Osoby początkujące i zaczynające swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki, pierwsze, o czym myślą, aby zmienić swoje ciało, to wprowadzenie odpowiednich odżywek i suplementów, jako najważniejszego aspektu budowania mięśni, czy redukowania tkanki tłuszczowej. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Podstawą zmian naszej sylwetki i efektów, jakie [...]
Sądząc po tym, co piszesz, wywnioskować można, że nie bardzo masz pojęcie o podstawach zbilansowanej diety. Liczenie białka i węglowodanów i omijanie źródeł tłuszczów jest mało sensowne i w ten sposób niestety sylwetki swojej nie zmienisz. Liczyć należy wszystko i przede wszystkim poznać podstawowe źródła składników odżywczych. Dlatego też warto, [...]
Układając dietę, warto zwrócić uwagę na pewne podstawy. Wyróżnić tutaj warto: 1. Zapotrzebowanie kaloryczne. Wyliczyć je można na podstawie dokładnego wzoru: http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. W sytuacji, gdy Twoim celem jest budowa masy mięśniowej. Można dodać, tak jak to zrobiłeś od 200 do 500 kcal, [...]
Makrela to ryba z rodziny makrelowatych. Bardzo popularna w Polsce w wędzonej formie. Od niedawna również spotykana jakoś świeży filet w jednej ze znanych sieci marketów. Świeża makrela zawiera 18,7 g białka, 11,9 g tłuszczów i 0,2 g węglowodanów. Jest więc ona bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczów. Istotne są szczególnie te drugie. Są to [...]
Gainer, czyli odżywka węglowodanowo białkowa - służyć ma właśnie uzupełnieniu tego typu brakom o jakich tutaj napisałeś. Co innego jeśli ludzie kupują taką odżywkę i liczą na to, że w magiczny sposób, dzięki piciu 1-2 szejków dziennie zaczną (przy słabym, nieliczonym jedzeniu) nagle nabierać masy jak tuczone, hodowane prosiaki....a co innego, jak [...]
[...] przyjmuje się przed snem, a izolaty najlepiej bezpośrednio po treningu. nie wiem skad ta informacja ... - WPC, WPI oraz wszystkie kazeiniany POZA kazeina micelarna to zrodla uwazane za tzw szybkie - szybko uwalniane sa aminokwasy wiec ich najlpesze zastosowanie okolotreningowo ew jako uzupelnienie posilkow wtedy gdy odstepy miedni nimi [...]
Witaj! Zapewne zdążyłeś się już zorientować, że odpowiednio zaplanowana dieta jest podstawowym czynnikiem, który będzie decydował o tym czy Twoja waga wzrośnie czy nie. Teoretycznie sprawa wydaje się bardzo prosta, musisz jeść więcej niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, czyli musisz utrzymywać tzw. dodatni bilans kaloryczny. Dla [...]
Wiele osób zastanawia się na tym, dlaczego na ich brzuchu odkłada się najwięcej tkanki tłuszczowej i co zrobić nawet nie tylko tego uniknąć, ale również pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Dla mężczyzn okolice brzucha, a w szczególności jego dół są tradycyjnym miejscem, gdzie nasz organizm gromadzi zapasy tłuszczu. Robi to po to, aby w sytuacji [...]
DZIEKI ZA POMOC np przy CKD po okresie przejsciowym zaleca sie nie wiecej niz 50 g dziennie A TO SKAD ?? PODAJ ZRODLA FAKT ZE ORGANIZM PRZY NSIKIM SPOZYCIU BIALKA (ZRESZTAJAK WSZYSTKICH SKLADNIKOW POKARMOWYCH0 LEPIEJ WYKORZYSTUJE TE DOSTEPNE, ALE 50 G BIALKA WYDAJE MI SIE DRASTYCZNIE MALO (CHYBA ZE DLA NIEWIELKIEJ KOBIETY) Fakty, nie mity [...]
