SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wołowina jak

  • Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4342 Data: 2019-12-10 04:44:12
  • Jak być “fit”, jedząc na mieście?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do cheat meala, a jeżeli do niego dojdzie, to tak, by nie przeistoczył się w cheat day. Świetnym wyborem na mieście będzie pełnowartościowe białko, takie jak ryby, drób czy wołowina, dobre jakościowo dania takie jak np. sushi czy nawet pizza, jednakże nie taka na grubym cieście z podwójną porcją sera, a z dużą ilością warzyw i dobrego białka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7749 Data: 2017-08-11 09:19:17
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9918 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2051 Data: 2020-07-01 20:06:36
  • Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15698 Data: 2017-06-10 10:11:05
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Optymalne jest dostarczanie 50-55% energii z węglowodanów. Pozyskiwanie energii z białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze źródeł takich, jak jagnięcina, wołowina, wieprzowina i kurczak, wiązały się z wyższą śmiertelnością. Dostarczanie białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego ze źródeł takich, jak orzechy, masło orzechowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1364 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1385 Data: 2024-01-25 09:44:11
  • [...] znanymi czynnikami rakotwórczymi. Powstają, gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 896 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • [...] cynku może przynieść określone korzyści, jeśli podaż z pokarmu jest niewystarczająca. Źródłami są: mak, ziarno sezamu, pestki dyni, sery podpuszczkowe, owies, pszenica, wołowina, krewetki. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1329 Data: 2021-11-29 22:07:02
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1749 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • Chili con carne

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 20 g oliwy 200 g cebuli - najlepiej 100 g żółtej i 100 g czerwonej 3 ząbki czosnku przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostra papryka - ja daję 2 płaskie łyżeczki każdej 1 kg dobrej jakości zmielonej wołowiny 200 ml wrzątku 100 ml gorącej czarnej kawy 400 g pomidorów z puszki 15 g ksylitolu lub słodzik 15 g gorzkiej czekolady 200 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4411 Data: 2018-07-09 14:46:18
  • L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 2022-05-31 12:29:58
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne (mastocyty). Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2568 Data: 2019-11-30 08:59:18
  • Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4114 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • [...] Pamiętaj, że nie jest to tylko mięso, ale także produkty, które je zawierają. W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2046 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W procesach tych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1331 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • wołowina jak pichcic ?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    potrzebuje szybkich łatwych przepisów jak przygpotowac wołowinę ? lepiej gotowac czy smaczyc lub tez wrzucic do piekarnika ?jak długo ? zalezy mi na czasie poniewaz od razu po treningu chciałbym spozywac

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 4278 Data: 2007-11-09 17:48:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pomoc w ułożeniu posiłków.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] z tłuszczy ww= 1657/4= 414,25g~414g 3000kcal-560kcal-783kcal= 1657kcal z węglowodanów Tak to mniej więcej wygląda. +Źródła białka to: jaja, pierś(czasem jakiś indyk, wołowina jak będzie promo w sklepie :) ), tuńczyk w wodzie(nie wiem z czym go przygotować), twaróg, serek wiejski, ryby mrożone oraz będę sobie wliczał białko roślinne z [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1242 Data: 2014-09-20 11:07:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • no to mam problema pomozecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] z 80 g tego włozyc = 30gB 2 100g sledzika tutaj jem sobie z wazywkami=20gB 3 100g kaszy gryczanej+piers z kurczaka ile mozna by bylo dac na ta pore 4 100g kaszy gryczanej+ wołowina jak wyzej ile dodam ze to posilek przed treningiem 5 po treningu 100g SWG=30gB 6 120g ryzu + 100g piersi z kurczaka 7 25g białka wiem ze sporo tych posiłkow jest ale [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 902 Data: 2005-07-24 10:18:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta zgodna z grupą krwi - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. Mięsa i drób Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona. Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń [...]

    Odpowiedzi: 65 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-09 11:57:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)