[...] niskim spożyciem tłuszczów nasyconych i pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym oraz zwiększonym spożyciem pokarmów bogatych w błonnik. To sugeruje, że przy spełnieniu standardów diety wysokiej jakości, zmiany składu makroskładników odżywczych odgrywają drugorzędną rolę w odchudzaniu. Podsumowanie: w porównaniu ze zwykłymi dietami, te [...]
[...] fizycznie. Gdy podaż sacharozy w diecie przekracza 10% całkowitej energii, to może pojawić się problem. Referencje: Wang Y. Has the prevalence of overweight, obesity and central obesity levelled off in the United States? Trends, patterns, disparities, and future projections for the obesity epidemic [...]
[...] Dodatkowo w wielu wykazano, że dla osób niewytrenowanych nie było znaczących różnic pomiędzy treningiem prowadzonym 2, a 3 x w tygodniu (modelem całościowym) np. badanie Candow & Burke (2007). Z kolei trening każdej partii 3 x w tygodniu jest o wiele skuteczniejszy od ćwiczenia 1 x w tygodniu (model FBW) dla bardziej zaawansowanych; [...]
[...] Wewnętrznych, Akademia Wychowania Fizycznego Res Q Exerc Sport. 2015 Feb 12:1-6.”]EPOC Comparison Between Isocaloric Bouts of Steady-State Aerobic, Intermittent Aerobic, and Resistance Training.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25675374 “Increased Resting Energy Expenditure after 40 Minutes of Aerobic But Not Resistance [...]
[...] nagle okaże się, iż w jednej grupie mamy o wiele więcej ludzi z niedoczynnością tarczycy, nadczynnością tarczycy, hipogonadyzmem lub określonymi zaburzeniami odżywiania. Sztandarowym przykładem manipulacji jest użycie badania Schlundt i wsp. To znaczy, samo badanie (opublikowane w 1992 r.) było przeprowadzone poprawnie, ale … osoby je cytujące w [...]
[...] jedzące więcej przetworzonej żywności były narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego. Referencje: Viswanathan Mohan, Donna Spiegelman i in Effect of Brown Rice, White Rice, and Brown Rice with Legumes on Blood Glucose and Insulin Responses in Overweight Asian Indians: A Randomized Controlled [...]
[...] w syntezie karnityny z lizyny i metioniny. Z pewnością kwas askorbinowy jest niedoceniany, a większość jego właściwości jest nieznana. Referencje: Harri Hemilä “Vitamin C and Infections” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/ Michelle Science, MD, Jennie Johnstone, MD, Daniel E. Roth, MD PhD, Gordon Guyatt, MD MSc, and Mark [...]
[...] agents.” Int J Sports Med. 2000 Apr;21(3):225-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10834358 Paulo Gentil,1 Claudio Andre Barbosa de Lira,1 Antonio Paoli,2 José Alexandre Barbosa dos Santos,3 Roberto Deivide Teixeira da Silva,3 José Romulo Pereira Junior,3 Edson Pereira da Silva,3 and Rodrigo Ferro Magosso “Nutrition, Pharmacological and [...]
[...] LOON, 2004 "Use of intramuscular triacylglycerol as a substrate source during exercise in humans" Luc J C van Loon, Paul L Greenhaff,* D Constantin-Teodosiu,* Wim H M Saris, and Anton J M Wagenmakers 2001 “The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278845/ J [...]
[...] Schapira DV1, Clark RA, Wolff PA, Jarrett AR, Kumar NB, Aziz NM. „Visceral obesity and breast cancer risk.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8033042 Usui C1, Asaka M, Kawano H, Aoyama T, Ishijima T, Sakamoto S, Higuchi M. “Visceral fat is a strong [...]
[...] Organizm szybko przyzwyczaja się do danego rodzaju wspomagania, dlatego np. kofeina czy beta-mimetyki służą do przełamywania zastoju. Referencje: Corey A. Rynders „Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836017/
[...] Referencje: 1. https://www.statista.com/statistics/219420/net-income-of-the-mcdonalds-corporation/ 2. https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych 3. Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and hypertension” [...]
[...] mają zupełnie inne receptory niż testosteron. Przyłączają się do receptora GR, NR3C1 super rodziny receptorów jądrowych. Testosteron przyłącza się do receptora androgenowego (AR). Poza tym we krwi i tak krąży tylko 2% aktywnego testosteronu, reszta jest związana! „Tylko około 2% zsyntetyzowanego testosteronu krąży w krwiobiegu w [...]
[...] mitochondriów („pieców energetycznych” komórek) i wzrost oporności insulinowej. Referencje, badania, literatura: Alayna M. George Thompson i in. Inhibition of human GLUT1 and GLUT5 by plant carbohydrate products; insights into transport specificity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549712/ H S Hundal GLUT5 expression and fructose [...]
[...] of disease across the life span https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/ Hazel Ester Anderson-Vasquez i in. Impact of the consumption of a rich diet in butter and it replacement for a rich diet in extra virgin olive oil on anthropometric, metabolic and lipid profile in postmenopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26040366/ [...]
[...] cholesterolu i żółtka jaja. Jakby tego było mało, niektórzy naukowcy przekonują, iż jajka wywołują cukrzycę, mimo iż w wielu badaniach wcale tego nie stwierdzono: „W randomizowanym badaniu Mutungi G i wsp. wzięło udział 28 pacjentów z nadwagą lub otyłością. Zastosowano dietę z ograniczoną podażą węglowodanów, a spożycie 3 jaj dziennie nie [...]
[...] się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania właściwej diety, programu treningowego i suplementacji (np. kofeiną, zieloną herbatą, ashwagandhą, berberyną). Regularny trening aerobowy w odpowiedniej odległości od posiłków (3-4 h), gdy stężenie insuliny jest już niskie; może być np. 3-5 razy w tygodniu 20-30 [...]
[...] 2, którzy przyjmowali cynamon (1 g dziennie) przez 90 dni, odnotowano więcej, niż dwukrotny spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi, którzy otrzymywali tylko standardową opiekę. Niedawna analiza 10 badań wykazała, że cynamon może również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów. Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 [...]
[...] Referencje: Rajeev Goyal; Ishwarlal Jialal „Glucose Intolerance” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499910/ American Diabetes Association „Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797383/ SARAH WILD i wsp. „Global Prevalence of Diabetes Estimates for the [...]
[...] Non-Communicable Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645500/ https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7117e1.htm Tiffany M. Powell-Wiley i in. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973 R. L. Williams i in. [...]