SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TAJEMNICA SOI - Soja - Wcale nie jest Zła

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 36622

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224085
Coś o Białku Sojowym z grudniowego wydania FLEX'a

UWAGA: Ważna substancja dla kulturystów z złym image.

Cala prawda o białku sojowym.


Białko sojowe jest zle rozumiane przez wielu kulturystów i niedoceniane na ryku odżywek.
Jeżeli również i WY zostaliscie zarażeni ta błędną informacja, i będziecie uważać ze jest to jakiś żart, nie to nie żart tylko prawda o bardzo skutecznym białku do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie doceniali soi, dlatego najwyższy czas poznać prawdę o soi!

Perfekcyjne właściwości soja jest białkiem roślinnym, reguła mówi ze białko roślinę nie jest pełno wartościowe, nie posiada wszystkich aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni i innych procesów w organizmie. Lecz soja nie jest zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale niewiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo strawione, przetransportowane aminokwasy do komórek mięśniowych gdzie zostaną wykorzystane przez organizm do budowy masy mięśniowej, oby dwa białka dochodzą do 100%.
Soja posiada bardzo podobny profil aminokwasów do serwatki, soja posiada więcej argininy i glutaminy.
Arginina jest ważna do stymulacji NO, dzięki czemu nastepuje lpszy dopływ krwi do komórek mięśniowych, co powoduje lepsze zaopatrzenie mięśni w substancje odżywcze, hormony anaboliczne i tlen, dzięki czemu jest lepsza regeneracja i synteza białkowa, dodatkowo może arginina stymulować wytarzanie hormonu wzrostu.
Również glutamina ma skuteczne właściwości np. działanie anaboliczne i antykataboliczne, wzmacnia system immunologiczny, zmniejsza zmęczenie podczas treningu a nawet wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.

Analizy mówią… mimo bardzo dobremu profilu aminokwasów, zawsze była sprzeczna dyskusja o efektywnym oddziaływaniu soi na syntezę białkową czyli wzrostu masy mięśniowej. Wiele analiz potwierdzają taka sama skuteczność białka sojowego i serwatkowego w budowie mięśni.
Przeprowadzona analiza w 2004 w Ohio State University udowodniała ze, mężczyźni, którzy uzupełnili swoja dietę o 33g białka sojowego lub serwatkowego w formie batonu białkowego, zwiększyli, po 9 tyg testu wspomaganym treningiem siłowym, swoja masę mięśniową. Mężczyźni, którzy nie używali soi ani serwatki nie odnotowali żadnego wzrostu masy mięśniowej.
Następna analiza opublikowana w 2005 na Experimental Biology Konferenz w San Diego, ze kulturyści trenując i spożywając dwa razy dziennie albo Sojakoncentrat, Sojaisolat, mieszankę Soja/Serwatka, Koncentrat Serwatki, Isolat Serwatki, przez 12 tygodni badan wszyscy uzyskali podobne wyniki w wzroście masy mięśniowej.

Funkcja ochronna oprócz rewelacyjnych właściwościach stymulacji syntezy białkowej naukowcy udowodnili właściwości antyoxidacyjne soi co powoduje lepsza regeneracje. Mężczyźni spożywający soje sa lepiej chronieni po treningu przeciw wolnym rodnikom, co również wiąże się z szybszym wzrostem mięśni.
Następne opublikowane badania w 2004 w International Journal of Sports Nutrition and Exercises Metabolism mówią ze mężczyźni, którzy przez 4 tyg spożywali 40 g białka sojowego po treningu siłowym, mieli lepsza ochronę przeciw wolnym rodnikom niż mężczyźni spożywający białko serwatkowe.
Dla osób, które nie mogą spożywać laktozy, białko sojowe jest niezwykłym darem. Laktoza jest węglowodanem występującym w mleku i przetworach mlecznych, niestety dużo osób ma problem z trawieniem laktozy.
Serwatka i kazeina jest wytwarzana z mleka, dlatego tez niektóre osoby maja problem z trawieniem tego białka.
W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej.

Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości.
Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu.
Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie przeprowadzone badania udowodnili ze mężczyźni, którzy spożywali białko sojowe mieli podobne efekty do mężczyzny spożywających białko serwatkowe. Ten wzrost mięsni nie był by możliwy przy zmniejszonym poziomie testosteronu. W analizie z 2005 z Experymental Biology Studie, w której przez 12 tyg kulturyści spożywali 2 razy dziennie albo białko sojowe, serwatkowe , mieszankę soja/serwatka nie odnotowali żadnych zmian w stosunku Testosteron-Estrogen.

Twoja przewaga naukowcy nie daja wątpliwości, co do skuteczności białka sojowego, dlatego tez powinni Państwo uzupełnić swoja dietę o białko sojowe aby skorzystać z anabolicznych właściwości białka sojowego.


