[...] +300/400kcal do zera kalorycznego i w maju zacząć jeszcze jedną krótką redukcję około 4-6 tygodni. Czy taka masa trwająca 3 miesiące ma w ogóle sens, czy trochę za krótki okres? Z tego co czytałem to im niższy bf na początku masy tym lepsza wrażliwość insulinowa i "bardziej wartościowe" przyrosty, dlatego chciałbym zaczynać z niskiego poziomu.
[...] jedzenia.Następne wytłumaczenie jest takie, że alkohol spożywany regularny ma wpływ na rozkład jedzenia przez polepszenia w zakresie wrażliwości insulinowej. Alkohol, wrażliwość insulinowa i zdrowie Umiarkowane spożycie alkoholu polepsza wrażliwość insulinową, zmniejsza koncentrację trygicerydów i poprawia kontrolę glikemiczną. Nie tylko [...]
[...] Kortyzol - stle wysokie stęzęnia - zwiększają otyłość brzuszną. Dalej Kortyzol jest negatywnie powiązany z wrazliwością insulinową! A opornosc insulinowa (słaba wrażliwość) jest ścisle powiązana z otyłośćią brzuszną. Czyli koło się zamyka! Wysokie poziomy kortyzolu + opornośc insulinowa -> zwiekszają poziom tkanki tluszczowej [...]
[...] różnicowało okres budowania masy (bulking up) od redukowania, wycinania się (cutting). Dekady obserwacji wykazały jednak, że zwiększanie poziomu tkanki tłuszczowej pogarsza wrażliwość insulinową (odpowiedzialną, w dużym uproszczeniu, za to czy rosną nam mieśni czy tłuszcz) a także wiele innych parametrów, jak chociażby stosunek androgenów do [...]
[...] mechanizm obronny przed nadmierną utratą masy ciała. |► Zwiększona Wrażliwość Insulinowa ◄| W wyniku postu wzrasta stężenie glukagonu - antagonisty insuliny. Zwiększa się wrażliwość insulinowa, co ma wiele korzyści tak i od strony treningowej jak i przeciwdziałaniu chorobom metabolicznym związanym z insulinoopornością. O tym jak istotna jest [...]
[...] takiego sposobu odżywiania - mięśnie staja się coraz to bardziej oporne na anaboliczne działanie insuliny - za to tkanka tłuszczowa jest wrażliwa cały czas. Co to jest wrażliwość/oporność insulinowa? Przy bardzo wysokich poziomach hormonu (insuliny) działanie tego hormonu jest maksymalne - poziom hormonu, przy którym stwierdza się połowę [...]
[...] na mięśnie. http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-699-05/tomato-omelette.jpg Wrażliwość insulinowa. Po dłuższej diecie (czyt. w której ograniczałeś ilość węglowodanów) wrażliwość insulinowa jest zdecydowanie zwiększona. Wówczas możesz jeść więcej węglowodanów i więcej z nich trafiają do mięśni. Ale ta wrażliwość nie trwa wiecznie. Jeśli [...]
Niestety nie da sie ominąc kilku zdań wyjaśnienia. Wszystkich procesow nie bede opisywal (bo nie wiem) - ale opisze w kilku zdaniach sytuacje jaka ma miejsce w naszym ciele (w naszych mięśniach) na i tuz po zakończeniu treningu (nie tylko silowego). Tak wiec wrócilismy z cięzkiej sesji treningowej - jaka sytuacja ma miejsce w naszym organizmie? [...]
[...] ale mało praktyczną. Znacznie prostszym badaniem jest natomiast pomiar stężenia insuliny na czczo, który dokonuje się na podstawie badań morfologii krwi. Obniżona wrażliwość na insulinę występuje u osób otyłych, przyjmujących leki sterydowe, a także chorych na zespół policystycznych jajników. Co ciekawe, poziom glukozy we krwi tych [...]
[...] życia nie dość ze dochodzi do tycia(spowodowanym zwolnieniami metabolizmu) dodatkowo zwiększa się nasza insulino odporność. W momencie wzrostu masy ciała wzrasta nasz wrażliwość na insulinę w komórkach tłuszczowych a spada wrażliwość w innych tkankach( tym najważniejszej dla nas mięśniowej). Receptory insuliny na powierzchniach komórek nie [...]
