Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
[...] jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Mit. W badaniach stwierdzano, iż gigantyczna podaż protein odchudza. Tuczyć może nadmiar tłuszczów i węglowodanów, szczególnie w jednej porcji. Proteiny tuczą, jeśli towarzyszy im duża ilość tłuszczów lub węglowodanów. Czyste białko serwatkowe (WPI, WPH, WPC) nie [...]
[...] się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? Jakich efektów możemy się spodziewać? Osobom z nadwagą polecam [...]
[...] budulec organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]
[...] glukozy, niższe stężenia adiponektyny w osoczu, wyższe stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez różne [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] i siły, to dołóż obciążenia. Partie ciała, które mogą sprawiać problemy Większość kobiet ma takie swoje miejsca, których nie lubi i z których ciężko jest zgubić tkankę tłuszczową. Zwykle są to uda, pośladki, boczki czy tylna część ramienia tzw. triceps. Są na tyle uparte, że, nawet jeśli już waga ładnie spadła, to one dalej są. Nawet się [...]
[...] każdy chce się aż tak katować na treningu. Według badania z 2014 roku, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki [...]
[...] raczej nie są dobrym wyborem „na masie”. Prawdopodobnie o wiele lepiej, sprawdzą się w czasie redukcji. Jednak należy pamiętać, iż nie każdy dobrze toleruje dużą ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ze względu na specyfikę treningu siłowego może się okazać, iż węglowodany są niezbędne, A tłuszcze są nie do końca równie dobrym paliwem, inaczej [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] programie ćwiczeń i odchudzania. Program ćwiczeń obejmował 30 minut treningu siłowego, obwodowego, 3 dni w tygodniu. Panie miały przypisaną dietę o 30% podaży energii z tłuszczów, która w pierwszej fazie dostarczała 1200 kcal dziennie (tydzień), a później 1600 kcal dziennie przez 9 tygodni (faza II). W drugiej fazie dostarczano więcej [...]
[...] zasadniczej zmianie (SHBG może związać nawet 60% testosteronu, sprawiając, iż jest nieaktywny). Dodatkowo z wiekiem zachodzą zmiany, które utrudniają pozbywanie się tkanki tłuszczowej, mniej jest biodostępnego T3, biodostępnego testosteronu, więcej estradiolu, następuje silniejsza aromatyzacja, słabsza jest odpowiedź ze strony układu [...]
[...] I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na nowotwory, budując dużą ilość nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Wg danych CDC, 36.5% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość. Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma [...]
[...] trening, a odnotujesz przyrost masy i siły mięśni. Aby nie dać się złapać w różne pułapki, proponujemy Wam krótki poradnik. Podsumowanie Jeśli nosisz więcej, niż 15% tkanki tłuszczowej (możesz to oszacować np. mierząc fałdy tłuszczu), trening siłowy zostaje podobny, różnica wystąpi w energetyczności diety (ujemny bilans energetyczny). Takiej [...]
[...] D. Kearbey i wsp. prowadzonych na szczurach, które początkowo ważyły średnio 267 ± 17 g. Szczury po 4 miesiącach: W grupie placebo ważyły średnio 301 g, z czego 28% stanowił tłuszcz, a sucha masa 72%. Grupa szczurów, na której nie przeprowadzano operacji, a tylko podawano 1 mg S-4 (andaryny) dziennie – ważyła średnio 282 ± 6 g z czego 24,6% [...]
[...] koszty zdrowotne (o czym wspominam na samym końcu tekstu). Po trzecie: same proteiny nie dają niczego. Musi im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten temat bardzo wiele danych naukowych. Czy duża ilość białka w diecie daje „extra” przyrost masy mięśniowej? Przykładowo, w badaniu Tarnopolsky MA i [...]
[...] w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru energii) [...]
[...] 86.4 ± 2.9 kg, testosteron i i ćwiczenia siłowe: masa wyjściowo: 76 ± 3.0 kg, po 10 tygodniach: 82 ± 2.8 kg. Wyniki pod względem przyrostu beztłuszczowej masy (mięśnie, woda): placebo i brak ćwiczeń siłowych; masa wyjściowo 65.1 ± 2.5 kg, po 10 tygodniach: 65.9 ± 2.7 kg, testosteron i brak ćwiczeń [...]