[...] Trzeba przyznać, że jest to dość kontrowersyjny produkt. Dla nas może być wręcz obrzydliwy, ale bądźmy tolerancyjni, ponieważ tak jak nas może obrzydzać sfermentowana soja o zapachu zgnilizny, tak niektóre narody mogą odrzucać np. kiszone ogórki, które u nas są smakołykiem. Warto podkreślić, że natto ma zaskakujące korzyści zdrowotne. Jest [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
[...] kolor skóry, tęczówek oraz włosów. Jakie są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy [...]
[...] Trawienie jest bardziej wydajne, gdy nasze jelita mają zdrową równowagę korzystnych drobnoustrojów. Jakie produkty szczególnie wspomagają odchudzanie? Fermentowana soja Tempeh, miso, natto i tamari to smaczne sfermentowane produkty sojowe. Są to pełnowartościowe źródła białka, które stymulują układ trawienny, wzmacniają układ [...]
[...] preparaty zawierające lecytynę, którą najczęściej pozyskuje się z nasion soi. Rzadziej można spotkać lecytynę pochodzącą z nasion słonecznika czy jajek. Choć jajka oraz soja, u części społeczeństwa, mogą być przyczyną pojawienia się objawów alergii, to suplementacja lecytyną z nich wytworzoną, w niezwykle rzadkich przypadkach może być [...]
[...] ponieważ jest taka sama jak w oryginale, co z pewnością zachęca do konsumpcji. Skład Bazylia 38%, olej słonecznikowy, ziemniaki, woda, tofu - przetwór sojowy 8% (woda, soja, chlorek magnezu), orzechy nerkowca, błonnik grochowy, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy; ocet winny, gałka [...]
[...] cebula 7%, pomidor suszony 6%, oliwa z wytłoczyn z oliwek 6%, pestki dyni 4,3%, nasiona słonecznika 4,3%, woda, koncentrat soku jabłkowego, przyprawy (gorczyca), sos sojowy (soja, pszenica), sól kamienna, czosnek, koncentrat z soku z cytryny. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 238 kcal Tłuszcz: 12 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
[...] masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie [...]
SOJA czy SERWATKA ??? A może... jedno i drugie? Na te i podobne dylematy dietetyczne napotyka w swojej karierze sportowej niejeden bardziej świadomy atleta lub kulturysta. Jednakże rozwiązanie problemu jest prostsze niż wydaje się być na początku. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę z faktu, że dopóki dostarczamy naszemu organizmowi [...]
[...] masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie [...]
[...] w ciągu roku pojawia się z niej ok. 500 nowych dań. Możemy kupić już z soi nie tylko kotlety, ale również kiełbaski, pasztet, gulasz czy flaki. Stało się tak dlatego, że soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod [...]
Jako, że ostatnio pojawiło się dużo pytań dot. soji postanowiłem poszukać czegoś odnośnie tego w internecie. Owoce moich poszukiwań można przeczytać poniżej :) Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy [...]
Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari. Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi. Fakt: Przecietne [...]