Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
Julian Tanaka (29 l.) to najlepszy model fitness w Kolumbii, a być może i jeden z najlepszych na całym świecie. Jednocześnie wraz z rozwijającą się karierą w modelingu, Julian studiował zarządzanie zasobami ludzkimi, co zaowocowało tym, że stał się Gobal Sports Logistic Manager jednej z największych firm sportowych. W samym fitnessie zadebiutował [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Stosowanie suplementów diety, których celem jest uzupełnienie niedoborów witaminowych w naszym ciele, wydaje się być obecnie obowiązkowe. Nawet dobrze zbilansowana dieta nie jest w stanie pokryć dobowego zapotrzebowania na podstawowe pierwiastki. Tego typu tendencje powiązano z pogorszeniem jakości żywności, która stała się uboga w podstawowe [...]
Ołów (Pb; łac. plumbum) jest wykorzystywany od wieków. Najbardziej jaskrawym przykładem było stosowanie ołowianego pudru. Egipcjanie stosowali Pb w medycynie, jako środek poronny oraz jako czernidło do brwi i rzęs (w postaci siarczku ołowiu). Nie była to zresztą jedyna trucizna: kobiety przez setki lat stosowały alkaloidy z atropa belladona [...]
Najczęstsze problemy często wydają się błahe, ale mogą kryć drugie dno i być bardziej skomplikowane, niż się to początkowo wydaje. Przygotowałem listę rozwiązań typowych, często zgłaszanych bolączek, nie tylko początkujących, dotyczących rozbudowy mięśni, ale też siły. Uwaga: silne, ciężkie i „skoksowane” (sięgające po doping) osoby po kilkunastu [...]
Aby uszczegółowić problematykę samego nazewnictwa, w nomenklaturze anglojęzycznej spotykamy się z dwoma określeniami. Superseria agonistyczna i superseria antagonistyczna. Superseria agonistyczna dotyczy wykonywania pary ćwiczeń jedno po drugim, bez przerwy na tę samą grupę mięśniową, np. wyciskanie sztangi leżąc, po którym wykonujemy bez [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
Tytułowa kwestia wcale nie jest taka oczywista i nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Przede wszystkim warto pamiętać, iż nie wszystkie metody treningowe nadają się do wykorzystania u osób mających niewielki (kilkuletni) staż treningowy. Nadmierne komplikowanie treningu siłowego, odżywiania i suplementacji jest plagą XXI wieku. Przez pierwsze [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
W ostatnich dekadach zmieniło się podejście do treningu i diety. Pewne rzeczy pozostały niezmienione, inne wyewoluowały. Co się zmieniło w ostatnich 30 latach i jaki ma to wpływ na osoby, które trenują kulturystykę? Być może ten temat będzie wymagał serii artykułów, gdyż naprawdę jest o czym pisać. W czasach Arnolda wiedza o dietetyce, w [...]
Tuż przed zawodami Mr. Olympia 2021 zmarł znany zawodnik Classic Physique i 212 George „Da Bull” Peterson. Jego nieoczekiwana śmierć w wieku zaledwie 37 lat, mocno wstrząsnęła światem kulturystyki. Od kilku lat występował w licznych pokazach na dużej scenie. Zaliczył cztery występy na Olympii - trzy razy w Classic Physique i jeden w 212. Miał [...]
Nie jest prawdą, iż wszystkie ćwiczenia przynoszą porównywalne efekty. To tak, jakby twierdzić, iż nie ma znaczenia technika biegu, pokonywany dystans, teren czy tętno. Ćwiczenia siłowe diametralnie różnią się w sposób jakościowy, czyli pod względem wpływu na włókna mięśniowe, ilość angażowanych grup mięśniowych, tętno, ilość powstających [...]
Wady postawy ciała nie pojawiają się z dnia na dzień. Zazwyczaj są to utrwalone pozycje, które przyjmujemy w trakcie dnia. Długotrwała praca przy biurku, przesiadywanie przed komputerem, oglądanie telewizji czy zabawa smartfonem to tylko część czynności, które wykonujemy zazwyczaj w nieprawidłowej pozycji. U osób młodych dodatkowo dochodzi m.in. [...]
„15 minut dreszczy może spalić więcej tłuszczu niż 1 godzina treningu” „zimno powoduje metaboliczną aktywację tłuszczu brązowego” „wydatek energetyczny podczas treningu w zimnie X-krotnie szybciej spala tłuszcz” Właściwie winni całego zamieszania nie są naukowcy, ale ludzie (boty?) w rodzaju Johna Ericsona z serwisu „Medical Daily”. Niestety, w [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]