Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
Podciąganie na drążku stanowi stały element treningu mięśni grzbietu osób, które podchodzą do zagadnienia ich rozbudowy w sposób poważny. Osoby doświadczone wiedzą, że ruch wykonywany podczas podciągnięcia doskonale sprawdza się jako element rozwoju szerokości pleców. Jednak ze względu na to, że obciążenie użyte w ćwiczeniu bazuje na naszej masie [...]
Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Waga łazienkowa to jeden ze sprzętów, który prawie każda z nas chce mieć, ale który jednocześnie budzi różne, skrajne emocje. Dziewczyny niekiedy unikają wchodzenia na wagę, ponieważ boją się liczby, która się na niej wyświetla, inne z kolei stają na niej kilka razy dziennie. Warto kontrolować masę swojego ciała, ale nie można popadać w [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Białka serwatkowe są niesłychanie popularne i to nie jest przypadek. W kontekście odchudzania pozwalają regulować stężenie cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. W jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego (WPC) na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego Białko serwatkowe działa [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Trening mięśni brzucha stanowi czasem centrum zainteresowania osoby rozpoczynającej aktywność na siłowni. Celem jest zazwyczaj “zgubienie brzucha”, który został wyhodowany w czasie, gdy naszą uwagę skupiały inne dziedziny życia, niż dbanie o szczupłą sylwetkę. W niniejszym artykule chciałbym zająć się ćwiczeniem, które dość często znajduje się w [...]
Podczas gdy, forskolina była stosowana w medycynie tradycyjnej od setek, jeśli nie tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią dopiero w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy zaczęto stosować ją pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, głównie dzięki jej działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
Czego potrzebujesz: Na biszkopt: 3 jajka 30 g mąki – ja daję 15 g ryżowej i 15g gryczanej 10 g budyniu – najlepszy waniliowy z ALLNUTRITION 10 g białka – oczywiście izolat białka czekolada z ALLNUTRITION 50 g jogurtu – ja dałam grecki. Jeśli musicie ucinać tłuszcze, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu też się nada 25 [...]
Czego potrzebujemy: spód: 60 g daktyli 20 g wiórków kokosowych 30 g płatków owsianych masa: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki erytrytolu - lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie 25 g masła orzechowego warstwa górna: 20 g Sugar Free Jelly wiśniowa 100 g Cherry in Jelly Jak wykonać: Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 [...]
Specjaliści z ALLNUTRITION od dawna byli nękani na facebooku, poprzez maile i komunikaty na messengerze. Dawid Śmietana z Ostrowa napisał: „dajcie w końcu jakiś dobry synthol, przecież to olej WCT, a sprzedaż oleju WCT nie jest w Polsce nielegalna”. Faktycznie, po konsultacjach z profesjonalnymi kulturystami IFBB udało się stworzyć [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]