Witam, dziś w Piotrze i Pawle widziałem olej z ryżu, tylko mało informacji o nim mam. Jak ma się do smażenia i itd? Z artykułu na potreningu: do smażenia "olej kokosowy, a także masło klarowane, smalec, olej palmowy". Więc rozumiem, że ryżowy nie ;-)
wrzuć do michy więcej warzyw i zamien olej słonecznikowy na inny, smazysz na nim omelata rano? jeśli tak to na pewno starczy mniej niż 10g oleju i lepiej do smażenia dać albo olej kokosowy, albo masło klarowane, albo oliwę ewentualnie słonecznikowy na dobry rzepakowy wymień i też będzie ok poza tym micha lepiej dużo już wygląda :-))
[...] nas kolorowe gazety. Kokos w racjonalnej diecie jak najbardziej znaleźć się może, a tłuszcz kokosowy może nadać się np. również do smażenia. masło klarowane, NIErafinowany olej rzepakowy Olej rzepakowy, podobnie jak oliwa to raczej bardzo przeciętna opcja do smażenia. Tym bardziej w wersji nierafinowanej. Masło klarowane - ok. A najlepiej [...]
MCT na w miarę pusty żołądek gonił do PITSTOPu, ale jak zjadam łyżeczkę oleju kokosowego, to nic mi nie jest (raz też dodałem do kawy (kawę z masłem mam już za sobą), raz jajecznicę na nim smażyłem - ekstra aromat!). Szkoda tego do smażenia. Bardziej jako rarytas chciałem :) A że pijałem już oliwę z oliwek, olej lniany, ocet jabłkowy, wodę z [...]
[...] tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy. Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. [...]
Polędwicę wykończ co masz i upiecz sobie do kanapek prawdziwe mięso, typu schab, czy szynkę. Będziesz wiedziała co w nim siedzi i jak toto naprawdę liczyć. Olej też dokończ i do smażenia/pieczenia zaopatrz się w olej kokosowy :mniam: Z ciekawości, nie łapie Cię głód jak jesz 3 posiłki? Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2012-03-09 20:51:15
[...] nas kolorowe gazety. Kokos w racjonalnej diecie jak najbardziej znaleźć się może, a tłuszcz kokosowy może nadać się np. również do smażenia. masło klarowane, NIErafinowany olej rzepakowy Olej rzepakowy, podobnie jak oliwa to raczej bardzo przeciętna opcja do smażenia. Tym bardziej w wersji nierafinowanej. Masło klarowane - ok. A najlepiej [...]
[...] z oliwek, szczególnie jeśli chcemy na nim smażyć lub stosować inną obróbkę termiczną, gdyż tłuszcze nasycone są dużo bardziej stabilne od jednonienasyconych. Dla mnie obydwa oleje mają zastosowanie. Oliwa z oliwek na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz [...]
[...] smażyć na oliwie z oliwek.zawiera wprawdzie mało( w porównaniu do innych olei )tłuszczy wielonasyconych,ale mimo wszystke je zawiera.w wysokiej temperaturze sie utleniają i olej mało tego że traci "to co zdrowe"itp to staje się rakotwórczy.polecam do smażenia pam,albo olej kokosowy.zdania są podzielone na ten temat,ale lepiej nie [...]
Ogólnie nie powinno się smażyć, ale jak już to smażymy na tłuszczach takich jak smalec, masło klarowane, olej kokosowy, są to głównie tłuszcze nasycone, które nie ulegają utlenieniu. Zwykłe oleje roślinne, te dobre nierafinowane, nie nadają się do smażenia. Trzeba je spożywać tylko na zimno, inaczej będę bezwartościowe, a nawet szkodliwe.
[...] nabiału (w tym mleka półtłustego albo tłustego o ile tolerujesz), mięs (nie tylko chudych), ryżu, makaronu, kasz, płatków owsianych, płatków kukurydzianych, orzechów, masła orzechowego, do smażenia smalec/masło/olej kokosowy. Warzywa bym ograniczył na koszt owoców + co jakiś czas cheatmeal gdyby nie szła masa po Twojej myśli. Ile masz wzrostu?
Dziewczyny chce kupić sobie olej kokosowy. Znalazłam na allegro cos takiego: http://allegro.pl/bio-olej-kokosowy-extra-virgin-400ml-bio-planete-i3573512558.html i takiego: http://allegro.pl/olej-kokosowy-200ml-zimnotloczony-nierafinowany-i3569043070.html Który jest lepszy? A może macie coś innego sprawdzonego? Tak w ogóle smażąc na nim nie [...]
http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia http://potreningu.pl/artykuly/2100/niedoceniany-olej-mct Tutaj w kontekście np. tłuszczu kokosowego, którego jestem zwolennikiem. http://potreningu.pl/diety/artykuly/1048/najlepsze-zrodla-tluszczu-w-twojej-diecie [...]
Do smażenia najlepszy jest olej kokosowy, może też być to masło klarowane, albo smalec. To są najlepsze tłuszcze do obróbki termicznej. Olej rzepakowy czy słonecznikowy się nie nadaje. Wytwarzają się tam jakieś niezdrowe substancje podczas smażenia. Jeśli już jesteśmy przy tłuszczach mógłbyś włączyć do diety jakieś źródła tłuszczy omega3, jak [...]
[...] innymi dziennikami. Rozkład wygląda bardzo sensownie, ale jeśli nie będziesz tyła to dołożyłabym trochę, żebyś miała siłę na ntreningach bo tu trzeba będzie mocno dołożyć żeby coś zadziałać :) Co do diety olej rzepakowy zmień na inny, w zależności do czego go tam używasz. Jeśli do smażenia to zmień na olej kokosowy, masło klarowane albo smalec.
koniu151 - wyprowadź mnie z błędu w takim razie. do tej pory żyłem w przekonaniu, że to właśnie olej z pestek winogron nadaje się najlepiej do smażenia... Wcześniej smażyłem na maśle klarowanym (klarowałem masło sam), jednak lenistwo ostatnio wzięło górę i kupiłem "gotowy" olej do smażenia, właśnie z pestek winogron. W takim razie, co dobre do [...]
[...] czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ immunologiczny.
[...] nie ma. A to czego używa się do produkcji jest czasami w hmmm.... nie najlepszym stanie. Mozna przecież dostać masło z prawdziwych orzechów Smażyć - masło klarowane, olej kokosowy, smalec. Takie tłuszcze które mają wysoką temperaturę dymienia. To co smażysz bardzo krótko - możesz i na zwykłym maśle albo oliwie. Ale podkreślam - króciutko. [...]
[...] łosoś wędzony na ciepło), jajka, odżywka białkowa 100% WHEY ON, czasem: twaróg półtłusty, ser żółty, mozarella, camambert - tłuszcze: do smażenia masło klarowane lub olej kokosowy, oliwa z oliwek orzechy włoskie, brazylijskie, nerkowca. Produkty wydają mi się "zdrowe", ale czy jest problemem np. usmażenie kotleta z piersi z kurczaka w [...]