Źródła naukowe, książki, itd. objęte są prawem autorskim. Nie można bez zgody autora cytować, kopiować części czy całości tekstów zawartych w takich publikacjach. Dlatego też skorzystaj z naszego kompendium wiedzy na temat białka - jeżeli szukasz wyjaśnienia zagadnień, dotyczących tego makroskładnika pokarmowego: [...]
Witaj. Utrzymanie wysokiego udziału białka w diecie pozwala uzyskać więcej korzyści z treningu siłowego. Dzieje się tak dzięki temu, iż białko po pierwsze, sprzyja regeneracji, a po drugie dostarcza budulca, który jest niezbędny do wzrostu mięśni. Jeśli Twoim celem jest kształtowanie sylwetki, to wyższy udział białka w diecie powinieneś utrzymywać [...]
Dobrze dobrana dieta jest podstawą uzyskania dobrych wyników siłowych, budowy mięśni, czy redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak znaczenie ma również w innych dyscyplinach sportu. Nie tylko w kulturystyce. Aby dieta miała ręce i nogi, niezbędne jest wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Nie podałeś nic na ten temat. 2500 kcal dla osoby o Twojej [...]
[...] sprzyja tyciu. pamietaj aby tluszcze w calym dniu pochodzily z roznych zrodel tzn . omega-3 - ryby, omega-6-roslinny, i z mies. jezeli bedziesz miala tluszcz tylko z jednego zrodla, wsio bedzie na nic.!! jedz duzo wazyw.. kalafior, borkuly brukselki... wszystko gotowane chociaz i mzoan robic odmiany z patelni itd.. ale gotowane zdrowsze. [...]
gladiator.. 4 gramy białka?????? a nie za duzo trochę??? (czyli przy wadze około 70 kg musiał byś wcinać 280 gram (!!!) wniosek z tego prosty- jednak różne żródła różnie podają dane Z MOICH źródeł wynika około 1.2-2 gramy na kg ciała..... wieksze ilości są niepotrzebne, bo i tak organizm nie przyswaja cłąego białka dosterczanego z pokarmem.... [...]
Dieta redukcyjna polega na jedzeniu, a nie na głodówce. Jest to dość istotne i warto mieć to na uwadze. Twoje wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego są błędne. Zapotrzebowanie kaloryczne to zupełnie co innego niż BMR. Wartość BMR oznacza ilość kcal niezbędną do życia i funkcjonowania naszego organizmu, bez jakiegokolwiek ruchu. Ty z kolei [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Sylwetkę robi się "od kuchni", dlatego tak ważna jest dieta, poparta odpowiednią suplementacją - ze względu na uszczuploną zawartość egzogennych składników w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Czym się kierować w [...]
Kreatyna, BCAA i odżywka białkowa, to trzy najbardziej popularne suplementy wśród osób kształtujących sylwetkę. Stosować je można bez względu na cel, doświadczenie, wiek, czy nawet w innych dyscyplinach, jak bieganie, piłka nożna itp. Kupując odżywki i suplementy musimy przede wszystkim wiedzieć w jakim celu stosuje się je, a następnie w jaki [...]
Ja to widzę w nieco innym świetle. Owszem, gleba się wyjaławia, warzywa, owoce, mięsa są i będą pewnie coraz gorszej jakości... Ale w takim razie, po kiego grzyba, młodzi ludzie, zamiast bazować na konwencjonalnej żywności - sięgają z miejsca, zaczynając trenować, po suplementy, które w większości są gorszymi zastępnikami jedzenia :-? Widzisz w [...]
Cześć! Jeżeli wychodzisz obecnie z redukcji, to warto obliczyć zapotrzebowanie na kalorie. Wzór znajdziesz tutaj : http://www.sfd.pl/-t276436.html Warto rozpocząć od zera kalorycznego przez okres dwóch do trzech tygodni. Fajnie by było jakbyś podzielił dobrze makroskładniki. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Plusy: Nabiał od lat jest uważany za podstawowy składnik zbilansowanej diety, zawiera łatwo przyswajalne przez [...]