się gdzieś minutę z jednej strony smaży na patelni przecież.

Nie mądrkuj.

milczeks! <3

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

dokumenty o saa

Następny temat

Gino a postepy masowe, silowe

forma lato