[...] wieczorami dorzuciłam ćwiczenia na skoliozę i na plecy okrągło - wklęsłe : http://www.sfd.pl/-t533731.html Zdjęcia mam wstawić, gdy skończę ten trening ?! Czy musi być olej kokosowy rafinowany czy do smażenia można używać nierafinowanego? /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/66fa89d6b6364178b0b48775b648d6b2.JPG [...]
[...] dużo. Wpisz w dziennik swoje zapotrzebowanie i się go trzymaj. Teraz jest dużo lepiej, ale: słonecznik zamień na orzechy (najlepiej włoskie, laskowe) lub inne źródło zdrowych tłuszczy. Jeżeli smażysz na oliwie, to… do smażenia wybieraj olej kokosowy lub masło klarowane. Inne oliwy, oleje rzepakowe, oleje z pestek winogron się do tego nie nadają.
[...] co do siemienia lnianego. Na początku Agnese mi napisała,że dla gruszki siemię nie jest ok ale potem gdzieś wyczytałam,że jednak jest ok,a należy sie wystrzegać tylko oleju lnianego. Jak to w końcu jest??? I jeszcze pytanie do Mali jak tu zajrzy: czy mąka bokhvete to mąka gryczana? Tak słownik podaje ale chcę się upewnić,bo dziś zakupiłam [...]
Odnośnie oleju z pestek winogron... To niezbyt dobry pomysł, bo zawiera dużo kwasow omega-6, a tych staramy się unikać na rzecz omega-3. Oleje i rośliny którymi natomiast warto się zainteresować ze względu na o-3: - Perilla (olej); pewnie uda Ci się dostać, bo to specjał japoński - Borówka brusznica (owoce) - Lnicznik siewny (olej) - Olej z [...]
[...] to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem toksycznej (działanie kancerogenne/rakotwórcze) akroleiny. Jeżeli już, to dobrym rozwiązaniem będzie masło klarowane, smalec, olej kokosowy. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Wielkie dzieki za rady 8-) Olej z pestek postaram sie wymienic. Moze na olej kokosowy??? Czytałam ze olej z pestek winogron nie nadaje sie do smazenia{:-( wiec bede zbierac kase na nowy olej, ale poki co musze dokonczyc ten z pestek. :-P Mialam juz przuygotowana miske na jutro, jakby co, to bardzo proszę o poprawki, bom leszcz |-) A co sądzicie o [...]
Można smażyć ale nie trzeba. Można również inaczej go używać. Powiem, ze uzywalbym go tylko do smazenia. najważniejsze żeby urozmaicać-różnicuj źródła tłuszczu-oliwa,olej lniany,migdały,orzechy włoskie/laskowe,pestki dyni,masło dobrej jakości 82% tłuszczu Jak napisalem wyzej, kokosowy tylko do smazenia bym dawal, natomiast do posilkow pije lniany, [...]
-zamiast gainera dodaj inne źródła węglowodanów np.chleb razowy/ryż/makaron -kakao możesz pić ale naturalne;-) -olej lniany możesz dodać do diety jeśli masz taką możliwość-jednak stosuje się go jedynie na zimno. Do krótkotrwałego smażenia(~10-15min) możesz użyć oliwy. Do dłuższego smażenia nadadzą się masło klarowane/smalec/olej kokosowy -jeśli [...]
[...] http://www.sfd.pl/Forskolin_Coleus_forskohlii__a_utrata_tkanki_tłuszczowej-t710807.html ale i tak polecialo ~5cm wiec jestem mega zadodolony do smazenia ostatnio kupilem olej kokosowy nie extra virgin ale moze i lepiej czuc jak smalec bez zapachu kokosa extra virgin podobno juz jedzie kokosem sporo idzie keczupu mi nie uzywam sosow - rzadko - [...]
Z tego kompa nie moge edytowac postów, więc przepraszam za śmiecenie, ale słonecznik, to tez nie jest dobre źródło tłusczy. I widze olej rzepakowy - jeśłi używasz go do smażenia, to tez nie jest zdrowo - do smażenia masło klarowane, olej kokosowy. Ale wydaje mi sie, ze to wszystko jest w artykule Co jedzą ladies
hm…. olej kujawski masz do smażenia? Wybieraj bardziej wartościowe źródła tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane, awokado, tłuste mięso, orzechy laskowe lub włoskie). Najlepiej nie ograniczaj się ciągle do tego samego źródła.
