SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ldl

  • Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11742 Data: 2019-08-28 10:45:35
  • Gdy zapytamy kogokolwiek związanego ze sportem, jaki jest najbardziej znany suplement, z dużym prawdopodobieństwem odpowie: odżywka wysokobiałkowa. Po chwili zapewne doda: i kreatyna. Kreatyna dla serca i całego układu krwionośnego  Wśród czynników, które mogą zmniejszać, dzięki suplementacji kreatyną, ryzyko wystąpienia chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1849 Data: 2021-03-10 16:44:26
  • Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby.  Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 516 Data: 2023-07-08 07:49:33
  • To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3417 Data: 2018-08-07 12:42:31
  • W sumie mógłbym powiedzieć, że Ashwagandha święci w ostatnich czasach ogromne triumfy. Jednak nie byłoby to ani zupełne kłamstwo, ani do końca prawda… Prawda - gdyż Ashwagandha faktycznie szturmem zawojowała rynek suplementacyjny.  Kłamstwo - gdyż ów podbój nie dokonał się wyłącznie ostatnio. Z łatwością znajdziemy dowody potwierdzające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2611 Data: 2021-10-17 19:32:59
  • Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1989 Data: 2022-08-20 13:04:50
  • Lubisz sałatki? Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 471 Data: 2023-01-27 11:24:26
  • Co to jest hummus, czy warto go jeść i jak zrobić hummus?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie.  Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 756 Data: 2023-03-22 12:00:43
  • Omega-3 a czynniki wzrostu mózgu

    Artykuł
    Suplementy

    Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 514 Data: 2023-07-26 08:20:22
  • Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food.  Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6203 Data: 2019-12-19 09:42:20
  • Intermittent fasting jest niezwykle modnym modelem żywieniowym. IF: może być to trwający 24 h post, raz lub dwa razy w tygodniu, oraz normalne dostarczanie pokarmu w pozostałe dni; periodic prolonged fasting (PF) - okresowy przedłużony post, spotyka się tu nazwę ICR (przerywane restrykcje kaloryczne), może być to dieta, w której w ciągu doby mamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5428 Data: 2019-12-23 08:38:31
  • Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2227 Data: 2021-02-15 18:16:31
  • Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się  na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2891 Data: 2021-08-08 16:48:54
  • Czy ketchup jest zdrowy, czy szkodliwy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5777 Data: 2021-12-22 13:54:45
  • Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1561 Data: 2022-05-22 14:23:06
  • W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne.  Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1844 Data: 2022-02-03 05:54:15
  • Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8530 Data: 2020-07-14 09:24:02
  • Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1025 Data: 2021-10-10 09:27:57
  • Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1497 Data: 2021-01-15 18:22:13
  • Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5278 Data: 2022-01-14 07:35:27