To dobrze, że mogę. Nie zmarnuje się przynajmniej :D. Co do smażenia to unikam. Mięso głownie jest robione na teflonie, a jak już nie to używany jest olej kokosowy, a czasem rzepakowy czy też słonecznikowy, ale to rzadziej w sumie.
[...] można się ubierać ;-) ) chociaż ja też często wieczorem robie sobie na rano Zapraszam do działu KUCHNIA SFD tam znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów. Co do smażenia pewnie, czemu nie - olej kokosowy, smalec, PAM, masło klarowane. Możesz smażyć (po wcześniejszym wliczeniu w michę użytego tłuszczu) , dusić, piec, gotować. Wedle uznania ;-)
Słonecznik wymień na inne źródła tłuszczy (np. awokado, olej kokosowy - notabene super do smażenia np.) Pamiętaj by w posiłku nie miał mniej jak 20g białka (pełnowartościowego, więc jaja, ryby, mięso) dodatkiem możę byc nabiał. Poza tym nie wygląda źle ;-) Czasem wrzućcie też tłustszą rybę, mięso .
OK. Czyli proponujesz przesunąć twaróg z oliwą jako drugi posiłek. Wtedy dzień kończyłbym posiłkiem po treningowym. Postaram się dodać więcej warzyw. A mam jeszcze 2 pytanka: dlaczego proponujesz wywalić olej z pestek winogron oraz co twoim zdaniem jest lepsze do smażenia olej kokosowy czy masło 82%?
Nie licz ogórków, pomidorów - tylko strączkow i korzeniowe warzywa. Pożegnaj margarynę jak paskudny tłuszcz i przywitaj masło, masło klarowane ba nawet smalec - nie masz tłuszczów zwierzęcych w diecie. Olej kokosowy - też do smażenia, jako maskę do włosów i do ciała. Witasz jaja, mięso, ryby. Żegnasz biały chleb, serki - wynalazki jak Hochland, [...]
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany czy to bez różnicy do smażenia @Edit: /SFD/2018/2/7/0b9162a68a354143ae724e864b4b39cf.jpg Zmieniony przez - PanCvaniak w dniu 2018-02-07 21:07:24
No ale teraz, to kalorii masz za dużo... Moim zdaniem sporo nabiału, mało mięsa tłustego. Olej kokosowy moze być do smażenia, możesz też polewać np. ryż ;-) Mi smakuje. Biały ryż wymieniaj na ziemniaki, ryż basmatii, parabolied, jaśminowy, dziki, kasze różnego rodzaju. Kalorii za dużo? Może zamiast jednego kurczaka(planuje wymieniać na indyka) [...]
[...] niż samo białko jaja, do tego dużo zdrowych tłuszczy, których u Ciebie zdecydowanie brakuje. Powinieneś jeść conajmniej 1g tłuszczy na kilogram masy ciała, zainwestuj np w olej kokosowy (smakuje bardzo dobrze i zawiera bardzo zdrowe tłuszcze średniołańcuchowe) do smażenia. Mięsa to świetne źródło tłuszczy! Nie unikaj tłustych mięs! Tłuszcze [...]
Jeszcze raz wrzucam dietę bo mi się usuneła. Co do oliwy do używam jej do smażenia czyli mówicie że lepsze olej kokosowy tylko teraz pytanie jakie proporcje 18g oliwy będzie miało takie same wartości jak 18g oleju kokosowego. To nie moja dieta z fabrykisiły mi taką ułożyli. Co do tej redukcji to teraz nawet nie mam jak biegać więc było by ciężko [...]
Do smażenia fajnie sprawdzają się: smalec, masło klarowane, olej kokosowy. A na przyszłość dobrze jest zakupić kombiwar lub grill elektryczny do szybkiego pieczenia.
Nie, nie jest spoko, oleje roślinne nie nadają się do obróbki w wysokich temperaturach. Do smażenia jak najbardziej nadają się smalec, olej kokosowy, masło. Żywność wysokoprzetworzoną usuwamy ze swojego jadłospisu, stąd wafle ryżowe w ogóle out i przewaga ryżu brązowego nad białym. A na Twoim poziomie zaawansowania nie ma sensu się przejmować [...]
[...] czasu, ale jem też indyka, wieprzowinę i wołowinę. Wymieniłem słonecznik na orzechy włoskie, masło orzechowe na masło z nerkowców + zamieniłem oliwe z oliwek do smazenia na olej kokosowy rafinowany (?) . Stąd mam nadzieję z tłuszczami jest już trochę lepiej. 1)Wyszło troszkę mało kcal. Czy dodac węglowodanów? Np 2x 75g ryzu do obu obiadów [...]
Żeby zmniejszyć to cholerne białko będę musiał z mięsiwa chyba uciąć trochę gram, bo inaczej tego nie widzę. Rozumiem że jak po treningu jadłem banana+piłem białko to teraz mam z tego zrezygnować i normalnie posiłek zjeść tak ? Ten olej kokosowy mogę naprzemiennie stosować z oliwą z oliwek do smażenia chyba wtedy nie będzie tak źle ?
[...] jajkami/tłustszymi mięsami.Oliwa i orzechy też ok.Możesz nią polewać sałatki lub używać do krótkotrwałego smażenia (jednak lepiej w przypadku obróbki termicznej sprawdzi się olej kokosowy). Warto dodać, że istotne w przypadku tłuszczy są odpowiednie proporcje.Dodaj ryby 2-3x w tygodniu, by wyrównać stosunek o3 do o6 i o9, których masz teraz [...]
[...] zaczynajac od takiej puli kalorii. zacznij od tych 2700-2800. produkty wedzone bym wyeliminowal z diety (makrela), ewentualnie naprawde sporadycznie. kukurydze rowniez bym wyrzucil, ale powiedzmy ze od 30g jeszcze nikomu krzywda sie nie stala ;-) raz zamiast oliwy dalbym do smazenia olej kokosowy rafinowany, co by jakis tluszcz mct zaistnial.
[...] podrobami. One w skłądzie nic dobrego nie mają, są mocno przetworzone. Masło roślinne wymień na 82%tł. Orzeszki ziemne wymień (tutaj art po które sięgać) http://www.sfd.pl/Orzechy_i_ich_cenne_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_-t1130750.html Mało warzyw, owoców, olej kokosowy warto kupić do smażenia, albo masło klarowane. Awokado jeśli lubisz.