Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
[...] mogą mieć substancje smakowe dodawane do odżywek proteinowych, dlatego przed zakupem zorientuj się, czym są one słodzone lub po prostu wybieraj wersje bezsmakowe. To dobry wybór w szczególności dla osób, które się odchudzają i liczą kalorie. Białko a nerki Białko a nerki – temat równie kontrowersyjny jak wpływ protein na wątrobę. [...]
[...] będą mniejsze przy treningu FBW, bo podchodzisz do kolejnych ćwiczeń wyczerpany przysiadami. To też stanowi odpowiedź na pytanie, dlaczego trening FBW (przecież całkiem dobry) nie nadaje się dla bardziej doświadczonych osób (co najwyżej, jako odskocznia). Małe dawki GH a skład ciała W odróżnieniu od wyrzutu GH wywołanego np. treningiem [...]
[...] przywodziciele, pośrednio mięśnie grzbietu i brzucha, w pewnym stopniu m. płaszczkowaty). wyciskanie nogą na suwnicy (jednonóż). martwy ciąg na prostych nogach, skłon dzień dobry lub ćwiczenie izolowane na tył uda (głównie tył uda i pośladki, w ramach stabilizacji grzbiet i brzuch); może być tu też ćwiczenie znane, jako „żuraw”. wspięcia na [...]
[...] 4,5 g białka 3,4 g tłuszczu (w tym 0,4 g kwasy tłuszczowe nasycone) 25,6 g węglowodanów (w tym 9,1 g cukrów) 2,2 g soli. Plusy: wasabi ma dobrą konsystencję, łosoś całkiem dobry w smaku, kawałki są spore, sos sojowy również jest bardzo dobry w smaku, imbir żółty. Cena jest atrakcyjna. Minusy: brak miejsca na sosy, ryż po ugryzieniu się nieco [...]
[...] kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi. Banany Te owoce [...]
[...] mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie [...]
[...] Nie wszystkie produkty skrobiowe są korzystne dla człowieka. Płatki kukurydziane, puree ziemniaczane, ryż biały i białe pieczywo (bułki, chleb etc.) niekoniecznie są dobrym elementem diety (stymulują silną odpowiedź glikemiczną), z kolei makaron ugotowany na twardo, ryż brązowy czy płatki owsiane już bardziej się nadadzą (mniej obciążają [...]
Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] na gluten), dotyczyć może nawet 6% populacji, to okazuje się, że temat bezglutenowych produktów i potraw okazuje się być bardzo na czasie. W niniejszym artykule zaproponuję zatem przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu chleb bezglutenowy. Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4325/jak-zrobic-dobry-chleb-bezglutenowy
Kupilem w sklepie taki chlebek http://www.fototube.pl/pictures/pelnoeziarnisty.jpg Skład ziarno żyta 50%, mąka żytnia 32%, syrop skrobiowy, sól, drodżdze na 100g chleba jest ww 41,2 blonnika 4,6 bialka 4,3 tluszczu 1,2 kcal 817,9 Nada sie taki chleb? Zmieniony przez - Enyma w dniu 2009-10-10 09:57:37
Jak wybrać dobry chleb? Jadłem chleb zytni pełnoziarnisty 450g. firmy Oskroba ale dłuzej chyba nie dam rady, jest po prostu straszny w smaku. Na samą myśl wykręca mnie w drugą stronę. Czy jest jakiś zamiennik? czy te dobre chleby muszą być ciemne?