Witam Chciałbym dowiedzieć się, co zacząć brać przy pierwszych drobnych problemach ze stawami, głównie kolanowymi (trzeszczenie). Zastanawiam się nad kolagenem (np. Nutrend Gelart, ale raczej w tabletkach, żeby nie zawierał chondroityny, lub Olimp Kolagen Activ Plus). Chyba, że może sięgnąć od razu po glukozaminę (np. Olimp). Co polecacie na tego [...]
Cześć :) Obecnie jestem na diecie low Fodmap ze względu na IBS zaparciowy. 1. Mam w diecie bardzo dużą ilość warzyw. Czy np 400-500g warzyw w jednym posiłku to jest zbyt dużo i może powodować dolegliwości jelitowe? Np taka sałatka 150g pomidora, 150g ogórka świeżego, 150g sałaty lodowej Czy tak duża ilość warzyw jaką mam może pogłębiać zaparcia i [...]
Cześć. Nie jestem jakimś znawcą, na wstępie zaznaczę. Za czasów szkoły miałem trochę brzucha więc najzwyczajniej zapisałem się na siłownię, opłaciłem trenera, który wskazał mi jak ćwiczyć aby zrzucić oraz nadać mojemu organizmowi więcej siły. Wszystko szło bardzo dobrze. Schudłem, kondycja się poprawiła, ale ręce jak patyki. Minęły lata, teraz [...]
Hejka! Pisze do was bo mam ogromny problem. Chciałam wyrzeźbić swoją sylwetkę wiec zgłosiłam się do kogoś kto tym żyje. Prowadzi mnie zawodniczka IFBB PRO. Po ostatnim raporcie myślałam, że przejdziemy na masę jednak ona dalej chce mnie trzymać na redukcji. Mój organizm jest juz trochę zmęczony. W dni treningowe mam 1800 kcal, a w dni bez treningu [...]
Witam, otóż od 3-4lat mam dolegliwości bólowe stawów czy też kości wszystkich od nóg po szyje, na początku po przejściu 200metrów kulawy szedłem schylic sie wgl nie moglem, teraz przejde te 5km w wolnym tempie wiec sie polepszylo cos tam ale nadal bole sa uciazliwe nawet prania nie rozwieze lub ledwo co. Mam pytanie co polecacie na regeneracje [...]
Witam, wczoraj byłem pierwszy raz na siłowni i mam 2 problemy. Po pierwsze na obu barkach pojawiły mi się czerwone linie (przerywane, składające się z mniejszych) kropek. Wygląda to mniej więcej jak rzędy pieprzyków. Szukałem w google informacji o pękających naczyniach krwionośnych jednak w moim przypadku wygląda to dużo mniej drastycznie. Po [...]
Cześć, Od pewnego czasu mam problem z prawą łydką (mniej więcej 2 miesiące). Czasem bardziej czasem mniej czuje, że łydka jest napięta, jakbym cały czas ją napinał. Czuję też lekkie mrowienie w tej łydce. Często zmieniam pozycje przy siedzeniu bo czuje ten lekki dyskomfort. Żadnych dolegliwości bólowych nie odczuwam tylko to niewielkie mrowienie [...]
Witam Zacząłem robić nowy (dla mnie) kompleks sztangowy pod sztuki walki. Jestem zaawansowany, ale przy tych ćwiczeniach pojawił się ból w dolnych partiach pleców - typowy dla rwy kulszowej. Z bólem poradzę sobie ćwiczeniami rozciągającymi i rozluźniającymi, ale nie chcę doprowadzać do takiej sytuacji, więc moje pytanie brzmi: Które z 10 ćwiczeń [...]
W sierpniu skręciłam nogę w kostce. Niestety byłam za granica, gdzie dostęp do opieki medycznej był ograniczony i za leczenie zabrałam ske dopiero po powrocie do kraju. Na początku nie odczuwałam żadnych dolegliwości bólowych. Jednak bóle przeciążeniowe zaczęły się pojawiać i rozpoczęłam rehabilitacje. Jak ćwiczę regularnie jest ok. Jednak [...]
[...] idzie dobić tyle białka ile powinienem, nie zawsze jest czas na robienie posiłkow, stąd mój pomysł czy mogę sobie dobijać białko w postaci odzywki? Dodam, ze mam problem i prawdopodobnie nie toleruje laktozy, zawsze jak wypije zwykle mleko to mam rewolucje zoladkowe (po mleku bez laktozy brak takich dolegliwosci) Co panstwo polecacie? Pozdro!
Ćwiczę drugi rok i od czasu do czasu mam pewne dolegliwości stawów. Moje pytanie: Czy drobne problemy ze stawami od czasu to czasu to normalność, czy oznacza to raczej słabą technikę? Np. ostatnio czytałem, że Ronnie ma protezy obu stawów biodrowych, czyli pakowanie po stawach daje ostro.
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
Autor: Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Nie znalazłem na sfd żadnego artykułu o przyprawach więc może ten się przyda, art nie jest moim dziełem :), pochodzi ze strony: http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl all rghts reserved (R) :) Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo-zapachowych od wieków używał, najczęściej [...]
DOŚĆ INTERESUJĄCE KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień [...]
1 Podzial cukrów ================================================================== Najprostszymi przedstawicielami polihydroksyaldehydów i polihydrosyketonów są aldehyd glicerynowy (gliceroza wg nomenklatury cukrowej), czyli 1 "2-dihydroksypropanal i dihydroksyaceton, inaczej 1,3-dihydroksypropanon. Wszystkie cukry są pochodnymi tych związków i [...]
KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak [...]