Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Nie jest żadną tajemnicą, że od kilku do kilkudziesięciu procent trenujących sięga po środki z grupy hormonalnego wspomagania, np. SARM, sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), insulinę, hormon wzrostu czy IGF-1. Te ostatnie preparaty są wciąż słabo dostępne ze względu na swoją cenę (IGF-1 w oficjalnym obrocie potrafi kosztować blisko 2 800 zł za [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
Manila Pennachio jest jedną z najlepszych włoskich zawodniczek crossfit. Zestawienie obrazuje, jak rozwijała się jej kariera: W 2014 r. była 3296 na świecie, W 2015 r. była 1344 na świecie, 3 we Włoszech, W 2016 r. była 876 na świecie, 4 we Włoszech, W 2017 r. była 195 na świecie, 1 we Włoszech, W 2018 r. była 191 na świecie, 1 we Włoszech, W [...]
Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
Idąc do klubu fitness czy siłowni zastanawiamy się, czy skorzystać z pomocy trenera personalnego, czy też kwestie treningu i nauki prawidłowej techniki poszczególnych ćwiczeń pozostawić naszym wrodzonym umiejętnościom sportowym. W mojej opinii nawet czując się dość pewnie w związku z wyprawą do fitness klubu, a wcześniej nie mając kontaktu z [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
Artykuł powstał w celu wskazania sposobu diagnostyki i możliwości leczenia zespołu policystycznych jajników, który może dotykać nawet co piątej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Coraz częściej spotykam panie, które mają PCOS i pytają, jak dalej postępować, gdzie się udać, co zbadać itd. PCOS został opisany w 1935 r. przez Steina i Leventhala. Ze [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Kwas moczowy jest dla wielu osób kompletnie nieznanym związkiem. Często jest ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych [...]