CZAS NA BIALKO SOJOWE

Białko sojowe tak jak serwatkowe jest szybko wchłanianym białkiem. Tak jak białko serwatkowe to i białko sojowe zwiększa syntezę białkową i stymuluje insulinę. Dodatkowo białko sojowe wzmacnia profil aminokwasów białka serwatkowego. Do maksymalnej stymulacji syntezy białkowej powinni Państwo następująco spożywać serwatkę i soje.

1. od razu po przebudzeniu: soja dostarczy szybko wchłaniane białko, co zapobiegnie katabolizmowi, dodatkowo wysoka zawartość argininy zwiększy NO. Po przebudzeniu 10-20g białka sojowego+10-20g białka serwatkowego
2. przed treningiem: szybko wchłaniane białko sojowe zapobiega katabolizmowi podczas treningu i zwiększa syntezę białkową. Dzięki właściwości NO jest lepsze ukrwienie mięśni podczas treningu.
Około 30 min przed treningiem 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego
3. bezpośrednio po treningu: dostarczenie szybko wchłanianych białek po treningu zwiększa syntezę
białkową i wzrost masy mięśniowej, dodatkowo soja ma bardzo dobre właściwości antykataboliczne
po treningu 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego


INFO O SOI

Białko sojowej występuję w dwóch rodzajach.

Koncentrat soi: zawiera 70% białka resztę stanowią tłuszcze i węglowodany. Przez dużą zawartość węglowodanów powoduje u niektórych osob wzdęcia.

Isolat soi: zawiera ponad 90% białka wszystkie węglowodany i tłuszcze usunięte, nie wywołuje żadnych wzdęć
Najlepsze białko oraz alternatywa dla jaroszy i kulturystów.


Źródło :
Na podstawie artykułu: FLEX 12, 2007 str 70- 74 Das Geheimnis von Soja



Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2008-02-27 11:32:35
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 979 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 25590
ciekawy artykol
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 292 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2864
powiem tak: być może tekst wartościowy, ale napisany tak niegramatycznie, że aż niezrozumiale....byłby Sog, gdyby nie ten szyfr...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224085
Szybkie Tłumaczenie - na Prosty Język Kowalskiego, a na Sogach to mi raczej nie zależy tak bardzo bo mam ich DUŻO



Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2008-02-26 10:01:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 10257 Wiek 39 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 42828
Całkiem fajna sprawa... Sojavit ma <1g ww na 100g i kosztuje dużo mniej niż serwatka.

Półmaraton w 1:57:11! :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224085
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 10257 Wiek 39 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 42828
W tej chwili mam Mutant Massa, więc nie będę kombinował, ale przed treningiem można pomieszać z Ostrowią...

Półmaraton w 1:57:11! :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6759 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 50244
No właśnie ja tak sie zastanawiałem czy nie zrobić mixu z ostrowią. Niedużym kosztem można zrobić spory mix i dostarczy się różnych białek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 292 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2864
ok przeczytalem i staralem się zrozumieć jak najwięcej; jedna uwaga:
na końcu pisze "bialko sojowe najlepsze dla kulturytow"-nie zgodzę sie z tym, może być korzystne, ale na pewno nie najlepsze, chociażby ze względu na znany od dawna fakt, że białko sojowe (i soja w ogólności) zawiera substancje utrudniające wchłanianie białka jako makroskładnika pokarmowego, nic o tym nie znalazłem w twojej pracy...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224085
Są To Informacje z Flex'a - nie moja Praca

Jak Możesz Podaj Jakies Artykuły i Nowsze Badania z tym utrudnionym wchłanianiem , zgadza sie nie kazde białko jest najlepsze w danym momencie... Rano, w ciagu Dnia, na Noc itp.


Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2008-02-26 10:55:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 292 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2864
nie podam ci artykulu, bo o tym pisał Slawomir Ambroziak chyba w KIFie; bylo to już chyba w 1998/99 lub 2000 (pamiętam, bo bardzo byłem wtedy rozczarowany-było mnie stac tylko na soję wtedy), pisał o tym, ze soja posiada inhibitory proteazy (ale na stówę Ci nie napiszę czy tak to określił), moje zdanie jest takie, że jak ktoś lubi białko sojowe, to z czasem organizm się przyzwyczai i już nie będzie to problemem; oczywiście te inhibitory nie blokują całkowicie wchlaniania białka, po prostu je spowalniają (podobnie działa błonnik, a przeceż o ważny składnik diety i nikt go nie eliminuje z jadłospisu); zgadzam się, że w odpowiedniej porze dnia soja może być niezłą alternatywą do WPC i kazeiny, po prostu haslo, że coś jest najlepsze czy najgorsze jest bez sensu, coś co dla jednej osoby o danej porze jest dobre, dla innej i o innej porze już nie musi....
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak dawkować???

Następny temat

Kreatyna + kreatyna ?

Fruzelina