[...] , ale nie zawsze !! Otóz kiedy kortyzolu jest dużo insulina jest nieskuteczna , gdy nie trafie do komórek mieśniowych lecz do tłuszczowych , ważna jest tu jest wrażliwość insulinowa , która nadmiar insuliny i kortyzolu upośledzaja http://www.sfd.pl/temat152813/ Inhibiatory enzymu 11-β-hydroksylazy Dziłają bezpośrednio na enzym [...]
[...] procesów zapalnych może mieć różne przyczyny: nieprawidłowy profil mikroflory jelitowej, choroby autoimmunizacyjne, infekcje, wysoki poziom tkanki tłuszczowej, niska wrażliwość insulinowa i leptynowa – tak, zgadza się wysoki poziom tkanki tłuszczowej może przyczyniać się do obniżenia poziomów hormonów tarczycy, choć większość narzeka, że [...]
[...] i duże co może między innymi w niedużym czasie spowodować insulinooporność. Jeśli regularnie robisz redukcje być może problem nie będzie Cię dotyczył ponieważ z reguły wrażliwość insulinowa się poprawia wraz ze zrzuceniem tkanki tłuszczowej i ograniczeniem węglowodanów. Oczywiście na to mają wpływ jeszcze inne czynniki ale to również nie [...]
Owoce i warzywa w diecie sa bardzo wazne - o tym nikomu nie trzeba mowic. Ale czy rownie dobre jest nadmierne soków owocowych czy napojow z wysoką zawartością HFCS (Syrop skrobiowy o wysokiej zawartości fruktozy)? Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez [...]
[...] -> a następnie jedzenia mnóstwo węglowodanów w nocy (stąd ‘Carb Back Loading’). Ale od początku: Zaczynasz od diety nisko-węglowodanowej przez 1 tydzień . To zwiększa wrażliwość organizmu na węglowodany , to zwiększa konwersję i wchłanianie do mięśni przez resztę programu. Jest zalecane, aby każdy przeszedł przez ten etap diety , ale [...]
[...] fruktozy: Nadmierne spożycie: http://www.sfd.pl/Fruktoza__nadmierne_!_spozycie_zwieksza_insulinooporność_i_powoduje_otylość_-t697255.html Sacharoza i fruktoza - wpływ na wrażliwość insulinową (u gryzoni): http://www.sfd.pl/Sacharoza_i_fruktoza__wpływ_na_wrażliwość_insulinową-t740590.html Pierwszy temat dotyczyl nadmiernej ilosci fruktozy jaka [...]
[...] ? Adiponektyna zostaje wydzielona z komórek tłuszczowych zlokalizowanych w tłuszczu podskórnym, pomagając w procesach metabolizmu glukozy, jak również wpływa korzystnie na wrażliwość insulinową. Hormon ten posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi jak również pracę serca. Wykazano, iż diabetycy i osoby [...]
[...] Powoduje spadek stężenia glukozy w krwiobiegu i rozbudowę tkanek. Lepsze wykorzystanie składników? Każdy by tego chciał ! Tylko skąd pomysł, że omega-3 może wpłynąć na wrażliwość insulinową w jakiś sposób? Otóż, te kwasy tłuszczowe zwiększają poziom glukozy we krwi, a zwiększone stężenie glukozy powoduje z kolei nierównowagę, która wymaga [...]
[...] tłuszczowej 2) Wrażliwość insulinowa jest kluczowa w odniesieniu do budowania chudej masy mięśniowej 3) Ćwiczenia, dieta oraz suplementacja mogą w znacznym stopniu poprawić wrażliwość insulinową. Dwa tygodnie wystarczają aby zauważyć poprawę. 1. Dieta /SFD/Images/2016/8/16/87a461dc7da44870847da5b2b69b5edd.jpg Insulina reguluje metabolizm. [...]
[...] 16% więcej kcal niż grupa abstynentów. Co nie skutkowało wzrostem BMI – obie grupy miały podobny poziom tłuszczu. Należy dorzucić kilka innych badań: Alkohol poprawia wrażliwość insulinową (oczywiście umiarkowane spożycie alkoholu) Alcohol reduces insulin-hypertension relationship in a general population: the Hisayama study. [...]