Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
[...] związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., wrażliwość na insulinę poprawia np. trening interwałowy wysokiej intensywności lub intensywny, ciągły wysiłek wytrzymałościowy trwający 45-60 minut z intensywnością 65-75% [...]
[...] laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o szybkiej kinetyce pogarszają wrażliwość insulinową. Niezależnie od źródeł węglowodanów w diecie, przekarmianie ustroju prowadzi do wielu negatywnych następstw i może być przyczyną tycia, powstawania [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] pozwalają na zachowanie aktywności metabolicznej. Zmienna ilość węglowodanów w skali tygodnia to okazja do tego, aby nasz metabolizm był zaskakiwany i podtrzymywał swoją wrażliwość na insulinę tak długo, jak tylko się da. Co więcej, mniej węglowodanów w diecie, to mniejsza ilość insuliny w organizmie, a co za tym idzie - tkanki “odpoczywają” [...]
[...] i wsp. zastosowano w jednej z prób preparat TRUTOL. Jest to napój dostarczający 75 g dekstrozy. Okazało się, iż podawanie kofeiny (5 mg na kg masy ciała) ma duży wpływ na wrażliwość insulinową w trakcie testu tolerancji glukozy. Wyniki: grupa kawy z kofeiną (5 mg na kg m.c.) wskaźnik Matsudy wynosił 8.2 ± 0.9, grupa kawy bez kofeiny [...]
[...] Prawie trzykrotnie więcej osób w wieku powyżej 65 lat wiedziało, iż ma stan przedcukrzycowy w porównaniu do grupy wiekowej 18-44 lata. Czy czas trwania wysiłku ma wpływ na wrażliwość insulinową? W badaniu naukowym chińskich naukowców pacjenci z cukrzycą typu 2 (T2DM), w wieku ok. 51 lat, zostali przypisani do grupy ćwiczeń o niskiej [...]
Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, [...]
Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia. Wnioski Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. [...]
[...] i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie odwrócić [...]
[...] są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru energii) zmniejsza wrażliwość na insulinę niezależnie od rodzaju kwasów tłuszczowych w diecie wysoka podaż protein jest efektywna dla odchudzania (np. nawet ilość rzędu 2.5 - 3.4 g na kg masy [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] tkanek na insulinę? Cytat z artykułu: „Trening tego typu (interwałowy, siłowy) uwrażliwia również komórki na działanie insuliny." A trening aerobowy nie? Wg badań wrażliwość na insulinę poprawia np. trening interwałowy wysokiej intensywności lub intensywny, ciągły wysiłek wytrzymałościowy trwający 45-60 minut z intensywnością 65-75% [...]
[...] w ciągu dnia spadło u młodych mężczyzn od 10% do 15%. W badaniach Donga E. i wsp. część osób spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (01:00-05:00). Zbadano wrażliwość insulinową podając znakowaną glukozę: glucose]. Wyniki: grupa, która spała krótko, średnio „wytwarzała” znacznie więcej glukozy, w porównaniu do kontrolnej, u [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] triacylogliceroli w trzustce spadła z 8,0 ± 1,6% do 6,2 ± 1,1% Wnioski Dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie odwrócić [...]
[...] (u zdrowych dieta nie miała wpływu na ten parametr, niezależnie, czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem czy też odwrotnie). Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy [...]
Jest to jedno z najpopularniejszych zagadnień szeroko i często błędnie interpretowane przez wielu z trenujących mężczyzn. Od razu zaznaczę, iż liczne badania naukowe są prowadzone na osobach mających niski poziom androgenów lub niewytrenowanych. A to zupełnie inna sytuacja niż ta, z jaką mamy do czynienia w przypadku trenujących, młodszych [...]
[...] w porze potreningowej, gdy wzrasta tolerancja glukozy (jest zmniejszona insulinooporność, translokacja GLUT4 na powierzchnię komórek). Niestety z drugiej strony, wiemy, iż wrażliwość insulinowa jest mniejsza po południu i wieczorem, więc bilans może wyjść na zero Jeśli dobrze tolerujesz tłuszcze, warto rozważyć rotacyjne podawanie węglowodanów [...]
[...] wytwarzają insulinę, z kolei glukagon jest hormonem o działaniu przeciwstawnym do insuliny, produkowanym przez komórki A zlokalizowane głównie w trzonie i ogonie trzustki, wrażliwość insulinowa poprawiła się bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, w porównaniu do 6 posiłków dziennie. Wnioski: 2 posiłki są bardziej korzystne, niż 6, dla [...]