Olej kokosowy nie trudno wyliczyć, chodzi mi o to czy normalnie na tym smażyć czy tyljo dodawać do gotowego posiłku, mam możliwość smażyć bez oleju ale wydaje się mi to bez sensu? Olej dodaje do smażenia tylko zsby makro się zgadzało. Trochę nie rozumiem tego smażenia bez oleju, wtedy musiałbym tłuszcze pobierać z innych produktów a nie jwst to [...]
[...] i mięśni i też pobudzenie ich trochę ale wiadomo, to nie jest wymagający trening więc za dużo tam nie spalam. MISKA: 1 oraz 2. Płatki owsiane, 3 jajka, 2 banany, cynamon, olej kokosowy, śmietana 18% (niedużo) + mleko do kawy 2. Wątróbka, kasza jęczmienna, buraki, cebulka, olej rzepakowy do smażenia, sok pomarańczowy 3. Sałatka: fasola [...]
[...] się do smażenia kokosowy, bo ma ok. 90% tłuszczów nasyconych, smalec tylko 40% nasyconych/55% nienasyconych. Poniżej 25 celcjuszy jest białawej konsystencji stałej(wygląda jak smalec), powyżej tej temperatury zmienia się w przeźroczysto-zółty płyn i mozna go pić jak każdy olej. Tłuszcz do smażenia im ma więcej nasyconych tłuszczy, tym lepiej.
[...] mi się trochę w głowie :) Wklejam poprawiony jadłospis. Podsumowując: Zero glutenu, zero nabiału (no prawie zero, nie umiem zrezygnować z białej kawy :), do smażenia olej kokosowy, do sałatek oliwa, zamiast keczupu ocet balsamiczny do marynaty, do tego będę dodawać przyprawy przeciwzapalne, kurkuma, imbir, chilli, cynamon, czosnek, w [...]
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22
Z tymi źródłami i taką energetycznością, o których piszesz można nieźle poszaleć w kuchni. Bez wielkich wyrzeczeń. Oprócz oliwy możesz dodać olej kokosowy do okazjonalnego smażenia. Dżem/powidła możesz sam zrobić na słodziku/stewii. Planuję właśnie teraz akcję powidłową
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22 Smalec i masło klarowane dlaczego wyeliminowałes ?@) Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-08-30 20:37:15
[...] które nabiał nadużywały, ale jeśli Ci szkodzi to wyrzuć zupełnie, w sumie po co go jesz jak wiesz, że szkodzi? ;] do smażenia i jako źródło tłuszczu genialny jest olej kokosowy- do omletów idealny! A jeśli chcesz pomocy kogoś mądrego to czekaj cierpliwie. Godzinę temu założyłaś dziennik, nie dodałaś swoich zdjęć, spokojnie, [...]
Ad.1 Jeśli masz rafinowany olej kokosowy to spokojnie możes smażyć na nim lecz jeśli masz nierafinowany starałbym się nie smażyć na nim a używać do tego masła klarowanego i smalec. Ad.2 Olej rafinowany do smażenia , olej nierafinowany do jedzenia .. :) Ad. 3 Jak najbardziej a olej nierafinowany do kawy na przykład : : [...]
[...] szpinak(średnio bialka ale zdrowy:)) nie przeginaj z ta oliwa. mysle ze okolo 50g wystarczy + orzechy + tran + tłuszcz z ryb i mies. jak masz sporo kasy to mozesz kupic olej lniany(tłoczony na zimno wysokolinolenowy) olej z orzechów włoskich, olej MTC olej kokosowy(do smarzenia) no i smalec tez do smazenia(wbrew pozorom ok tłuszcz) tylko nie [...]
[...] jak chudy, czy tłusty) węgle - TYLKO ziemniaki, ryż, kasza gryczna (ew. jaglana/jęczmienna), pełnoziarnisty razowy chleb NIC WIĘCEJ !!! tłuszcze - orzechy, migdały, awokado, oliwa z oliwek, ryby, żółtko jaja, olej kokosowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy Do smażenia używaj tylko i wyłącznie - masło klarowane / olej ryżowy / oliwa z oliwek
PLACKI Z CIECIERZYCY (porcja 6 placków) 50gr mąki z ciecierzycy 50gr mąki gryczanej 1 jajko 10 gr oleju kokosowego do smażenia ząbek czosnku można cebulę ale ja nie dodałam przyprawy: wg uznania ja dałam sól,curry,chilli(troszkę),papryka słodka,majeranek(trochę) Mimo że to mąka, ale w sumie to tylko zblendowana ciecierzyca, więc zalałam wodą na [...]
podbij bialo do 2g, ustaw sobie na 3000kcal na start, tluszcze i ich ilosc spoko moze zostac, przytniesz wegle. co do posilkow sok pomaranczowy, margaryna, olej slonecznikowy musza zniknac, dorzuc orzechow, tlustych ryb, olej zmien na kokosowy do smazenia urozmaicaj tez zrodla wegli co do biala masz jeszcze chocby podroby, twarogi, wieprza
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
[...] Olej kokosowy - idealny do długotrwałego smażenia. Zawiera praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe o wysokim punkcie dymienia i niskim potencjale utlenienia. Wyróżniamy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Olej rafinowany jest sporo tańszy i nie posiada smaku ani zapachu. Jest więc lepszym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za [...]
[...] Z węgli - kasze różne, albo ryż, czasem makaron i sporadycznie ziemniaki. Zależy też od obiadu, na który nie zawsze mam wpływ Tłuszcze - tutaj bez zmian - oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, czasem smalec do smażenia, sporadycznie orzechy, czy olej lniany. Owoce - jabłka głównie (1-2szt dziennie, chyba, że po dzieciach jeszcze dojadam), [...]
[...] na smażenie wybierajmy tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) w przypadku krótkiej obróbki termicznej lub tłuszcze nasycone (takie jak masło klarowane, smalec czy olej kokosowy). Te ostatnie charakteryzują się najwyższą stabilnością termooksydatywną. Tłuszczy tych można używać bezpiecznie nawet do długotrwałego i głębokiego smażenia, [...]