Trening siłowy wymaga od nas zastosowania pewnego stopnia progresji. Aby osiągać lepsze rezultaty i poprawę sylwetki, musimy ciało poddawać systematycznemu przeciążaniu. Oznacza to, że czasem dochodzi do przekraczania naszych naturalnych barier, nie tylko siłowych, ale też tych wytrzymałościowych dla mięśni, stawów i ścięgien. Czy warto stosować [...]
Presenteeism jest zjawiskiem, w którym pracownicy, mimo choroby, dyskomfortu fizycznego lub psychicznego, decydują się na przychodzenie do pracy. Presenteeism, choć może wydawać się korzystny dla pracodawcy z punktu widzenia nieprzerwanej produktywności, niesie jednak ze sobą istotne konsekwencje, zarówno dla zdrowia pracownika, jak i dla dochodów [...]
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób, pierwsze co robi po przebudzeniu, to sięgnięcie po filiżankę tego czarnego napoju. Kawa pomaga się obudzić i zwiększyć poziom energii. Według badań poprawia czujność i produktywność, a także zmniejsza ryzyko niektórych schorzeń. Trwa jednak debata na temat tego, czy kawa może [...]
Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
W materiale zamieszczonym w serwisie Youtube „Budowa masy na diecie tłuszczowej. Jej wpływ na hormon wzrostu, anabolizm, insulinę”, Robert Piotrkowicz stwierdził, iż „spożywając tłuszcze zwierzęce nie ma możliwości otłuszczenia się”. Nie jest to zdanie wyrwane z kontekstu! Piotrkowicz jest jednym z bardziej znanych profesjonalnych kulturystów, [...]
Trening sportowy, zwłaszcza gdy jest traktowany na serio, stanowi spore wyzwanie dla organizmu. W jego wyniku zostaje on zmuszony do podjęcia szeregu procesów, które mają za zadanie po pierwsze naprawić ewentualne „szkody”, wywołane tym treningiem, a po drugie przygotować organizm na to, że gdy analogiczny bodziec pojawi się w przyszłości, owe [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]
Po zakończonej redukcji powinienem szybko podbić kalorie, czy wolno? Temat dość kontrowersyjny i faktycznie, co spytamy dietetyka, możemy uzyskać inną odpowiedź. Dlatego, zastanówmy się, skąd biorą się dwie szkoły na wyprowadzanie po redukcji. Ze względu na to, że przez pierwsze tygodnie najprawdopodobniej będzie wykorzystywany ciągle deficyt [...]
Trening siłowy jest znakomitym sposobem na poprawę wyglądu sylwetki. Regularne uczęszczanie na siłownię nie tylko pozwala uzyskać szczuplejszą figurę, ale również stwarza możliwość kształtowania sylwetki np. poprzez rozbudowę mięśni pośladkowych, wzmocnienie ramion i brzucha. Jednak, aby efekty treningów były widoczne, musimy kierować się pewnymi [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Każdy miewa gorsze dni. Nawet ci najbardziej zmotywowani mogą mieć czasami problem ze wstaniem z wygodnego, ciepłego łóżka. Jest na to jednak kilka sposobów, bo przecież zależy nam na regularnej aktywności. Jeśli ciągle będziemy sobie odpuszczać, to po pierwsze — nie osiągniemy celu, a po drugie - "zjedzą nas" wyrzuty sumienia. Pamiętaj o tym, że [...]
Trening siłowy jest bardzo dobrym narzędziem rozwoju organizmu człowieka. Przeciążenia, jakie powstają w wyniku podnoszenia ciężarów, mają udowodniony korzystny wpływ na szkielet osoby trenującej. Ciężary wzmacniają kości, więzadła i ścięgna, co wykorzystywane jest w leczeniu osteopenii. O czym należy pamiętać? Trening siłowy jest doskonałym [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wspomaganie organizmu pod kątem odporności powinno skupić się przede wszystkim na produktach naturalnie wzmacniających nasz system immunologiczny, które dość obficie występują w pokarmach. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, jak i zmiany pogodowe, które potrafią płatać figle, odporność może być wystawiana na szereg prób. W [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]