Smażenie, gotowanie, pieczenie, grilowanie... A nikt nie pisze o blanszowaniu Jest to bardzo dobra forma obróbki dzięki której ubytki substancji regulujących jest dużo mniejszych. Blanszowanie można przeprowadzać na wodzie bądź na parze. Polega ono na zanurzeniu produktu we wrzątku na kilka sekund/minut bądź parzenie produktu. Przykładem [...]
Witam wszystkich. Przeglądam forum sfd już kilka ładnych lat i w końcu postanowiłem założyć swój temat. Wiąże się on z programem treningowym i dietą, które rozpocząłem miesiąc temu. Bardzo prosiłbym o krytykę. Na koniec wprowadzajacych informacji dodam, że twarz pojawiająca sie na zdjeciu przykladowym zostala dodana pod przymusem kumpli z [...]
Poniżej przedstawiam przystępny artykuł traktujący o diecie sportowca autorstwa Hieronima Kurasia -trenera zapasów. W artykule podane są podstawowe informacje, przydatne zwłaszcza dla początkujących. Osoby doświadczone raczej nie znajdą tu żadnych rewelacji. Artykuł pochodzi ze strony http://www.zapasnik.com/Aktualnosci/Dieta-sportowca.html [...]
Wiemy że smażenie i spożywanie niektórych pokarmów powoduje wytwarzanie wolnych rodników w organizmie , co to jest ? , czemu to grozi , dlaczego ? , czy stres , papierosy i alkohol wytwarzają wolne rodniki ?zapraszam do lektury Wolne rodniki: Wolne rodniki są to substancje chemiczne, które charakteryzują się bardzo dużą aktywnością chemiczną. Z [...]
Tłuszcze właściwe są estrami glicerolu (alkohol) i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Nienasyconych charakter niektórych związków powoduje to, że są one podatniejsze na procesy utleniania, a ich jakość ma znacznie krótszy czas utrzymania się w czasie przechowywania. Ze względu na reakcje zachodzące w tłuszczach może dochodzić do [...]
witam od pond 6 miesięcy chodzę na siłownie, ponieważ chciałam poprawić ogólnie wygląd i kondycję, nie zależy mi na jakiejś szczególnej redukcji, chociaż dopuszczam schudnąć max. 5kg. ponad 2 lata temu schudłam prawie 20kg i od tamtego czasu zmieniłam kompletnie swoje nawyki żywieniowe i styl życia. Mój problem polega na tym, że jedyny efekt jaki [...]
Witam. Składniki: - Pierś z kurczaka 160g - Makaron Durum 100g - papryka czerwona (pół), kukurydza (jak kto lubi) - Chiński słodko-pikantny sos chili firmy TAO-TAO !!! - przyprawy 1. Gotujemy wodę i wrzucamy do niego nasz makaron. Gdy uznamy, że makaron dochodzi do siebie, zabieramy się za smażenie kuraka :) 2. Kroimy go wcześniej w małą [...]
Witam, przepis ten ameryki nie odkrywa, rewolucją kulinarną żadną nie jest. Chciałem tylko przedstawić jak robię cyca na co dzień. Gotowany już mi się dawno znudził a smażenie praktycznie wyeliminowałem. Robimy z Żyrafką tą potrawę jakieś 5 razy w tygodniu i mamy jej już tyle wersji że nadal się nie nudzi. Do rzeczy. - pierś z kurczaka (500-600g) [...]
Witam. Podsyłam przepis na pysznego kuraka w musztardzie :) Do tego przepisu potrzebujemy: --- ok. 800g piersi z kurczaka ( zalezy ile osob ma to jesc ), ja przygotowywalem z 800g. --- przyprawy wedle wlasngo uznania, ja uzywalem majeranku, bazylii, oregano i przyprawy do karkowki ( UWAGA !!! Nie dodawac za duzo przypraw bo to moze zepsuc caly [...]
Prosiłbym o poradę doświadczonych forumowiczów, gdyż natrafiłem na opór w mojej diecie. Ok. dwa miesiące temu zrobiłem sobie szczegółowe badania masy ciała i jego składu. Wyniki przedstawiały się następująco: Całkowita masa ciała: 116,9kg Objętość wody w organizmie: 49,2 Białko: 13,0kg Substancje mineralne: 4,58kg Masa tkanki tłuszczowej: [...]
