Wyczytałem to w książce Montignaca o jego diecie, na której notabene schudłem ze 117kg do 95. Nie pamiętam czy to dotyczy innych produktów, ale chleb na 100% . Co innego gotowanie- np. marchewki, które IG podwyższa. Zmieniony przez - wielki_al w dniu 2007-01-29 20:01:26 Zmieniony przez - wielki_al w dniu 2007-01-29 20:02:01
[...] posiłek typu węgle + białka + tłuszcze + warzywa bezpośrednio po treningu to nic by się nie stało. Tutaj akurat chodzi również o czas bo w takim czasie wracam do domu + gotowanie i wychodzi te 1,5 godziny zazwyczaj Warzywa do każdego posiłku, urozmaicaj sobie posiłki (bo będziesz miał już dosyć zanim jeszcze nie zaczniesz) i nie przesadzaj z [...]
Niestety codziennie siedzę po 9 godzin w szkole a poźniej mam też inne zajęcia i nie mam zbyt dużo czasu na 'gotowanie', dlatego chciałem się zapytać czy warto jeść chociaż to białko ;)
^^ okey ;) tylko że moim głównym powodem stosowania odżywki białkowej na noc jest to ,że wieczorem już nie mam ochoty na gotowanie, szybko i sprawnie ja się przyrządza, nie to co kurczaki, ryby itd... W ciągu dnia poświęcam sporo czasu na przygotowanie posiłków. Co do cyklu dzięki za odpowiedzi :) mam nadzieje, że 8 lutego już na niego wejdę :)
To niech ugotuje wieczorem. Generalnie jeśli by nawet ugotował rano to i tak będzie jadł zimne w pracy/szkole. Bez gotowanie za daleko nie zajedziesz. Ryż/makaron to 15min roboty więc się zastanów. Pozdrawiam.
poprostu czasu nie mam na takie ******ly jak gotowanie 20 min ryzu wiec jak jest jakis taki ryz co sie gotuje powiedzmy np. 5 min ? Aha i jeszcze takie pytanie czym sie rozni ryz preparowany od zwyklego ? Bo np. na ryzu Halina gold - ryz dlugozarnisty w nawiasie pisze (preparowany termicznie)
Jeżeli chodzi o jej czas, którym się może zepsuć, to zdecydowanie najszybciej nastąpi to gdy zostawisz ją surową. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie wydłuży jej okres przydatności do spożycia i działania enzymów proteolitycznych. Nie jesteśmy niestety w stanie określić ile dni wytrzyma surowa ryb, a ile czasu ta poddana obróbce. Jednym z [...]
jak coś robię i się ktoś gdzieś obok rozkłada i przeszkadza, stosuje łąwkę do odłożenia sztangi, podsuwanie ławki pod drążek, niewycieranie ławki. a meczy mnie skomplikowane gotowanie, jak trzeba milion produktów do potrawy dać %-) Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2020-11-23 17:43:15
[...] z calego ciala (nie da sie spalac tluszczu miejscowo), tak jak kazda aktywnosc - zakupy (najlepiej z wozkiem), drapanie sie po plecach (w wersji klasycznej oraz o futryne), gotowanie, itp. jednak przy dodatnim bilansie kalorycznym (po uwzglednieniu calej aktywnosci) nie spalisz tluszczu, chocbys robil dwa miliony brzuszkow dziennie. a to ze ja [...]
[...] aby zobaczyc, czy to naprawde enan, wystarczy podgrzanie roztworu do 40 C moze nawet starczyc ogrzewanie w reku z pocieraniem szkla, wzrost temp powinien byc wystarczajacy gotowanie w garnku da na tyle wysoka temp, ze rozpusci sie wszystko, prop, cypio ... do tego nie pasuje mi jeszcze jedna rzecz kazda substancja ma swoj charakterystyczny [...]
[...] mówiąc jest to jeden z najlepszych sposobów na przeczyszczenie, bo pęcznieje w jelitach i pochłania toksyny. Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej). A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze [...]
gotowanie czy duszenie zawsze pozostanie zdrowsze. śmieszny argument.zakladam, ze od zawsze zdrowotne argumenty masz za priorytet i nigdy w zyciu nie zjadles zadnego syfu, suplementu, odzywki, mieso i ryby masz eko, jaja z wolnego wybiegu, nabial od chłopa ze wsi, a warzywa i owoce niepryskane. generalnie sterylność 100%-owa %-) w obróbce na [...]
wiekszosc bialek ktore jemy podlegaja denaturacji poprzez gotowanie pieczenie smazenie a nawet jesli tego nie zrobimy to i tak sie zdenaturuje w zoladku i zanim sie wchlonie to bedzie zdenaturowane i strawione do wchlanialnych aminokwasow.A te barwniki to juz jaks kompletna herezja ta ciemna skorka to skarmelizowany cukier poprostu
[...] się wytrącać kamienie. Posiłki przygotowuj tuż przed jedzeniem, nie przechowuj ich i nie odgrzewaj. Powinny być świeże i ciepłe - ani za gorące, ani za zimne. Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze oraz duszenie bez tłuszczu. Wykluczone jest smażenie na tłuszczu i pieczenie, z wyjątkiem pieczenia w folii albo pergaminie. Pamiętaj, że [...]
nie wypowiadam sie na temat jedzenia surowego miesa... ;D gotowanie w wodzie,na parze jest zdrowe,wsypując do wody odpowiednie przyprawy nadasz potrawą całkiem dobry smak
Właśnie w tym celu służy odżywka białkowa, aby uzupełniać nią braki białka w naszej diecie w sytuacji, gdy nie mamy możliwości, czasu, czy ochoty na smażenie/gotowanie, czy pieczenie mięsa, ryb, jajek lub przygotowanie nabiału. W takiej sytuacji w zasadzie niespecjalnie masz jakieś wyjście. Jak najbardziej warto uzupełnić te braki odżywią [...]