Obecnie jestem na diecie low Fodmap ze względu na IBS zaparciowy.
1. Mam w diecie bardzo dużą ilość warzyw. Czy np 400-500g warzyw w jednym posiłku to jest zbyt dużo i może powodować dolegliwości jelitowe? Np taka sałatka 150g pomidora, 150g ogórka świeżego, 150g sałaty lodowej
Czy tak duża ilość warzyw jaką mam może pogłębiać zaparcia i powodować wzdęcia, bóle brzucha?
Ogólnie jem ryż brązowy zamiast białego, kaszę gryczaną, makaron gryczany, ziemniaków za bardzo nie mogę.
2. Chcę przytyć, dlatego muszę jeść więcej. Ale często czuje się ociężała po posiłkach (zapewne łatwiej byłoby mi zjeść np. więcej ryżu białego niż brązowego ale niestety muszę jeść brązowy). Obecnie jem 4 posiłki dziennie ale zastanawiam się czy może jeść 5 posiłków dziennie. Dołożyłabym ten posiłek między obiadem a kolacją (podwieczorek), tylko co mogłabym zjeść? Czy to musi być pełnowartościowy posiłek czy może być przekąska po prostu na dobicie kalorii? Szczerze to nie bardzo mam ochotę, żeby jeść posiłek typu mięso, ryż, warzywa (taki obiadowy)... Od razu napiszę, że musiałam wykluczyć wszelkie odżywki białkowe.
3. Jeżeli chodzi o rozkład makro, to czy taki jest ok: 130g białka, 85g tłuszczu, 260g węgli? Czy taka ilość tłuszczu jest w porządku czy zbyt duża?