Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) należą do głównych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia). Z powodu CVD w 1990 r. chorowało 271 milionów ludzi, a ta liczba wzrosła do 523 milionów w 2019 r. Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zawały serca, udary mózgu itd.) wynosiła 12,1 mln w 1990 r. i wzrosła do 18,6 mln [...]
Wbrew obiegowym opiniom pora dnia może determinować wyniki sportowe. Jest to spowodowane m.in. dobowymi wahaniami wielu hormonów (np. najwyższy poziom kortyzolu i testosteronu obserwuje się rano), rano jest wyższy poziom insuliny, wieczorem hormonu wzrostu, a więc w konsekwencji rano lepiej się toleruje węglowodany, wieczorem można mieć wyższą [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
Co kilka miesięcy pojawia się nowy preparat, którego reklamy obiecują „gruszki na wierzbie”, czyli np. przyrost 10 kg mięśni miesięcznie przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki w kilka tygodni. OK, załóżmy na chwilę, że to możliwe. Jak myślisz? Dlaczego niektórzy ludzie poświęcają wiele ciężkich lat pracy, [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
Bieganie bardzo często może się kłócić z treningiem oporowym, istnieje na ten temat niezliczona ilość badań. Ogólnie inne formy aerobów (np. te wykonywane na rowerze) też mogą mieć mniejszy lub większy wpływ na środowisko hormonalne, moc, szybkość, siłę czy przyrosty masy mięśniowej kulturysty. A może spining? Spinning wymaga specjalnego roweru, [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
Pierwsze Sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się w 1935 r. W sporcie SAA zaczęto stosować je w latach 50. XX wieku, na szeroką skalę były w użyciu w latach 60.-90. XX wieku. Wpływ na serce Nadal wielu mężczyzn wierzy, iż zmiany w sercu, które mają charakter fizjologiczny (serce sportowca), są tożsame z patologiczną przebudową po stosowaniu [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu, to odpowiedź brzmi: TAK. Należałoby od razu dodać „ale” … gdyż sprawa nie jest wcale taka prosta. Niestety bardzo często naukowcy posługują się osobami niewytrenowanymi, nieaktywnymi fizycznie, z niedowagą lub otyłymi. Wyniki uzyskane w tej specyficznej grupie nie mają większego przełożenia [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]