[...] choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić wagi. Jeśli to się dzieje, to świadczy o problemach [...]
[...] cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje się jako stężenie wapnia całkowitego w surowicy poniżej wartości prawidłowych dla płci i wieku. Ostra, objawowa hipokalcemia stanowi stan zagrożenia życia. Picie Coli wywołuje [...]
[...] przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie [...]
[...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]
W pierwszej części tekstu określiłem, jakie badania lekarskie warto wykonać przed i po cyklu na SAA. Zapewne sięgasz po doping z sobie znanych pobudek. Najczęściej sterydy anaboliczno-androgenne mają służyć do zwiększania masy, siły i mocy mięśni. Nie zawsze stosowanie dopingu ma uzasadnienie. Z pewnością musisz liczyć się z niebagatelnym wpływem [...]
[...] ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej) dziennie, tłuszcze stają się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają [...]
[...] na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają potencjał prozdrowotny pod względem wpływu na glikemię, stężenie glukozy i insuliny, dlatego w [...]
[...] siłowym podaż zaledwie 25 g białka serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych minus rozpad białek mięśniowych), jak podaż takiej samej ilości białka serwatkowego wraz z węglowodanami (50 g)” . Tymczasem Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny wzrost tempa syntezy białek [...]
[...] o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru energii) zmniejsza wrażliwość na insulinę niezależnie od rodzaju kwasów tłuszczowych w [...]
[...] 1992 r., początkowo do leczenia raka jajnika z przerzutami. Jest jednym z najlepiej sprzedających się leków. W 2002 roku sprzedaż taksolu i kamptotecyny (w Polsce znana np. jako topotekan), inhibitora topoizomerazy I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na [...]
[...] białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała – w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3±0,4 kg w grupie wysokich protein o 1,5±0,3 kg, sucha masa ciała [...]
[...] kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało utrzymać [...]
[...] insuliną, narkotykami, diuretykami, alkoholem itd.). Przykry jest fakt, iż żadna z osób sięgających po badanie Victor W. Zhonga i wsp, nie zadała sobie trudu, by odkryć, jakie intencje miał autor i kto sponsorował te obserwacje. Liczne, inne badania wcale nie wskazują, by cholesterol zawarty w pokarmie miał istotne znaczenie dla zdrowia (i [...]
[...] tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak owoce i warzywa. Te ostatnie mogą zarówno promować sytość, jak i dostarczać szeroką gamę dobroczynnych mikroelementów. Zmniejszenie dziennego poboru energii o 500–600 [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
[...] człowieka. Jeszcze wcześniej, zanim media społecznościowe były takie modne, w Internecie brylowali autorzy poradników kulturystycznych. Do moich ulubionych autorów należy niejaki R. Laskowski: „Więc jak najłatwiej pozyskać hormon wzrostu, kiedy skupiamy się na budowie masy mięśniowej? Najłatwiej byłoby robić dużo brzuszków. (strona 58 [...]
[...] 891 kJ / d wyższy wskaźnik metabolizmu spoczynkowego, niż osoby spożywające tę samą dietę eukaloryczną, przy 11% podaży energii z białka. W badaniu z 2014 roku sprawdzono jak: białko serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją [...]
[...] sobie także solidnych dawek np. sacharozy, glukozy czy fruktozy. Na razie brakuje na ten temat pewnych danych, dlatego sugeruję daleko idącą ostrożność - niezależnie z jaką "słodką pokusą" mamy do czynienia. Referencje: Dr Mahshid Dehghan, „Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 [...]