[...] choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić wagi. Jeśli to się dzieje, to świadczy o problemach [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] które zjadają kolagen w skórze po ekspozycji na słońce. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla optymalnego zdrowia. Pozyskiwanie ich z pokarmów, takich jak tłuste ryby dwa razy w tygodniu, to najlepszy sposób na zapewnienie solidnego spożycia kwasów omega-3. Jeśli jednak nie jesz dużo tłustych ryb, możesz rozważyć [...]
[...] dla każdej części naszego ciała. Możesz zmaksymalizować korzyści płynące ze spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: [...]
[...] aminokwasów rozgałęzionych BCAA w tym leucyny, która nadaje się idealnie do stymulowania anabolizmu, poprzez uruchomienie procesów tworzenia nowych białek mięśniowych. WPI, jak i WPC są białkami, które najczęściej spotykamy u osób budujących masę mięśniową i w tym celu nadają się idealnie. W przypadku redukcji tkanki tłuszczowej wykorzystać [...]
[...] Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do zdrowia, powinny zwrócić uwagę na jeszcze kilka elementów. Magnez Który wspomaga [...]
[...] pokarmowego, chyba że mamy do czynienia z uczuleniem na laktozę. Wtedy też należy dobrać odpowiednią frakcję białkową, która nie będzie powodowała dyskomfortu trawiennego, jak choćby WPI. Nie zaobserwowano również obciążenia wątroby czy też nerek podczas użycia białka, stąd można z pełną odpowiedzialnością napisać, że nadaje się ono idealnie w [...]
[...] osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym [...]
[...] Pamiętaj również, że płodność i poziom libido zwykle idą w parze z ogólnym zdrowiem. Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą wpłynąć na poprawę płodności i wzrost jakości nasienia. Prowadź zdrowy styl życia - sen, odżywianie, aktywność fizyczna – to wszystko wpływa na męską płodność. Schudnij - nadwaga wiąże się z niepłodnością. Jeśli [...]
[...] gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak glutation jest produkowany przez nasze ciało i powstaje z takich aminokwasów, jak glutamina, glicyna i cysteina. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać Glutation należy do najsilniejszych antyoksydantów, jakie występują naturalnie w [...]
[...] magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów [...]
[...] odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na białko. Ile białka potrzebujesz? [...]
[...] są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ odpornościowy jest bronią, która skutecznie wyłapuje wszelkie wirusy, jednak [...]
[...] organizmu na nie. Napoje z EAA Chodzi tutaj o suplementy EAA, szczególnie te w formie proszków do przygotowywania napojów, a więc bez zwierzęcej otoczki żelatynowej, jak ma to miejsce w przypadku większości suplementów oferowanych w postaci kapsułek. Aminokwasy egzogenne, tworzące bazę takich suplementów, otrzymywane są na drodze [...]
[...] wcale nie chciałby usłyszeć. Oto kilka sformułowań, których lepiej nie mówić weganom. Na pewno tęsknisz za mięsem Jeśli ktoś świadomie zdecydował, że nie będzie jadł mięsa z jakiegoś powodu, to raczej mało prawdopodobne, że za nim tęskni. Takim stwierdzeniom często towarzyszą komentarze typu: „Ja byłbym głodny, gdybym jadł tylko sałatę”, co tylko [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]