Od kiedy wdrażam się w tłuszcze to z warzyw ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, kapusta kiszona i czosnek. No i włoszczyzna. Wcześniej to jeszcze sałata, papryka, szpinak (mrożony). Surówki z pora, selera, kapusty. Czasem jakieś gotowce mrożone. A i groch, fasola, fasolka i groszek, marchew, kalafior. Starałem się urozmaicać a raczej nie jestem [...]
[...] węglowodanów 6g w 100g produktu. @Panteon-Warzywa - moja pięta achillesowa - tak jak z rozciąganiem - wiem, że wskazane, ale... Opieram się głównie na domowych przetworach: kiszone ogórki, różne ogórki! buraczki, papryka konserwowa. Z surowych, to pomidor, papryka czerwona, ogórek.. Koniec pomysłów. A co z zupami warzywnymi? w dniu z białkiem [...]
[...] :-) Czasem coś innego. Może jakieś mrożonki będę kupował do jogurtu greckiego, czy do kefiru i to jako przekąskę będę miał. Warzywa - spore pole do poprawy, bo głównie kiszone ogórki, kiszona kapusta, pomidory i papryka. Z mrożonek to brokuły, zielona fasolka i szpinak.. Czasem kupny mix sałat, to mam na 2-3 porcje. Jakoś nie mam pomysłu na [...]
[...] ale ograniczyłem na rzecz ryżu i kaszy.. Warzywa - moja pięta achillesowa - tak jak z rozciąganiem - wiem, że wskazane, ale... Opieram się głównie na domowych przetworach: kiszone ogórki, różne ogórki! buraczki, papryka konserwowa. Z surowych, to pomidor, papryka czerwona, ogórek.. Koniec pomysłów.. Czasem jakaś kapusta czerwona :-) [...]
[...] + żelatyna i woda = pół keksówki!! Nie zmieszczę!! Zrobiłem podwójną porcję tydzień temu i połowa została!! Najgorzej to u mnie z warzywami jest. Papryka, pomidor, cebula, to OK. Potem wchodzą przetwory - ogórki kiszone (domowe/kupne), ćwikła, papryka konserwowa, buraczki tarte... No, sporo słoików. Smakuje mi, ale różnorodność niewielka...
Ogórasy wyglądają spoko. Niekoniecznie do lodówki, zależy w ile to zjesz. Małosolne? Czy już jako kiszone?. Nie widzę liści dębu czy wiśni/porzeczki?. Zmieniony przez - kuerten1971 w dniu 2018-07-29 16:13:08
:-) @Viki Ogórki - kończy się drugi słoik - dla odmiany te ogórki były przekłute przed kiszeniem. Może przez to, a może przez to, że dłużej leżały są bardziej kwaśne, pod kiszone już podchodza. Generalnie - obie porcje dobre! (choć małosolne za mało intensywne w smaku). Może jeszcze zdążę zrobić kolejne dwa słoje, jak ogórki obrodzą :-) @Antos [...]
Jakie one stare? Ogórki kiszone lubię i malosolne też, to i jajka z solanki zjem :-) Uznaje te próbę za nieudana i jeszcze zrobię podejście pod to danie :-)
Mi się kuchnia polska kojarzy z ziemniakami/mięsem/surówką. Zupa warzywna, czy jakiś rosół, barszcz, pomidorowa. Kompot. Domowe przetwory - kiszone ogórki, soki, nalewki - już mniej.. Bardziej chodzi tu o dostępne produkty - które u nas rosną.. Dań jest wiele - makaron z serem, bigos, pierogi (zwane ruskimi, ale oglądałem wywiad z dwoma lwowiakami [...]
[...] Co gorsza podobno nawet zamiast octu używa się do zakończenia fermentacji chemii. Dlatego warto poszukać sprawdzonego źródła gdzie będziemy kupować kiszonki tradycyjnie kiszone w beczce gdzie praktycznie starczą dwa składniki kapusta i sól kamienna niejodowana. Oczywiście dodaję się marchewkę, jabłka przyprawy ale to wszystko żeby poprawić [...]
aaa to ta kapusta najbardziej intrygowała, bo nie wygląda :-) U mnie na ryneczku mają takie wynalazki ,kapusty kilka rodzajów ,całe główki czosnku kiszonego ,mini arbuzy kiszone itp
Kiszonki bardzo lubię Często też kupuje ostatnio kalafiora kiszonego jest super i buraki kiszone też są fajne w smaku Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2020-02-13 08:41:07
Twierdzisz więc, że sklepowe produkty w "woreczkach" nawet gdy mają opis kiszone a nie kwaszone, to producent kłamie? Dlaczego kapusta kiszona miała by rozwalić gróby plastikowy worek skoro nie ma tak niskiego ph?
Twierdzisz więc, że sklepowe produkty w "woreczkach" nawet gdy mają opis kiszone a nie kwaszone, to producent kłamie? Dlaczego kapusta kiszona miała by rozwalić gróby plastikowy worek skoro nie ma tak niskiego ph? Co do woreczka to pewnie by pękł z nadmiaru gazów jakie powstają przy fermentacji w tym przypadku mlekowej. Więc nawet jak kapusta jest [...]