Dieta ketogeniczna nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. Czytaj więcej: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka, 5%-10% węglowodanów, 55%-60% tłuszczu. Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]
Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić. Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
Na takie stwierdzenie chyba jeszcze zbyt szybko. Ale…? Jednak już o wspomaganiu zdrowia kobiety zmagającej się z zespołem policystycznych jajników sądzę, że można wspominać. Zanim jednak przyjdziemy do szczegółów, krótkie wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wiele stron w sieci promuje bieganie, jako najskuteczniejszy sposób na pozbycie się „boczków”, „brzuszka” oraz tłuszczu wisceralnego (wokół narządów wewnętrznych). I faktycznie, wielu biegaczy ma niski poziom tkanki tłuszczowej. Jednak należy wziąć pod uwagę wiele czynników, które mają wpływ na wynik (np. wiek, dieta, [...]
Przygoda z amatorskim sportem zazwyczaj rozpoczyna się od beztroskiego podjęcia treningów. Nie zważając na nic, kupujemy więc obuwie, strój sportowy i karnet na siłownię lub wychodzimy z domu pobiegać. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z tego, w jakiej obecnie kondycji jest nasz organizm, czy nie mamy problemów np. z ciśnieniem krwi, czy [...]
Profesor Antonio Bonetti z Uniwersytetu w Parmie opublikował niezwykłe badanie. Pierwszy raz się zdarza, by ktoś ze środowiska naukowego nie demonizował sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Wzięto pod lupę 20 kulturystów, którzy stosowali wiele sterydów anaboliczno-androgennych jednocześnie, z iniekcyjnych najczęściej były to: testosteron, [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
Wiele osób cierpi z powodu otyłości androidalnej. Nie jest to tylko problem estetyczny, ale poważny, zdrowotny. Ludzie nie lubią rozmawiać na takie tematy, a szczególnie panowie z pokaźnym brzuchem w kształcie piłki. Twierdzą, iż życie nie jest po to, by sobie czegoś odmawiać. Niejeden z tych mężczyzn żyje pełnią życia do pierwszego zawału, [...]
Zespół metaboliczny jest poważną patologią XXI wieku. W USA już w 2005 r. według kryteriów przyjętych przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) dotykał on ~40% mężczyzn i 38% kobiet, z kolei według kryteriów National Cholesterol Education Program zespół metaboliczny występował u 34.5% osób. Należy dodać, iż w ciągu ostatnich kilkunastu [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą [...]
Trening HIIT Jest to trening wysokiej intensywności, który robimy w formie interwałowej. Oznacza to, że wykonujemy powtarzalne sekwencje intensywnej pracy przeplatanej z niską intensywnością w określonym czasie (np. 20 sekund sprint i 40 sekund trucht). Trening HIIT jest znakomitym treningiem dla serca, naczyń krwionośnych i płuc. Sam trening [...]
Uważam, iż zakazy nie są skuteczne. Przynoszą zwykle odwrotny skutek, a zakazane środki wydają się szczególnie kuszące dla młodych ludzi. Skuteczne jest całkowite wyeliminowanie danej substancji z rynku, ale to we współczesnym świecie jest tylko mrzonką, szczególnie w dobie Internetu. Podsumowanie U nastolatka można spodziewać się lawiny skutków [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]