Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] / kg m.c., a druga 2,3 g białka / kg m.c.. Te osoby ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Całościowo rozkład makroskładników w grupie wysokiej podaży protein wyglądał następująco: ilość protein w diecie po zakończeniu eksperymentu: 255±53 g ilość tłuszczu w diecie po [...]
[...] a druga 2,3 g białka na kilogram masy ciała. Osoby badane ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Całościowo rozkład makroskładników w grupie wysokiej podaży protein wyglądał następująco: ilość protein w diecie po zakończeniu eksperymentu: 255 ± 53 g ilość tłuszczu w diecie po [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] ale nie zwiększać nadmiernie tkanki tłuszczowej? Najpierw przykład tego, co się stanie, jeśli będziesz jadł o wiele więcej, niż potrzebujesz. Jaki powinien być procentowy rozkład energii między makroskładnikami? Istnieje tyle schematów, że nie jestem w stanie opisać wszystkich wariantów. Istnieją dwa główne nurty: diety wysokowęglowodanowe, o [...]
Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
W ostatnich kilku latach niezwykłą popularność zdobyły indywidualne zajęcia z trenerem personalnym, instruktorem. Liczni kulturyści i zawodniczki fitness występują na rozmaitych scenach zwłaszcza po to, aby zdobyć zaufanie i złowić potencjalnego klienta poprzez Facebooka, Instagrama, Tik-toka lub nawet szeptany marketing („napisz do trenera X, ja [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] skłonności komórek tłuszczowych do magazynowania tłuszczu. Niski poziom witaminy D sprzyja większej ilości parathormonu - hormonu produkowanego przez przytarczyce. Hamuje on rozkład zmagazynowanego tłuszczu, co sprzyja utrzymaniu nadwagi. Parathormon reguluje również poziom wapnia w ciele. Niska podaż wapnia i witaminy D3, przy znacznej [...]
Osoby rozpoczynające przygodę z treningiem siłowym często nastawiają się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? [...]
[...] po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). W badaniach Madonna M. Mamerow i wsp. sprawdzano, jak rozkład protein w posiłkach wpływa na syntezę białek mięśniowych. Badano wpływ dystrybucji białka na 24-godzinną syntezę białek mięśni szkieletowych u zdrowych dorosłych [...]
[...] masz białka o wolnej kinetyce, natomiast WPI charakteryzuje się zupełnie inną, łatwą przyswajalnością (tak samo jest z WPH i WPC). Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. Zapewne świat się nie zawali, jeśli osoba prowadząca umiarkowany trening siłowy będzie miała nieco dłuższą [...]
[...] składników odżywczych jest przekroczona. Należy dodać, iż aminokwasy podawano dożylnie, a więc omijając układ pokarmowy. W normalnych okolicznościach trawienie pokarmu, jego rozkład, przyswajanie jest powolnym i kosztownym procesem, więc przy stosowaniu konwencjonalnej żywności, efekt wpływu posiłku na syntezę białek mięśniowych będzie znacząco [...]
[...] dziennie to już 75 g białka jednorazowo (75 g to 350 g kurczaka piersi bez skóry). Czy muszę regularnie dostarczać protein? I tak i nie. Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. Zapewne świat się nie zawali, jeśli osoba prowadząca umiarkowany trening siłowy będzie miała nieco dłuższą [...]
[...] każdy rodzaj interwencji dietetycznej – nieważne, czy w postaci klasycznej diety bogatej w węglowodany (gdzie dostarcza się stosunkowo niewiele protein i tłuszczu; z reguły rozkład przedstawia się tam następująco: 50-60% węglowodany, 10-20% proteiny, 20-30% tłuszcz), low carb czy diety ketogenicznej, znanej jako VLCKD (15-25% białka, 65-80% [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]