[...] żytniej razowej typ 2000) na zakwasie, to jest on naprawdę "zdrowy" i dużo lepszy od wyrobów pszennych. Problem w tym, że po pierwsze trudno jest w ogóle trafić na dobry chleb razowy, a nie mówie już o razowcu na zakwasie, po drugie większość chlebów razowych jest naszprycowana różnymi syfami(mąka pszenna,spulchniacze,barwniki) w celu [...]
[...] - skład: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia(61%),woda, ekstrakt sodu jęczmięnnego(1%), mąka pszenna, sól, błonnik owsiany, drożdże, może zawierać sezam i orzechy laskowe. Koszt ok. 3zł. Taki chleb jest ok? Jeśli nie podesłał byś w jakim markecie się zaopatrzyć w dobry chleb.( Zmieniony przez - LooTs w dniu 2014-09-19 19:52:27
[...] orzechowe jest bardzo niskiej jakości wg mnie nawet te 20 g gram jest szkodliwe, to sam cukier, i tłuszcze trans + możliwości występienia aflatoksyn Jeśli chcesz kupić dobry chleb to patrz najpierw na jego skład : musi być: mąka żytnia, pełnoziarnista, sól, zakwas i to wszystko, jeśli jest dodatek mąki pszennej to także musi być napisane [...]
Owoców się boisz, a miodu to nie? ;-) Pieczywo można, jeśli nie jest to podstawa diety, tylko dodatek i jest to dobry chleb żytni na zakwasie. Liczy sie bilans dobowy, czy nawet tygodniowy, a nie to czy zjesz truskawki o 18:23 ;-)
Jak dasz dobry ciemny chleb, prawdziwy ser, wywalisz tą kukurydzę, do tego np kawałek piersi czy karkówki i np świeży pomidor to okej. Inaczej BTW takiego składu jak podajesz będzie średnio wypadało. Jaki to jest według Ciebie prawdziwy ser i jaki to jest dobry chleb ciemny, gdzie go kupić? Moje grzanki ewoluowały i teraz wyglądają tak: (BTW: [...]
Tak poprzeglądałem Twój dziennik Saida i widzę, że często wcinasz te chlebki z wasy, Twoim zdaniem można to traktować jako zamienniki razowca, czy robisz to raczej z faktu, że ciężko dostać dobry chleb?
[...] jeśli matma kulej i fizyka. Dlatego nie zamierzam iść na takie studia, które mnie nie interesują, mój ojciec zawsze powtarzał "bądź nawet piekarzem, ale żebyś byłw tym dobry i robił dobry chleb" co prawda nie che żebym został piekarzem ale to taki przykład, pójde na kierunej który mnie interesuje bez względu na to co inni pomyślą, będe [...]
bo są mega pyszne :-)). Jeszcze dobry chleb jest w stoiskach na pasażach niektórych większych marketów. Ale nie pamiętam firmy. Cena jednak jakas kosmiczna (6 cz 7 zł za chyba 300-400g)
Jeśli chodzi o dobry chleb to myślę , że nie będzie problemu . Mamy w mojej mieścinie 5 piekarni więc w którejś z nich powinnam znaleźć chleb o dobrym składzie. Dzisiaj po pracy się po niego wybiorę więc dam znać jak poszukiwania :) .
zaczynasz od zera%-) tzn zalezy co u miesz robic jesli nic to 8-10$ u jakiegos polaczka, jesli cos potrafisz i zalezy gdzie trafisz 12-16, fachura 18 i w gore b.dobry chleb 4$ b.dobe jaja 4$ (12szt) b.dobry sok 4$ ZA 1,7L
[...] Zwiększyłam ostatnio kcal do ok. 1900 ale nie panuję nad węglami, nauczyłam się, że jest ich mało i raczej wciągam więcej białka niż węgli. Chciałabym sobie móc zjeść jakiś dobry chleb lub ryż czy kaszę, ale jeśli nie wolno, to nie wolno. Przyzwyczaiłam się, choć nie ukrywam, jakaś przygnębiona się czuję przez to. Posmęciłam, jak to ja ;-) [...]
[...] albo sama pokusiła się o upieczenie takiego ( trzeba poświęcić trochę czasu ale jest to warte efektu, a też nie jest trudny wypiek takiego chleba). Bardzo trudno o kupny, dobry chleb. Przeważnie już lepiej wypada Wasa pełnoziarnista, niż chleby z piekarni. Oczywiście nie wszystkie, ale przeważnie takie chleby mają oszukany skład. Na przykład [...]
[...] - każdy jest inny): *Do szkoły na 7:00, więc śniadanie jesz pewnie nieco po 6:00. Najlepiej jakieś musli (nie dosładzane), jogurt, sok pomarańczowy (w sumie każdy jest dobry). Chleb razowy z chudą wędliną, chudy twaróg też nie jest wcale takim złym pomysłem. Oczywiście tłuszcze odpadają. To powinno dać Ci energie na parę pierwszych godzin. [...]
1. dobry chleb - np w lidlu,prostokątny ze słonecznikiem. chleb barwiony karmelem widać na pierwszy rzut oka przecież. 2. takim źródłem tłuszczu by zgadzał Ci się ich ogólny bilans. 3. świeżymi rybami morskimi 4. jeden sklep masz w mieście? W przeciętnym osiedlowym warzywniaku na pewno masz brokuły czy kalafiora np 5. akurat kefiry i jogurty [...]
popuri kupujesz ten zytni razowy?;> bo ciekawi mnie Wasza opinia na jego temat, sklad: 63,2% maka zytnia( w tym razowa 40,6%), woda, sol...chyba w miare dobry chleb co nie?
Chleb jest produktem bardziej przetworzonym niz np. kasza. Dobry chleb oczywiście ma miejsce w diecie, ale Ty masz 200 g chleba plus jesszcze bardziej przetworzone chrupkie pieczywo. Ponadto mamy sezon owocowy, trzeba korzystać, co także przemawia za ograniczeniem chleba, a dorzuceniem owoców - niskokalorycznych, a majacych dużą gęstość odżywczą.
[...] Rozumiesz, o co mi chodzi z jakością? Grahamek nie jedz - moim skromnym zdaniem taki sam syf jak zwykła bułka, trzymaj się tego chleba razowego i sprawdź skład (dobry chleb powinien zawierać mąkę, wodę drożdż lub zakwas, może jakieś ziarna, nic więcej) Mąki pszennej unikaj (durum to też pszenica), jak sobie od czasu do czasu [...]
Latwe rozwiazanie na sytuacje z chlebem - pokroic, zamrozic. Rozmraza sie w tosterze w 2 min, nic sie nie marnuje plus jest cieply i pycha. Oczywiscie jakis dobry chleb. U mnie 50g ryzu to minimum, a i tak malo :-D Ostatnio dorzucam do niego tone warzyw i musialam nabyc nowe wieksze pojemniki.