[...] czasu wiadomo - nie zaszkodzi, ale jak wszystko z umiarem :) Dodatkowa kwestia to na czym smażymy, co jest niezwykle istotne! Tłuszcze na których możemy smażyć: najlepiej: olej kokosowy lub masło klarowane (nie zwykłe!, zwykłe masło można podgrzewać do temp. 90 st!!), ewentualnie do krótkotrwałego smażenia: rzepakowy, oliwa z oliwek i olej [...]
Hej. Rzuca mi się w oczy za dużo białka max. 150 g ,warzyw nie liczymy,margaryna out -tylko zdrowe tłuszcze do smażenia najlepiej olej kokosowy nierafinowany,masło klarowane do sałatek oliwa z oliwek,bułka tarta też out.. Chleb najlepiej własnej produkcji : http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s5.html albo o [...]
[...] zapotrzebowanie na omega 3, więc jak łączysz parę rodzajów nasion to dosłownie wystarczy po łyżeczce sypnąć np. do owsianki. To tyle w kwestii PUFA. Z nasyconych oczywiście olej kokosowy, gdyż jest dość lekkostrawny (~60% to tłuszcze MCT, które nie wymagają żółci do trawienia, więc nie wzdyma, nie odbija się zwykle po nim), a dodatkowo bardzo [...]
[...] z tą produkcją masła klarowanego domowym sposobem ale dużo z tym zabawy :-| Dyskusja nt. smażenia zmotywowała mnie do wznowienia wysiłków idących w kierunku wyeliminowania oleju. Zrobiłam porządny research w necie odnośnie tego jak to by się mogło po lokalnemuu nazywać + rundka po spożywczakach i BINGO! :-D Chociaż w życiu bym sama nie zgadła, [...]
[...] jajka mieso ryby) ww (ryze kasze platki owsiane ziemniaki chleb razowy) tłuszcze, no i tutaj jest zreguły najwiecej prblemów. wiec musisz poczytac ale jest to oliwa z oliwek olej zepakowy lniany smalec tran(wszystko na zimno tłoczone-oprocz smalcu:) jedno ma byc do smazenia inne do picia na zimno. te stałe takie jak olej kokosowy czy smalec [...]
Względem oleju palmowego i stabilności termicznej - http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/2/BR%202-2012%20s.%20171-180.pdf Podkreślę raz jeszcze - nie uznaję oleju palmowego za produkt wzorcowy i warty zastosowania w codziennej obróbce, jednak w produktach tego typu jak omawiany jego użycie uznaję za w pełni uzasadnione. Jak przytaczałem [...]
[...] dasz sobie raz na jakiś czas do smaku tego masła orzechowego to luz, chodzi o to żebyś nie bazowała na nim jako źródle tłuszczu, no bo nie jest ono dobre ;-) A ser żółty to raczej jaki lubisz. Tylko uważaj na seropodobne podróbki. Ładne miski. Dobrze, że nie smażysz na oliwie. Do dłuższego smażenia idealny jest smalec albo olej kokosowy :-)
Słonecznik w ogóle wyrzuć, to słabe żródło tłusczy. Jeśli olej rzepakowy, to jakis "kujawski" czy inny z masowej produkcji, to tez kiepsko. Dobry jest rzepakowy zimnotłoczony, natomiast nie nadaje się do smażenia. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy. Daj też tłuste mięsa, awokado, orzechy, oliwę. To nie działa tak, że tłuszcze [...]
Czytam trochę na necie i na sfd - znalazłem gdzieś info, że ten rafinowany to syf jak zwykły olej roślinny. Rafinowany olej kokosowy mam, ale stosuję go tylko do smażenia. A co z tym pytaniem o ćwiczenia? Mam 2800 kcal aktualnie i jak przestanie waga spadać to lepiej odjąć 200 kcal z ww czy zmienić trening? (więcej aero + 20 min/trening czy [...]