Pojęcie załamania metabolizmu, czasem nazywanego również spowolnieniem metabolizmu, od pewnego czasu robi niezwykłą furorę, w kręgu osób odchudzających się. Urosła wręcz do roli mitycznej bestii, której każdy się boi i której każdy stara się unikać. A jak nie ma reguły, to jedyną odpowiedzią jest obserwacja własnego organizmu i rzetelne [...]
[...] miały korzystny wpływ na zwierzęta, porównywalny do podawania klozapiny. Stwierdzono, iż kannabidiol miał wpływ na ekspresję NMDAR GluN1 subjednostki GRN1 w hipokampie, zmniejszenie ekspresji parwalbuminy (białko wiążące jony wapnia, bierze udział w transporcie i wiązaniu tego kationu) oraz wyższą ekspresję FosB/ΔFosB (markery aktywności [...]
[...] była związana z niedostatecznym wydzielaniem insuliny przez komórki β w trzustce. Po 22 tygodniach myszy na KD wykazywały zmniejszony pobór glukozy stymulowany insuliną i zmniejszenie masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] dla zainteresowanych Zanim przytoczysz wyniki badań, pamiętaj, iż nie muszą być one miarodajne. W większości wypadków za redukcję masy ciała odpowiada zmiana stylu życia i zmniejszenie podaży energii w diecie. Jeśli jednocześnie ktoś zwiększył trochę podaż warzyw i/lub owoców, to wcale nie oznacza, iż redukcyjny efekt diety był spowodowany [...]
[...] expenditure - to energia, jaką organizm spala w trakcie bezczynności), sprawdzano obwody oraz sprawność. Wyniki Dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5±3 kg) przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7±3 kg) spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%) spowodowały obniżenie się [...]
[...] przez docelowe tkanki. Stężenie SHBG w osoczu zwiększa się w różnych stanach, takich jak starzenie się, nadczynność tarczycy, hipogonadyzm i marskość wątroby, a także zmniejszenie otyłości i cukrzycy. Dlatego uszkodzenie wątroby (np. doustnymi SAA) może mieć wpływ na stężenie SHBG, ale też np. metabolizm tłuszczów (np. po dużych dawkach [...]
[...] mniej mięśni, a to sprawia, iż łatwiej jest odbudować tkankę tłuszczową. Diety hipokaloryczne (niskokaloryczne) Konwencjonalne diety hipokaloryczne zazwyczaj mają na celu zmniejszenie dziennego poboru energii o 500–750 kcal. To znaczy, że odejmuje się kilkaset kcal dziennie z całkowitego zapotrzebowania energetycznego danej osoby (nie z [...]
[...] iż większość ludzi nie chce przytyć lub chce zrzucić zbędne kilogramy. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce, przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ [...]
[...] badani mieli już tylko 50.8 kg LBM. A w tym samym okresie nabyli z powrotem 4.4 kg tkanki tłuszczowej! Wyniki: dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5 ± 3 kg), przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7 ± 3 kg), spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%), spowodowały [...]
[...] treningu, po wzięciu narkotyku. Wielu sportowców, którzy nadużywają kokainy, skarży się na błędy w percepcji i dezorientację czasową, które czasami mają wpływ na zmniejszenie ich wyników sportowych. Co więcej, osoby uzależnione od kokainy często sięgają po inne narkotyki, gdy nie mają do niej dostępu. Te leki i kokaina używane razem [...]
[...] niećwiczące. Cytat z artykułu „Oprócz długiej listy negatywnych konsekwencji zdrowotnych (osłabiony system odpornościowy, upośledzone zdolności poznawcze, spadek płodności i zmniejszenie masy kostnej) kortyzol powoduje utratę masy mięśniowej i zwiększenie odkładania tłuszczu. Głównie z powodu inhibicji testosteronu, przez co powoduje niekorzystny [...]
[...] o 20% zmniejszone spożycie energii w diecie redukcyjnej doprowadziło do 5-procentowego zmniejszenia wydatku energetycznego badanych. Jednak mimo ograniczenia dowozu energii zmniejszenie wydatku energetycznego nie nastąpiło, gdy badani przyjęli kapsaicynę lub zwiększyli spożycie białka. Połączenie diety bogatej w białko i kapsaicyny przyniosło [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]
[...] poprawia szybkość usuwania glukozy, jednak oporność na insulinę wraca do poziomu wyjściowego wkrótce po zakończeniu ćwiczeń. Sam trening reguluje ilość glikogenu, wpływa na zmniejszenie lokalnych zapasów glikogenu w mięśniach, wpływa na jego syntezę. Czasem udaje się zwiększać ilość beztłuszczowej masy ciała i zmniejszać ilość tkanki [...]
[...] wzrostem mięśni, niewielkim wzrostem testosteronu, spadkiem wagi, wzrostem HDL-C. Co daje ekstrakt z kwiatu szafranu? Ekstrakt z kwiatu szafranu Crocus dativus ma wpływ na zmniejszenie depresji, tłumi apetyt, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ilość kortyzolu, zmniejsza ilość dostarczanego pokarmu, wpływa na wzrost libido (u osób stosujących [...]
[...] (ATP lub zredukowanych koenzymów), jak i wtedy, gdy są utleniane kwasy tłuszczowe. W okresie głodu, kiedy wzrasta stężenie WKT (wolnych kwasów tłuszczowych), następuje zmniejszenie ilości enzymu (= oszczędzanie węglowodanów). Zahamowanie aktywności dehydrogenazy pirogronianowej prowadzi do zmniejszonego utleniania glukozy w mitochondriach i [...]
[...] wystarczy sama dieta? Niestety dieta bez aktywności fizycznej nie wystarczy. Dlaczego? Udowodniono, iż metaboliczne korzyści wynikające ze stosowania diety mającej na celu zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego są m.in. związane ze spadkiem stężenia białka TNF-alfa (czynnika martwicy nowotworów) w mięśniach szkieletowych. Wydaje się, że [...]
[...] może być przydatny w diecie redukcyjnej, jednak mechanizm omówiony wyżej, wydaje się najbardziej prawdopodobny. Dodatkowo wiele osób uzupełniających poziom chrom, raportuje zmniejszenie pociągu do łakoci. Chrom może również poprawiać nastrój, a wspomniałem już o tym, jakie jest to ważne podczas diety redukcyjnej. Chrom najkorzystniej przyjmować [...]