Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
[...] wspomagająco, zdolność naszego organizmu do stawiania czoła nadmiarowi wolnych rodników choć głównie na podstawie badań na zwierzętach, część naukowców postuluje możliwe zastosowanie w walce z nowotworami łagodzące dolegliwości - ból - związane z zapaleniem okrężnicy - mniszek lekarski był jednym ze składników preparatu ziołowego [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Osoby nieco bardziej zaznajomione z tematyką zdrowia i wspomagania wysiłku fizycznego z pewnością przynajmniej słyszały o berberynie. Ten pozyskiwany z różnych roślin alkaloid, zyskuje coraz bardziej na popularności. Mimo tego, że jest o niej obecnie niezwykle głośno, to jej stosowanie nie jest niczym nowym. Często źródłem wielu inspiracji dla [...]
Chociaż zioła tradycyjnej medycyny Wschodu z reguły kojarzą się z działaniem wzmacniającym organizm w walce ze stresem, czy nadmiernym obciążeniem wysiłkiem, to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak [...]
O probiotykach i bakteriach jelitowych słyszy się coraz częściej. Coraz bardziej szczegółowo bada się rolę mikrobioty jelitowej (kompozycji i obfitości zasiedlających przewód pokarmowy bakterii) w kontekście kształtowania ogólnego stanu zdrowia człowieka. Dużą uwagę naukowców zwraca metabolom, czyli skład chemiczny tego, co mikroorganizmy „zjedzą, [...]
Ocet jabłkowy nie jest żadnym wyszukanym, trudno dostępnym produktem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas znajdzie go wśród swoich zasobów kuchennych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego, o których mogliście nie wiedzieć. Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
Zastanawialiście się, czy istnieje suplement diety, który gwarantuje efekty bez wyczerpujących treningów? Czy istnieje magiczna pigułka, która wyrzeźbi wasze ciała i pozwoli na rozwój masy mięśniowej? Tego typu suplementem wydaje się być forskolina. Autorzy zacytowanego w tekście badania: Godard, Johnson, Richmond stwierdzają, że forskolina jest [...]
[...] to jest w błędzie. Suplement ten może być ciekawym dodatkiem do okresu redukcyjnego, ale przede wszystkim musimy zadbać o odpowiednią dietę oraz trening. Natomiast zastosowanie pokrzywy indyjskiej w wielu innych schorzeniach, jak najbardziej znajduje zastosowanie, dlatego też warto po nią sięgnąć i poczuć się lepiej, szczególnie w [...]
Mniszek lekarski jest w Polsce rośliną występująca pospolicie. Kojarzony jest przede wszystkim z niechcianym chwastem, który łatwo się rozsiewa i rozprzestrzenia. Tymczasem, zamiast pozbywać się go całkowicie ze swojego ogródka, możemy włączyć go do swojej diety i korzystać z jego nieoczekiwanych właściwości. 5 zdrowotnych zastosowań mniszka [...]
Betaina posiada wiele ciekawych właściwości, mimo to nie wydaje się być zbyt znana wśród bywalców klubów fitness. Większość nie analizuje składu produktów, a od wielu lat betaina bywa częstym składnikiem preparatów przedtreningowych. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]
[...] dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 70 g płatków owsianych 60 g suszonej żurawiny 220 g [...]
Tytułowa kwestia wcale nie jest taka oczywista i nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Przede wszystkim warto pamiętać, iż nie wszystkie metody treningowe nadają się do wykorzystania u osób mających niewielki (kilkuletni) staż treningowy. Nadmierne komplikowanie treningu siłowego, odżywiania i suplementacji jest plagą XXI wieku. Przez pierwsze [...]
[...] Zapotrzebowanie na witaminę E Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? Witamina E a rak wątroby i prostaty Witamina E a udar mózgu Witamina E a płodność i ciąża Witamina E - zastosowanie w kosmetyce Witamina E w sporcie Witamina E jest grupą związków, które nazywane są tokoferolami. Posiada ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na [...]
[...] Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie suplementacji będzie kluczowe. Z czym warto łączyć suplementy l-karnityny? Jeżeli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, l-karnitynę łączy się z innymi [...]