SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Troche o kapuście kiszonej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 113379

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 49 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 86
Odgrzewam kotleta - fakt. Jednak problem nie został rozwiązany. Przyczyną białego nalotu na języku może być (tak jak niektórzy już tu wspomnieli) nieprawidłowe odżywianie. Dokładnie chodzi o zachwianie równowag kwasowo zasadowej organizmu.
Zazwyczaj jemy pożywienie które zakwasza organizm. Żeby sobie poradzić organizm pobiera z kości i zębów wapń, żeby utrzymać odpowiednie PH. Łatwo się domyślić co się dzieje na dłuższą metę przy takim odżywianiu. Próchnica, słabe kości. Bufor naszego organizmu się wyczerpuje i zaczynają siadać najsłabsze narządy w zaawansowanym już stadium. Nie jestem lekarzem itp., ale też miałem biały nalot i zacząłem się interesować i poznawać przyczyny. Jak wpiszemy w necie "produkty zasadowe i kwasowe" jest wiele materiału opisującego zagadnienie.

w skrócie powinniśmy jest więcej warzyw, owoców, świeżo wyciśniętych soków z sokowirówki. Tak żeby zrównoważyć, produkty kwasowe takie jak mięso, chleb, sery, herbata, kawa.
Pozdrawiam
PS. Mi biały nalot zniknął na stałe po wprowadzeniu zasad zdrowego odżywiania.

Siła ciała wynika z siły umysłu.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 299 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17107
Czy kapusta pakowana w torebki foliowe bez dostepu powietrza zachowuje wszystkie swoje właściwości, czy może bakterie duszą się (słyszałem coś w tym stylu w tv śniadaniowej)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
tak zachowuje

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 247 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1454
bzdury
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 247 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1454
w sklepie sama chemia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 132 Wiek 53 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1767
s.m.p.a.
tak zachowuje


Nic nie zachowuje bo nic kapusta w woreczkach nie m wspólnego ze zdrową kapusta. Gdyby była w woreczku kapusta kiszona tradycyjnie to by woreczek rozwaliła Niestety w woreczki zarówno kapustę i ogórki się nie kisi lecz zakwasza octem i nie ma już wtedy właściwości prozdrowotnych. Co gorsza podobno nawet zamiast octu używa się do zakończenia fermentacji chemii. Dlatego warto poszukać sprawdzonego źródła gdzie będziemy kupować kiszonki tradycyjnie kiszone w beczce gdzie praktycznie starczą dwa składniki kapusta i sól kamienna niejodowana. Oczywiście dodaję się marchewkę, jabłka przyprawy ale to wszystko żeby poprawić smak. Akurat pisząc to zajadam kuraka z kapustą kiszona
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
Twierdzisz więc, że sklepowe produkty w "woreczkach" nawet gdy mają opis kiszone a nie kwaszone, to producent kłamie? Dlaczego kapusta kiszona miała by rozwalić gróby plastikowy worek skoro nie ma tak niskiego ph?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68481
Z tego, co ostatnio na ten temat pisano na forum - nie ma znaczenia jaki napis jest na kapuście - kiszona czy kwaszona to jedno i to samo.
Mateusz4949 - jadłeś kiedyś domowej roboty kiszonki? Prawdą jest, że ich jakość jest skrajnie różna od większości sklepowych... Producenci wykorzystują różne sztuczki ułatwiające i skracające czas produkcji, a tym samym zwiększające ich zyski.

Kiszona domowym sposobem kapusta pięknie pachnie, jest dość miękka (bo wystarczająco dobrze "przerobiona" przez bakterie), ma często inny kolor, niż kapusta ze sklepu, jest bardziej żółtawa, niż biała... Smak o niebo lepszy, co świadczy też o zawartości odpowiednich związków chemicznych. "Świeży" smak dobre kiszonki zawdzięczają właściwym bakteriom, właściwie przeprowadzonej i w dobrym momencie przerwanej fermentacji. Można to przyrównać do dobrego wina i jakiegoś patykiem pisanego. Kiepska kiszonka jest zanieczyszczona produktami pracy niepożądanych bakterii.

Co do samych bakterii - one i tak giną kiedy środowisko robi się zbyt kwaśne, ale nawet martwe bakterie z kiszonek (najprawdopodobniej) oraz produkty ich wcześniejszej pracy (na pewno), mają pozytywny wpływ na zdrowie. Martwe bakterie mlekowe ponoć działają podobnie jak szczepionki, w których też nieraz wykorzystuje się martwe mikroorganizmy - organizm i tak reaguje na ich białka itd., kiedy trafiają do jelit.

Może sklepowe kiszonki nie są więc bezwartościowe, ale na pewno jakość różni się znacznie. Kontakt z plastikiem w trakcie fermentacji i przechowywania, to duży minus - z uwagi na możliwość przenikania do kiszonek bisfenolu czy innych ksenoestrogenów albo innych szkodliwych substancji z tworzyw sztucznych.
Ludzie kiszą ostatnimi czasy ogórki w butelkach z plastiku itp. - nie jest to prozdrowotny sposób, choć może wygodny.

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68481
Tu np.proponują metody pozwalające ukisić kapustę błyskawicznie, w 48g:
http://www.tsgera.pl/img/nm.pdf

Niby to lepsze, ale czy ostateczny produkt jest taki sam? Wątpię... Teraz wszystko próbują robić na skróty i w przyspieszonym tempie: chleb na zakwasie, kiszonki... Imo nie ma opcji, by to odzwierciedlało oryginał i jego wartość prozdrowotną.
Moi znajomi wychowani na dobrej kapuście z drewnianej beczki i własnej roboty ogórkach, wracają do tego i sami uczą się robić tradycyjne kiszonki, bo te wyroby ze sklepu nie są nigdy tak samo dobre...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
Ja kapustę kiszoną kupuję w lidlu i właśnie wybieram tą którą jest najżółtsza, miękka, samemu nigdy nie robiłem ale chyba spróbuję żeby mieć porównanie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy, gdzie źle liczę!

Następny temat

MIODZIO :-)

WHEY premium