Witam. Od razu powiem, że nie wiem czy natrafiłem na odpowiedni dział, ale mam parę pytań i wole je zadać niż zachodzić w głowę co i jak. Mogę również niezbyt zwięźle opisać to na co szukam odpowiedzi tak więc z góry sory :). Staram się jeść ok. 3 normalnych posiłków dziennie oraz między posiłkami jakieś przekąski jak owoce lub szejk i stąd parę [...]
Witam serdecznie. Mam już niemały dylemat, odnośnie tego od jakiej wagi liczyć kalorie i makroskładniki piersi z kurczaka - surowego mięsa, czy po usmażeniu? Wyszukiwałem wcześniej podobny temat w internecie i wszyscy mówią, że powinno się brać pod uwagę to ile waży surowe mięso i od tego liczyć kalorie, makroskładniki. I zanim mnie ktoś tu [...]
Witam, Miałem w sumie kilka krótkich pytań i zapisałem je w temacie "pojedyncze pytanie" ale zbytnio się rozpisałem dlatego spróbuje założyć nowy temat :) Że tak powiem postanowieniem noworocznym zacząłem co drugi dzień uczęszczać na siłownie. Póki co trener ukierunkował mnie na ogólnorozwojówke ale zbytnio nie wdawałem się jeszcze w dyskusje o [...]
Dieta dr Budwig W swoich założeniach opiera się na specyficznych właściwościach oleju lnianego wysoko-linolenowego, a dokładnie jednego z kwasów tłuszczowych których tenże jest źródłem, kwasu alfa-linolenowego. Zdaniem autorki odpowiednia podaż w/w składnika diety, przy zachowaniu odpowiedniej higieny żywienia, jest gwarancją nie tylko smukłej [...]
Skladniki: *2 piersi z kurczaka *2 spore garscie pieczarek *cebula *3-4zabki czosnku *przyprawa do miesa mielonego,sol *1-2 lyzki zmielonych platkow owsianych,ew.bulki tartej Piersi z kurczaka umyc,wrzucic do blendera,zmieksowac (zajmuje to doslownie kilka sec.).Pieczarki umyc,cebule obraz pokroic na wieksze czesci,wszystko lacznie z czosnkiem [...]
Jako, że jest to mój pierwszy post od dawien dawna, na początku chciałem Was wszystkich przywitać.. Witajcie! :) Konto na SFD mam już.. (tu chwila na sprawdzenie), łał, 12 lat ;p Przez ten czas moja przygoda z siłownią, czy ogólnie sportem i zdrowym trybem życia, miała swoje wzloty i upadki - jak później zobaczycie, więcej było upadków - jednak to [...]
Poniżej przedstawiam obecną dietę. Troche mnie zalewa. W celu ograniczenia zwiększenia poziomu tłuszczu zamierzam wprowadzić w dni treningowe około 15min wolnego biegu. Chciałbym podnieść troche wagę(max 5kg) lub ją obniżyć kosztem tłuszczu. Byłbym wdzięczny za podanie przykładowych posiłków, które wymagają nieiwiele czasu, a są pożywne(od 5 [...]
Witam, caly w skowronkach po kupieniu laweczki i sztangi postawnowilem ulozyc diete. Zaczalem czytac rozne tematy na forum i w koncu wzialem sie za ukladanie. Pierwsze pytanie brzmi: Czy smazenie wchodzi w gre? Najpierw przeczytalem, ze jest niezdrowe i zle, a potem znalazlem przepisy ze smazeniem w dietach redukcyjnych. A oto moja dieta(ile ja [...]
Wiek :redukcja Płeć : mężczyzna Wiek : 32 Waga : 94,6 Wzrost : 181 Obwód klatki : - Obwód ramienia : - Obwód talii : - Obwód uda : - Obwód łydki : - Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%-30% Aktywność w ciągu dnia : praca siedząca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW, 20 min aeroby Odżywianie : chleb Cel : [...]