Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
[...] rekompensują kataboliczny, niekorzystny wpływ kortykosterydów na masę i siłę mięśni. Wygląda więc na to, że ekstrakty z cytryńca mogą znaleźć pierwszoplanowe zastosowanie jako suplementy diety wspomagające powrót muskulatury do formy sprzed choroby, szczególnie gdy w przebiegu procesu terapeutycznego stosowane były przeciwzapalne, [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
Warzywa to kopalnia witamin i minerałów. Do tego są one z reguły niskokaloryczne, zatem stanowią zdrowy i dietetyczny dodatek do posiłków. Wszystkie zalecenia dietetyczne sugerują dodawanie porcji warzyw do każdego posiłku. Wybór jest ogromny i pomimo tego, że najlepiej sięgać po te sezonowe, lokalne, to czasami warto spróbować czegoś innego. [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Wykonywanie klasycznych swingów z kettlem otworzyło nowe możliwości przed trenującymi, którzy ukierunkowują swój trening na wzmocnienie mięśni pośladkowych, jak i tylnej taśmy mięśniowej ud. Jednak nie każdy potrafił opanować metodę treningową na wypchnięcie obciążenia z biodra, co sprawiało, że trenujący podnosili kettla za pomocą siły grzbietu i [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
[...] insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI [...]
[...] izoleucyny i waliny, które w istotny sposób nasilają syntezę białek mięśniowych w organizmie i zabezpieczają przed katabolizmem (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome ilości węglowodanów i tłuszczy. Przeczytaj także: Izolat czy koncentrat białka? Białko [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
Słodycze są zmorą prawie każdego z nas. To właśnie słabość do nich często decyduje o tym, że nie jesteśmy w stanie uzyskać dobrej pod względem jakości sylwetki. Cukry proste i niezdrowe tłuszcze, szczególnie te utwardzone (trans) są podstawą większości słodyczy i wyrobów podobnych (ciasta, przekąski czy inne produkty przetworzone). Zdecydowanie [...]
[...] badania, niekoniecznie technika tego typu może przekładać się na wyniki sportowe. W budowie siły mięśniowej, dynamiki mięśniowej czy samych mięśni lepiej sprawdza się zastosowanie powtórzeń pełnych, wykorzystujących cały zakres ruchomości dla danego stawu. Referencje: Badania siły i kondycji. „Jak zakres ruchu wpływa na przyrost siły” J. [...]
Rozbudowane mięśnie nóg są oznaką, że mamy do czynienia z prawdziwym pasjonatem kulturystyki. Ogromna klata, barki i ramiona są przeważnie celem każdego z nas. Tutaj nie ma co do tego wątpliwości. Jednak zbudowanie ogromnych mięśni ud wymaga znacznego poświęcenia i nie każdy z nas ma na to ochotę. Jakie ćwiczenia powinny znaleźć się obowiązkowo w [...]
[...] zawdzięcza działaniu w obrębie układu krążenia. Powszechnie stosowany jest w leczeniu m.in. przewlekłej niewydolności żylnej oraz żylaków i hemoroidów. Współczesne zastosowanie terapeutyczne diosminy sięga ponad 50 lat wstecz i cieszy się zadowalającą skutecznością jako środka wspomagającego leczenie. Zarówno diosmina, jak i inne [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
[...] przewidzieć ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn i z powodu chorób sercowo-naczyniowych, a także zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe. Jednak nie oznacza to, że zastosowanie testosteronu w jakiejkolwiek formie przyniesie poprawę stanu zdrowia. Często niskie stężenie testosteronu jest konsekwencją występowania np. otyłości, a nie [...]
[...] gumy ćwiczenie staje się coraz trudniejsze w fazie koncentrycznej, jednak na dole guma nie jest naciągnięta, więc nie utrudnia podnoszenia. Dołożenie gumy przypomina zastosowanie łańcuchów przy wyciskaniu sztangi leżąc lub w martwym ciągu. Uginanie przedramion ze sztangą łamaną, stojąc z gumą oporową - zaangażowane mięśnie Mięsień [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]