idealny do smażenia jest olej kokosowy , możesz próbować na maśle , smalcu ale najlepiej jak już smażyć to na teflonie bez tłuszczu a już wogóle cudownie nie smażyć tylko gotować/parować
smazone mogą byc na PAM'ie, do smazenia nadaje sie tez maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. mozesz miesa dusic, piec, smazyc na teflonie bez tluszczu, gotowac. ryby wedzone i z puszki jako urozmaicenie a nie staly element diety.
Jeżeli masz używać do smażenia to nie przejmował bym się tym że jest Rafinowany. Olej kokosowy własnie dlatego jets polecany bo zawiera MCT i jest odporny na działanie wysokich temperatur więc tutaj proces rafinacji nie powinien go w jakikolwiek sposób "zdegradować" i nie każdemu odpowiada posmak Kokosa w mięsie przy olejach nie rafinowanych.
Bo jak mówimy o spożywaniu to nie rafinowany to olej "brudny" zawiera pewnie lepszy stosunek witamin , składników nie tyle odżywczych co zdrowych (antyoksydantów) ale i trochę Chemii jak roślinki były pryskane :), do smażenia to jak najbardziej rafinowany lub lepiej kokosowy . EDIT: W ogóle byłem nie precyzyjny bo miałem na myśli tłoczony na [...]
Olej kokosowy jest najlepszym wyborem do smażenią ponieważ w ponad 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszcowych, żadne inne oleje roślinne nie są w stanie z nim tu konkurować. Jeżeli na oleju nie ma napisanego, że jest nierafinowany to pewnie jest rafinowany inaczej producent by się tym pochwalił bo taki jest droższy i bardziej wartościowy. [...]
Drób/wołowina/wieprzowina/ryby z ryżem/kaszą/batatami/ziemniakami i np. olejem mct lub kokosowym. Uważasz, że jednak przed treningiem lepiej zjeść taki posiłek "obiadowy" a dopiero po treningu płatki z owocem i odżywką (na odwrót niz ja zaproponowałam)? Ostatnio zjadłam przed treningiem właśnie taki posiłek i tak średnio sie czułam na treningu. Na [...]
[...] odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz [...]
[...] wystarczającą wiedzą z zakresu tego życiowo ważnego tematu. Prawdopodobnie za brak tej wiedzy przyjdzie nam zapłacić wysoką cenę. Zawarte w naszym pożywieniu tłuszcze i oleje zaopatrują nas nie tylko w ważne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lecz również tworzą podstawy do tworzenia błon komórkowych, hormonów i prostaglandyn, [...]
Gorszy w sensie tak tańsza z promocji w biedro, smak ma gorszy.poprzednią co miałem było ok dało rade wypić a tej nawet jak dam ok 5g do piersi podczas smażenia(na przykład) smak i zapach zostaje,nie pasuje mi ona.Olej lniany z piciem nie ma problemu.Orzechy włoskie skubie to co się nazbierało w zeszłym roku z drzewa.A kokosowy i palmowy jest do [...]
[...] MOZE BYC 2 JABLKA, DO TEGO MOZE JOGURT Obiad(tutaj z godzinami jest juz lepiej bo jem go przewaznie około godziny 13:30-14:30) -w 90% przypadków ziemniaki(nie polane zadnym olejem ani niczym tłustym), zadziej ryz, makaron badz chleb(np. do bigosu) PAMIETAJ O KASZACH, RYZU BRAZOWYM, MAKARONIE Z MAKI DURUM -ryba, schabowy(dosc czesto), bigos i [...]