SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sfd 6 protein

  • Choco Vegan Protein - pyszny wegański krem czekoladowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta wegańska i wegetariańska, szczególnie wśród kobiet, zyskuje coraz większą popularność. Wynika to z różnych powodów, głównie etycznych, ale również niekiedy podejścia zdrowotnego czy ekologicznego. Każdy z nas ma wybór i dokonuje go świadomie. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2486 Data: 2018-07-19 12:34:55
  • Co najlepiej regeneruje mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 2018-09-06 11:22:11
  • Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5985 Data: 2020-03-17 20:23:02
  • Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3067 Data: 2020-05-28 09:02:22
  • Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1120 Data: 2021-03-16 18:13:14
  • Mleko a profil hormonalny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1167 Data: 2021-06-11 07:33:23
  • Objawy niedoboru białka w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15461 Data: 2018-03-27 10:36:36
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1372 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1393 Data: 2023-10-06 09:22:43
  • Bardzo często otrzymuję pytania odnośnie treningu oraz diety. Niestety, w większości wypadków informacje, które są zawarte w wiadomościach e-mail czy też przesyłanych poprzez forum są szczątkowe. Oto pierwszy z brzegu przykład, który pokazuje wagę problemów, jakie mają młodzi ludzie. Przechodząc do meritum i oceny danych, które nadesłał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5210 Data: 2017-07-09 12:06:36
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3421 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Witamina C obniża stężenie kortyzolu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2043 Data: 2021-06-10 09:28:01
  • Pralinki NUTLOVE - Symbol słodkiej przyjemności i elegancji

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1158 Data: 2021-06-22 13:51:31
  • Z treningami dwa razy dziennie nie mamy do czynienia w przypadku większości trenujących. Z reguły na przeszkodzie stoją obowiązki związane z pracą/edukacją i/lub rodziną. Jednak w niektórych dyscyplinach sportu, zwłaszcza w przypadku poważniejszego do nich podejścia, niezbędne/zalecane są treningi wykonywane dwa razy dziennie.  Ochrona stawów Dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2614 Data: 2021-05-06 12:38:51
  • Biała czekolada z pysznymi malinami i dodatkiem białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chyba każdy lubi w swojej kuchni produkty funkcjonalne i zdrowe, a zarazem przepyszne i umilające dzień. Do takich wyrobów należą między innymi legalne słodycze marki ALLNUTRITION, do których to dołączyła nowa czekolada PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA. Bez słodkości nie ma zabawy Co wyróżnia tę pyszną tabliczkę czekolady, od komercyjnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2021-09-28 12:13:38
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Białka mleka i jajka są bogate w aminokwasy rozgałęzione, dlatego w pewnych aspektach przewyższają one produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4265 Data: 2022-02-10 16:54:00
  • Węglowodany są jednym z najważniejszych składników pokarmowych, szczególnie jeśli ktoś stosuje klasyczne diety, dostarczające od 50 do 60% energii w postaci węglowodanów (15-30% energii w postaci tłuszczów, 20-25% w postaci protein). Czy dodatkowa suplementacja w trakcie pracy wytrzymałościowej zawsze przynosi korzyści? To zależy. Ustrój człowieka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 706 Data: 2022-12-27 09:06:44
  • Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 581 Data: 2023-04-03 11:57:08
  • Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14110 Data: 2017-12-19 10:36:48