Witam, Od około miesiąca, niemal każdego dnia, nękają mnie następujące objawy: - przelewanie w brzuchu - wzdęcia - nadmierne uwalnianie gazów Przelewanie pojawia się o różnych porach dnia, najczęściej przed snem i po przebudzeniu, jak również po posiłkach (czasem po śniadaniu, czasem po obiedzie, a czasem wcale) i trwa kilka godzin. Czasami jest [...]
Bylica piołun to ziele stosowane w medycynie ludowej od tysiącleci. Jest ona ceniona ze względu na dobroczynne i silne działanie na wiele dolegliwości, wśród których należy wymienić między innymi brak apetytu czy problemy z wątrobą. Piołun – środki ostrożności Bylica piołun zawiera wiele substancji aktywnych, które u wielu osób wywołują silne [...]
Mięta to powszechnie znana roślina, która ma swojej zastosowanie głównie w lecznictwie, a jej zalety są znane i wykorzystywane przez ludzi od wielu tysiącleci. Ziele mięty na ból głowy Zawarty w mięcie mentol powoduje rozluźnienie mięśni, dzięki czemu picie naparów z tego ziela jest wskazane przed snem lub w sytuacjach stresowych. Substancje [...]
Karczoch (Cynara) należy do rodzaju roślin astrowatych; podobnie jak choćby mniszek lekarski. Chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej rodziny jest karczoch hiszpański czasem utożsamiany z karczochem zwyczajnym. Możemy powiedzieć, że popularność karczocha zawdzięczamy starożytnym Grekom i Rzymianom. Najwcześniejsze zapiski dotyczące [...]
To problem, który dotyka wielu kobiet. Jego przyczyny są różne, a skutek zawsze ten sam - odstająca fałdka nad podbrzuszem. Jak się jej pozbyć i odzyskać pewność siebie? Nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma! Zanim zaczniesz czytać dalej, zadaj sobie pytanie: czy Twój brzuch naprawdę jest wystający? Warto podkreślić, że w wielu przypadkach [...]
Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z wagi, jaką wywiera aktywność ruchowa na nasze zdrowie (oraz oczywiście sylwetkę). Z pewnością większość z nas dba o to, aby w ciągu dnia jak najwięcej się ruszać i łączyć to z zaplanowaną aktywnością ruchową, czy to w postaci treningów aerobowych (np. marszów, biegów, jazdy na rowerze itd.), czy też zajęciami w [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Gdy zapytamy kogokolwiek związanego ze sportem, jaki jest najbardziej znany suplement, z dużym prawdopodobieństwem odpowie: odżywka wysokobiałkowa. Po chwili zapewne doda: i kreatyna. Kreatyna dla serca i całego układu krwionośnego Wśród czynników, które mogą zmniejszać, dzięki suplementacji kreatyną, ryzyko wystąpienia chorób [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Wielu z nas zaczyna dbać o swoje jelita i układ pokarmowy, dopiero jak poczuje pewne dolegliwości. A warto pomyśleć o tym wcześniej, ponieważ mają one ogromny wpływ na nasze samopoczucie i wiele aspektów zdrowotnych. Poznaj kilka faktów na temat jelit, a z pewnością utrzymasz je w dobrej kondycji. W jelitach żyją biliony dobrych bakterii. [...]
Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]
Jajka kurze są zazwyczaj podstawą diety każdego zawodnika kulturystyki. Stanowią ważny element w codziennym żywieniu nie tylko sportowców. Od dawna trwa spór, czy jedzenie dużej ilości jajek jest zdrowe i czy podwyższa poziom cholesterolu. W niedawnym filmie opublikowanym na TikTok, influencer Fernando Torraca, lepiej znany jako ‘The King of [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]