[...] cukrem napojów oraz wszelkich bezalkoholowych i energetycznych trunków. Ludzie w kulturach długowiecznych mają też inny styl jedzenia. Na zjedzenie posiłku wybierają zwykle zaciszne miejsca, żeby mieć spokój i móc się skoncentrować na tym, co zjadają. Zwykle też przestają jeść, gdy są najedzeni w około 80%. Dzięki temu rzadziej się [...]
Leki przeciwbólowe należą do najczęściej używanych i nadużywanych medykamentów na świecie. Nawet te dostępne bez recepty niosą za sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Stosujemy je nagminnie, a często ich stosowanie nie jest uzasadnione. Wynika to właśnie z przekonania o ich niewielkim wpływie na nasze zdrowie. Na szczęście natura obdarowuje [...]
Dobrze wiemy, że zdecydowana większość naszego ciała to woda, dlatego nie bez powodu tak wiele mówi się o prawidłowym nawodnieniu. Dostarczana woda wspomaga funkcjonowanie stawów i tkanek, reguluje temperaturę ciała i transportuje składniki odżywcze. To element fundamentalny naszej egzystencji. Podsumowanie Właściwe nawodnienie i uzupełnianie [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
[...] i bóle głowy zaćmienie mózgu sucha i swędząca skóra Jaką wodę wybrać? Woda z kranu — większość miast jest testowana pod kątem zgodności z normami bezpieczeństwa, więc zwykle można pić wodę prosto z kranu. Dla pewności możesz ją przefiltrować. Uważaj, jeśli mieszkasz w starym budownictwie, gdzie są stare instalacje. Woda gazowana — kobietom [...]
[...] się w zębach i kościach dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy. Nadmiar Nadmiar wapnia w pożywieniu, zwykle powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Źródła Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, [...]
Redukcja od A do Z Na pewno wielu z Was zadawało sobie pytanie jakie czynniki są tak naprawdę odpowiedzialne za udaną redukcję. Otóż nie ma złotego środka, a to jak skutecznie uda nam się pozbyć zbędnej tkanki tłuszczowej zależy od wielu czynników, takich jak odżywianie, trening siłowy, aerobowy oraz przyjmowane suplementy. I wypadkowa tych [...]
[...] bardzo ważne jest najwcześniejsze wykrywanie nadciśnienia tętniczego i jego leczenie. Górne granice prawidłowego ciśnienia krwi dla dorosłego wynoszą 140/90 mmHg. Choroba zwykle dotyczy osób po 40. roku życia. U kobiet nadciśnienie może pojawić się w czasie ciąży lub w okresie przekwitania. Zmiana stylu życia Ważnym aspektem terapii [...]
[...] w środowisku zasadowym pod wpływem właściwych enzymów. Stosowana jest w niewydolności krążenia i w nadciśnieniu tętniczym. Osoby z niewydolnością krążenia prowadzące zwykle mało aktywny tryb życia powinny spożywać pokarmy dostarczające 1500 do 2000 kilokalorii co zwykle pozwala utrzymać należną masę ciała. W diecie ogranicza się ilość [...]
[...] ale Ci o odpowiedniej do wzrostu wadze. Oczywiście działa to w dwie strony- zbyt przesadzona waga (patrz Bobb Sapp) może spowalniać i robić z nas worek do bicia, więc jak zwykle ważny jest umiar. Na swoim przykładzie powiem, że zaczynałem (w muay thai) z wagi około 63kg przy wzroście 185cm, teraz jest 15kg więcej a czuję się dużo pewniej, [...]
[...] się w zębach i kościach dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy. Nadmiar Nadmiar wapnia w pożywieniu, zwykle powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Źródła Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, [...]
[...] powinno się przechowywać w miejscach suchych, w miarę chłodnych, z daleka od produktów mających, intensywny i przenikliwy zapach. Ususzone zioła w ten sposób zachowują zwykle przydatność do 15 miesięcy, mocno rozdrobnione do 12 miesięcy.* *- Na podstawie Zbigniewa T. Nowaka - Super Linia *Anyż* Nazwa łacińska Pimpinella anisum Opis Anyż [...]
[...] się znacznie od monohydratu w odniesieniu do absorpcji czy kinetyki.Cytrynian kreatyny jest bardziej rozpuszczalny w wodzie niż jednowodzian, ale absorpcja kreatyny nie jest zwykle ograniczona przez rozpuszczalność. Cytrynian kreatyny i jabłczan kreatyny to formy kreatyny, o zwiększonej rozpuszczalności w wodzie i może powodować zmieniony smak, [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
[...] z okienkiem w 2 godzinach, a nawet godzinie, by wykorzystać maksymalnie procesy zachodzące podczas poszczenia. Alternate Day Fasting polega na naprzemiennych głodówkach, zwykle jednodniowych, przerywanych okresami o prawidłowej lub nawet zwiększonej podaży kalorii. W obrębie Alternate Day Fasting najpopularniejsze opcje to: • 5:2 Diet [...]
[...] się w zębach i kościach dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy. Nadmiar: Nadmiar wapnia w pożywieniu, zwykle powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Źródła: Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, [...]
[...] M- jak Makro i Mikroelementy. Należy pamiętać aby dostarczać wraz z pożywieniem odpowiednią ilość makro i mikroelementów. MAKROELEMENTY: Ca (wapń) - w okresie dojrzewania niezwykle istotny , który jest budulcem kości, wpływa na pracę układu nerwowego i mięśniowego oraz serca Ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Niedobór powoduje: [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
[...] wpływ na organizm człowieka, przywołując coraz to nowsze doniesienia naukowe, jak np. ochronne działanie kofeiny przed wystąpieniem choroby Parkinsona. Jednak – jak zwykle to bywa - ilość zwolenników równa się ilości przeciwników, którym kofeina dosłownie i w przenośni „spędza sen z powiek” w obawie przed jej szkodliwym oddziaływaniem [...]
[...] które pojawia się wraz z jesiennymi chłodami i łagodnymi zimami. Początek przeziębienia jest powolny i łagodny. Objawy przeziębienia rozpoczynają się w 48-72 godz., ale zwykle ustępują po 5 -7 dniach. Wywoływane jest przez ponad 200 wirusów, są to najczęściej: rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy. Przeziębienie rozpoczyna się powoli. [...]