[...] poprawę w zakresie stężeń cholesterolu i ilości tłuszczu w ciele. Dr Jennifer Rayner dodaje: „Diety niskokaloryczne wywołują korzystne adaptacje metaboliczne, takie jak zmniejszenie otłuszczenia wątroby i poprawę glikemii. Powinny także usprawniać pracę serca. Tymczasem okazało się, iż w pierwszym tygodniu stosowania diety serce [...]
Uwaga: zawarte w poniższym tekście informacje są zgodne z obowiązującą wiedzą naukową, jednak istnieje ryzyko, iż naukowcy czegoś dokładnie nie sprawdzili, że jeszcze nie wiemy wszystkiego o danej substancji lub iż mogą wystąpić nieokreślone interakcje żywności np. ze stosowanymi lekami. Dlatego zawsze należy skonsultować z lekarzem stosowanie [...]
[...] miażdżycą, chorobą reumatyczną lub zastoinową niewydolnością serca, nastąpiła poprawa czynności serca. Pacjenci przybierali na wadze (poprawił się bilans azotowy), zgłaszali zmniejszenie dolegliwości ze strony astmy i stawów, zwiększenie libido. Osoby z nadciśnieniem zgłaszały przejściowe obniżenie ciśnienia krwi. Poprawiała się tolerancja [...]
[...] chodu, niezależność funkcjonalną, zdolności poznawcze i poczucie własnej wartości, trening siłowy może pomóc w zapobieganiu i w trakcie leczenia cukrzycy typu 2, poprzez zmniejszenie ilości tłuszczu w trzewiach (wisceralnego), zmniejszenie HbA1c (parametr obrazuje glikemię w ostatnich 2-3 miesiącach), zwiększenie gęstości transportera glukozy [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Przerwa od treningu może być planowana (roztrenowanie, odpoczynek po zawodach) lub wymuszona (kontuzja, dłuższy wyjazd itd.). W każdym przypadku wiąże się ona ze stratami masy, siły i wydolności. Dlaczego organizm pozbywa się mięśni? Gdyż każdy dodatkowy kilogram muskulatury zwiększa spoczynkowy wydatek energetyczny. Dłuższa przerwa, większe [...]
[...] czekolady wiążą się głównie z wysokim stężeniem flawonoidów w kakao, które wykazały w badaniach wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym większe korzyści. [...]
[...] i śmierci (opisano wiele takich przypadków u biegaczy). Z powodu niedoboru potasu może dojść do rozpadu mięśni, a ten stan może zagrażać życiu. Ponadto brak potasu powoduje zmniejszenie zdolności nerek do zagęszczania moczu (wielomocz i nadmierne pragnienie), bóle głowy, dolegliwości mięśniowe, nadmierną suchość skóry, nerwowość, omdlenia, [...]
[...] W przeciwieństwie do sportów wytrzymałościowych, w których kilkugodzinna praca może całkowicie wyczerpać zapasy glikogenu, sesja treningu siłowego może skutkować 25-40% zmniejszeniem zapasów glikogenu mięśniowego, w zależności od objętości i intensywności sesji, wykorzystywanych grup mięśniowych mięśnie zrekrutowane i przerw między seriami. [...]
Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]
[...] jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu i może być wsparciem dla osoby, która chce schudnąć, musi ona jednak podjąć wiele innych działań w tym celu takich jak zmniejszenie kalorii, dodanie aktywności itp. Źródło: Trends in Self-perceived Weight Status, Weight Loss Attempts, and Weight Loss Strategies Among Adults in the United [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
[...] więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające spożycie magnezu w diecie wydaje się obniżać ryzyko rozwoju gruczolaków i raka jelita grubego. W jednym z badań wykazano 13% zmniejszenie ryzyka pojawienia się gruczolaków jelita grubego na każde zwiększenie dawki Mg o 100 mg / dzień. W innych badaniach wykazano zmniejszenie o 7% ryzyka raka jelita [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]