Wiele osób przychodzi do klubów po wakacjach, siłownie pękają w szwach. Bardzo często impulsem jest niezadowolenie z własnego wyglądu, a wakacje są pełne okazji do prezentacji swoich walorów (lub ich braku). Plaże, parki wodne, strefy SPA, sauny, żeglowanie, windsurfing, a nawet zwykłe chodzenie w koszulce bez rękawów (panowie) czy też bez [...]
[...] Czy muszę jeść dużo białka? Jeśli nie masz pieniędzy na dobrą dietę, to musisz liczyć się z problemami. Nie starczy na zdrowe źródła tłuszczów, na węglowodany lub na proteiny. Musisz zgodzić się na większe lub mniejsze kompromisy. Przy niewystarczającej podaży węglowodanów i/lub tłuszczów dodatkowe porcje białka przyniosą pewne efekty, [...]
[...] odchudzam? W ramach zakończenia napiszę, iż wielokrotnie wykazywano, iż białko serwatkowe oraz kazeinowe mają wpływ na metabolizm. W jednym z badań mężczyznom podawano: 30 g proteiny serwatkowej lub 30 g białka kazeinowego, lub 33 g węglowodanów albo placebo przed snem. Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 [...]
[...] się tłuszczów, szczególnie zdrowych, gdyż może mieć to określone reperkusje hormonalne. Jeśli chodzi o podejście potreningowe, w czasie redukcji głównie możesz dostarczać proteiny, znacząco ograniczając podaż węglowodanów. Niemniej jest to kwestia indywidualna i zależy od stosowanego modelu żywieniowego oraz podziału kalorii pomiędzy [...]
[...] sprzyja tuczeniu. Czy warto pić dużo mleka? Dwudziestu czterech 8-letnich chłopców poproszono o przyjmowanie dodatkowo około 53 g białka dziennie. 12 chłopców dostarczało proteiny w postaci 1,5 l odtłuszczonego mleka, a 12 innych chłopców w postaci 250 g niskotłuszczowego mięsa. Poza tym nie zmieniano ich normalnej diety. Badanie opublikowano [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] z tłuszczu, który jest przyswajany prawie w całości bez strat, i z węglowodanów, z których zmagazynowanych zostanie 75%-85% (np. w postaci tkanki tłuszczowej). Poza tym proteiny są niezbędnym budulcem dla mięśni, czekolada ich prawie nie zawiera, więc jak można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
Wiele osób nadal nie chce tego zrozumieć, iż nadmiar tkanki tłuszczowej nie pojawia się w ciągu paru dni, ale jest to wynik dziesiątek miesięcy lub wielu długich lat zaniedbań, prowadzenia niezdrowego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii, podjadania, braku aktywności fizycznej itd. Po trzecie Zaczynając z ekstremalnego pułapu, nie ma już [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] odgrywa ważną rolę np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. IL-1β jest wydzielana do krwi i wykazuje działanie ogólnoustrojowe. Może mieć wpływ na produkcję CRP (c-reaktywnej proteiny, markera zapalnego). IL-1β jest kluczowym mediatorem odpowiedzi zapalnej. Ogólnie dla celów naszych rozważań spłyciłem temat, gdyż IL-1 to cała rodzina cytokin. [...]
[...] wspaniałości” – tylko po to, abyś nie zrobił sobie krzywdy. Z reguły wspomniani osobnicy nie do końca rozumieją jakie ćwiczenia są na które partie mięśni, czym różnią się proteiny serwatkowe od białka kazeinowego i nie mają nawet zarysu diety. Myślą, iż sterydy wykonają za nich całą pracę. To się nie uda. Podsumowanie Potrenuj 5-6 lat na [...]
[...] trening jest kiepski, dieta dostarcza za mało energii, to nie dziw się, że nie rośniesz. To wcale nie znaczy, iż porażka hipertroficzna kolegi/koleżanki wynika z tego, iż proteiny nic nie dają. To wcale nie oznacza, że zwiększanie podaży protein można prowadzić bez granic, że białko daje niekończące się zyski. Nie! W fizjologii osiągasz pewien [...]
[...] ciężary na maszyny? Możesz, ale taka zmiana jeszcze nikomu nie wyszła na dobre. Najważniejszym powodem braku efektów jest stosowanie kiepskiej diety (ubogiej w energię i proteiny). Na drugim miejscu można postawić niewłaściwe ćwiczenia (maszyny, zamiast wolnych ciężarów), na trzecim zbyt mały ciężar i objętość, na czwartym kiepską regenerację [...]
[...] większość osób rozpoczynających dietę sądzi, iż wystarczy ograniczyć podaż cukru, nie zwracają już tak wielkiej uwagi na węglowodany złożone (poza pieczywem) oraz tłuszcze i proteiny. Do problemu redukcji musisz podejść całościowo, najlepiej używając wagi i kalkulatora kalorii – istnieje bardzo wiele podobnych narzędzi, nawet w wersjach [...]
[...] do mięśni, cyrkulacja w obrębie narządów brzusznych spada, a to znaczy, że pokarm się nie przyswaja optymalnie (np. wątroba wychwytuje składniki poprzez żyłę wrotną; proteiny, tłuszcze, białka, węglowodany są transportowane poprzez krew). Podsumowując, możesz dostarczać odżywki pod koniec i po zakończeniu pracy, np. 40-60 g węglowodanów, [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] dlatego np. po upływie 2,5-3 h powinno się dostarczyć kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco więcej luzu zostawia nam kazeina, białka jajek, gdyż są to proteiny o wolniejszej kinetyce - oddziałują, uwalniając aminokwasy przez wiele godzin. Najważniejszym argumentem za unikaniem częstych posiłków jest ich negatywny wpływ na [...]