[...] i antyoksydantów. Mimo wszystko tak jak wspomniał Sachem największy problem to tłuszcz na którym smażysz, oliwa z oliwek nie jest odpowiednia. Lepszy wybór to np: olej kokosowy, ale w tym przypadku dostarczasz porcję nasyconych tłuszczy co również nie jest korzystne. Podczas smażenia wytwarzają się różne niekorzystne dla zdrowia [...]
Dziękuję za odpowiedzi :-) Do smażenia stosuję olej kokosowy albo smalec. Tutaj warzywa i kurczaka dusiłam na patelni bez użycia tłuszczu a potem dopiero polałam tym rzepakowym olejem ( olej od gospodarza :-) ) Postaram się podciągnąć te kalorie może do 2000. Będę urozmaicać ale to pewnie trochę potrwa zanim się nauczę tak ładnie jeść %-). [...]
[...] sobie podjadać dla składników odżywczych szukaj z napisem virgin nierafinowany cena wyższa od tego niebeiskiego, Gdzieś wyczytałem że ten niebieski Według producenta olej kokosowy KTC jest wyciskany mechanicznie, a następnie filtrowany i oczyszczany z zapachu, wszystko to bez użycia szkodliwych chemikaliów. Mimo iż nie zostało to napisane [...]
Masz możliwość wymiany oleju rzepakowego na kokosowy? Albo na oliwę czy olej lniany? Będzie bardziej wartościowy :-)) jak używasz do smażenia to sugeruję kokos, jak jako dodatek do dania to mogą być pozostałe wymienione.
Dziewczyny mam pytanko, bo znalazłam olej kokosowy, ale nie jest napisane na nim extra vergine i neiw iem czy to jest to czy nie...znalazłam taki sam w necie...mogę wrzucić linka?? jest na nim napisane, że do smażenia jest dobry i do pielęgnacji ciała, 100% czysty olej kokosowy. Nie kupowałam, bo nie pachniał za bardzo, tylko tak leciutko....i to [...]
Prawie wszystko będzie lepsze niż olej słonecznikowy. Może oprócz oleju lnianego. Do smażenia bardzo dobrze nadają się takie produkty jak: 1. Olej kokosowy. 2. Masło klarowane. 3. Smalec. 4. Bezkaloryczne oleje do smażenia w aerozolu. Polecam poczytać więcej na temat smażenia i zalecanych tłuszczów w tym procesie. [...]
Olej kokosowy używany do smażenia nie zmienia smaku potraw (nawet ten nierafinowany, który pachnie kokosem). Na zimno może to sugestia przez zapach, ale mi bardziej smakuje do słodkich rzeczy. Rafinowany jest bezzapachowy i bezsmakowy, ale trochę mniej wartościowy, co nie znaczy, że zły do smażenia. Smażyć też można na maśle klarownym - możesz [...]
Przyznam szczerze że od niedawna do smażenia używam oleju kokosowego "Oils Planet" (Dodał bym zdjęcie ale te jest na telefonie a te FORUM w wieku postępu technologicznego nie współpracuje z Tapatalkem) i mam takie zdjęcie z porównaniem tabelki makro w stosunku do oleju rzepakowego "Złote Łany". Zastanawia mnie to jak to jest że jest takie bum na [...]
[...] jakieś warzywa poza tą surówką do obiadu? Jeżeli tak to pisz o tym. Filet z kurczaka smażony na oliwie? Jeżeli tak, to kiepski pomysł - do smażenia lepsze są inne tłuszcze (olej kokosowy, smalec, masło klarowane, ew. olej rzepakowy), oliwy używaj na zimno - np. do sałatek. Dodatkowo to tego posiłku z filetem wypadałoby dorzucić jakieś [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
[...] pasowało. 1. Tak, nie ma problemu 2. Przede wszystkim kcal brakuje bo nie ma tłuszczy, podbij min. do 1 g na kg masy ciała taki źródłami jak : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery podpuszczkowe, olej rzepakowy 3. Dział kuchnia oraz http://potreningu.pl/diety/posilki Od siebie mogę [...]
Wczorajsze śniadanie (makaron+jajka+olej lniany+pomidor, sałata, bazylia) /SFD/2018/8/4/a30598d166ad493c93dcb4def4e1b4c7.jpg obiad (udka z kurczaka+ziemniaki+mizeria) /SFD/2018/8/4/34a69c12a72d454f87eb8c496953f475.jpg I placki serowe z 1.08. /SFD/2018/8/4/7d30d742dd154be189364e37012043e6.jpg Wartości odżywcze na 100g: 185 kcal B 13.6g T 9.2g W [...]
[...] Ketchup już udało mi się ograniczyć do 0. Bo robie własny. Wypijam też czasem jak mam zły dzień i dużą ochote i głód cole 0kcal żeby to zabić. Do smażenia niedługo dołączy olej koko bezsmakowy, więc nada się do pieczenia mies. Jak nie masz pomysłu na dania, warto zajrzeć do KUCHNI SFD tam znajdziesz mnóstwo przepisów. Boczek od czasu to ok [...]
Jeszcze dr Goerg jest, ale trzeba uważać, żeby nie pomylić masła kokosowego z olejem kokosowym. Masło też jest pyszne i lejdisowe ;-), ale do smażenia się nie nadaje, bo jest zrobione z całego kokosa, nie licząc skorupki %-), więc ma trochę węgli i białka, w związku z czym się przypala. Ono jest takie bardzo delikatnie słodkawe - przepyszne. Tak [...]
[...] ale coś tam wiem poza tym. Od dłuższego czasu dzięki uprzejmości Tadeusza Sowińskiego opieram się w swojej diecie na jego wskazówkach żywieniowych i sobie chwalę. Osobiście oleju kokosowego używam głównie do smażenia dla mnie sprawdza się doskonale poza tym nie trzymam nasyconych wysoko, bazuje na jednonienasyconych. Olej kokosowy wydaje mi się [...]
Hetavel, sss... dzięki za kolejne komentarze, mam nad czym myśleć! W diecie sporo do poprawki: 1. Staraj się bilansować posiłki. Układaj je tak aby ilość białka, węglowodanów i tłuszczy była podobna do siebie. Np. w drugim śniadaniu aktualnie niemal wcale nie masz węgli, a w obiedzie nadrabiasz z nawiązką. 2. 130 g białka będzie dla Ciebie [...]
[...] Tłuszcze roślinne powinno się przechowywać w butelkach ciemnych, szklanych. Niektóre, jak np. lniany powinny stać dodatkowo w lodówce. Oliwa z oliwek ma wyższa temp dymienia więc nadaje się do krótkiej obróbki termicznej, do 180st. Najbezpieczniej jest smażyć na tłuszczach nasyconych, czyli własnie np. olej kokosowy czy masło klarowane.
Też mam PAM, ale się kończy, mimo że nie używam od święta Olej kokosowy jest dobry do smażenia, ma masłowatą konsystencję, można nim posmarować patelnię i użyć go w minimalnej ilości. W bezkaloryczność PAMu jakoś niezbyt wierzę Poza tym, to ja naprawdę rzadko potrzebuję czegoś do natłuszczenia patelni, bo -> omlety i placki smażę bez [...]