[...] niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim świadomość. Szukając produktów, czytaj skład i wybieraj te, które mają na liście jak najmniej składników (oprócz składnika głównego).
Nie ulega wątpliwości, że wybierając się do sklepu z suplementami diety, w około 80% przypadkach trafimy na sprzedawcę, którego zadaniem jest sprzedać jak najwięcej oraz polecać produkty, na których sklep zarabia najwięcej, czyli obarczone największą marżą. Zazwyczaj również pierwsze co zaproponuje to to, co mu nie schodzi i zalega na półkach. [...]
[...] wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną przekąskę. Dobrze jest być jednak [...]
Siłownia bez wątpienia jest miejscem, w którym możemy najefektywniej wykonać nasz trening. Jednak jak radzić sobie w przypadku, gdy nie mamy do niej dostępu? Nie oznacza to, że powinniśmy rezygnować z treningu, ponieważ istnieją liczne sposoby na wprowadzenie aktywności fizycznej bez konieczności udawania się na siłownię. Co więcej, angażuje on [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
[...] problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki odgrywa jednocześnie spożycie kalorii na układ odpornościowy sportowca. Jeśli układ odpornościowy nie będzie mógł sobie poradzić ze stale atakującymi go patogenami [...]
[...] korzyści terapeutyczne w chorobach cywilizacyjnych, w tym sercowo-naczyniowych i onkologicznych. Badania sugerują także wpływ na zdrowie psychiczne. Nowe probiotyki, takie jak seria ALLNUTRITION z wysokiej jakości surowcami, oferują opcje leczenia oparte na mechanizmach molekularnych, zgodnie z trendem w kierunku medycyny precyzyjnej. [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
[...] mających wpływ negatywny na zdrowie metaboliczne, jest eliminacja cukru rafinowanego. Jednak zazwyczaj rodzi się problem, czym zastąpić cukier stołowy, aby było smacznie, jak i zdrowo. Na rynku pod kątem naturalnych słodzików najpopularniejszy jest ksylitol, erytrytol czy też stewia. Produkty te dostarczają znacznych wrażeń słodkiego smaku, [...]
[...] w nasileniu lub niwelowaniu nieprzyjemnych objawów. Jarmuż Na liście pożądanych produktów nie może zabraknąć zielonych warzyw liściastych. Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez - dwa minerały, które mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Wapń może zmniejszyć wahania nastroju, podczas gdy magnez [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Stymulacja tkanki mięśniowej jest procesem, który powinien występować w odpowiednich od siebie odstępach czasowych, które z kolei powinny być dobrane tak, aby wstrzelić się w zjawisko superkompensacji. Grupa grupie nie równa Przyglądając się temu, co serwuje nam nauka, większość trenujących osób powinna trenować większe grupy mięśniowe 2-3 razy w [...]
[...] na diecie keto mogę jeść więcej? Podejście do zagadnienia kaloryczności diety ketogenicznej (w okresie zmniejszenia tkanki tłuszczowej) jest niezwykle analogiczne do tego, jak dietetyk rozpatruje zapotrzebowanie na energię, podczas każdej innej diety redukcyjnej. Choć w ciągu wielu lat spotkałem się z wieloma relacjami osób twierdzącymi, że [...]
[...] nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce Wydawać by się mogło, że skoro kalorie i wartości odżywcze nie są takie, jakich byśmy oczekiwali, to może jakość pożywienia będzie stała na wysokim poziomie. Jak wykazują jednak kontrole przeprowadzone w ostatnich dniach przez sanepid, jest [...]
[...] o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami ryżowymi a kukurydzianymi zależy od osobistych preferencji smakowych, [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] wybrać... Otręby owsiane Dla wielu osób otręby owsiane to tylko inna nazwa płatków, ale to nie tak. Otręby to produkt uboczny powstający w produkcji takich wyrobów jak mąka lub kasza. Płatki natomiast powstają poprzez zgniatanie nasion/rozdrabnianie. Zwykłe płatki Zazwyczaj jest to najmniej przetworzony rodzaj płatków. Powstaje przez [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]