Witam, jednym z kluczowych aspektów umożliwiających dopasowanie diety do potrzeb organizmu jest ustalenie dziennego zapotrzebowania na energię. Źródłem składników energetycznych jest żywność, a dokładnie zawarte w niej węglowodany, tłuszcz, białko. Najlepsza opcja dla Ciebie jest uwzględnienie pracy , jako dodatkowej aktywności .Posłuży Ci do tego [...]
Witam Na sumę wydatków dobowych energetycznych składają się: podstawowa przemiana materii, efekt termiczny pożywienia oraz wydatek związany aktywnością fizyczną Musisz sobie wyliczyć wg wzoru , my nie jesteśmy wstanie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Tutaj możesz przeczytać o podstawach: http://potreningu.pl/articles/290/jakzabrac-sie-za-ukladanie-diety Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz Ok 300 kcal http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w [...]
Witam , dieta prawidłowo zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj pracy, dodatkowa aktywność, [...]
Witam , niestety ale bezmyślne praktyki odchudzające, nawet jeśli na krótszą metę okazują się być skuteczne, to po pewnym czasie doprowadzają do efektu jo-jo. Co najgorsze często okazuje się, że wracających kilogramów jest więcej niż zgubionych i w konsekwencji po kilku takich kuracjach jesteśmy jeszcze grubsi niż przed rozpoczęciem pracy nad [...]
Witam , w celu redukcji tkanki tłuszczowej konieczny jest deficyt energetyczny. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie dietę trudno utrzymać w praktyce, pojawia się trudny do opanowania głód, dodatkowo rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. Jeśli natomiast deficyt jest zbyt płytki, to [...]
Witam , jeśli deficyt energetyczny jest zbyt głęboki, automatycznemu włączeniu ulega tzw tryb oszczędny, który powoduje zmniejszenie wydatkowania energii. W ten sposób mimo, że trenujemy dużo – spalamy stosunkowo niewiele. Co więcej do akcji wkracza kortyzol, który doprowadza do nasilonej proteolizy – zamiast spalać tłuszczu, zaczynamy spalać [...]
Większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Jeśli nasza dieta jest bogata w różne źródła białka, węglowodanów, tłuszczy (z nieprzetworzonej żywności), zawiera warzywa i owoce to najprawdopodobniej to co jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mamy zapewnione. W przypadku sportowców sytuacja ta może być [...]
Białko jest jednym z trzech niezbędnych składników odżywczych diety zbilansowanej. Bazować na nim powinna każda dieta. Jeżeli tak nie jest i dieta bazuje na warzywach, owocach itp. to śmiało należy ją omijać z daleka. Ilości białka w diecie osób, którym zależy na kształtowaniu sylwetki powinny być podobna, bez względu na płeć. Jest to około 2 g/kg [...]
Witam , proponuje ułożyć dietę zbilansowaną. Dieta zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj [...]
Początki układania diety są trudne, ale przyjrzenie się swoim posiłkom i wprowadzenie korekt wychodzi tylko na dobre. Jak się do tego zabrać? Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie kaloryczne. Pomocne w tym będą informacje zawarte w artykule: http://potreningu.pl/articles/1873/jak-prawidlowo-okreslic-zapotrzebowanie-na-energie- W drugiej [...]
Ale ja znam zasady wiem co i jak. Znam swoje zapotrzebowanie kaloryczne, znam źródła białka itp i umiem przeprowadzić redukcje. Posiłki komponuje zdrowo jest tam dużo warzyw owoców odpowiednia ilość blonika, tluszczy jak i białka. Tylko ze to na redukcji i wtedyrezygnuje z mojego zycia towarzyskiego co mi sie nie podoba do końca. Mam takich [...]
GreenGrass: Generalnie to po treningu powinieneś zjeść dużo węgli złożonych i białka (np. brązowy ryż z piersią kurczaka). Lub komponujesz sobie jakieś sam: Przykładowe źródła białka: pierś kurczaka, indyka tuńczyk białka jajek chudy twaróg chude sery Przykłady wglowodanów złożonych: ciemny ryż kasza ziemniaki ciemne pieczywo Aha - no i jeszcze po [...]
Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie [...]
poczytaj wpierw http://www.sfd.pl/temat270420 - 10 rad na NIE dla początkującego http://www.sfd.pl/temat226776 - Czynniki warunkujące sukces w kulturystyce http://www.sfd.pl/temat314751 - Dla początkujących (dieta) http://www.sfd.pl/temat373792 - 10 wskazówek żywieniowych http://www.sfd.pl/temat367367 - Podstawy układania diety [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który wydaje się konieczny dla większości społeczeństwa. Niestety nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, a nawet jeżeli, to sporej części osób nieszczególnie na tym zależy. Zdecydowanie powinno, ponieważ poziom tkanki tłuszczowej u mężczyzn poniżej 15%, a u kobiet poniżej 30% odpowiada nie tylko za wygląd [...]
Witam , jeżeli Twoja niedoczynność tarczycy jest zdiagnozowana i odpowiednio leczona , gdzie zostały wynormowane hormony tarczycy to nie będzie to miało żadnego wpływu na Twoje postępy treningowe . Natomiast jakość treningów w dużej mierze zależy od dobrego odżywiania a jak nie masz jakiejś szczególnej diety to i mocy na siłce będzie brakowało.
[...] zasada jedzenia w rownych odstepach czasu co 3-4h tu tez obowiazuje. ile? - tyle ile ustalisz. Dla mnie dieta tluszczowa to oliwa jako zrodlo tluszczu, twarog, tunczyk, mieso, jajka jako zrodla bialka, platki owsiane, carbo i otreby jako zrodla WW i/lub blonnika. ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni
Chcesz redukować to musisz mieć deficyt kaloryczny . Zaczynasz od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. [...]
Wiele osób zadaje sobie pytanie: "co należy zrobić aby zmienić swoją sylwetkę na lepszą pod względem jakości?". Odpowiedź na nie jest prosta. Wystarczy zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić odpowiednią aktywność fizyczną. Co więc należy jeść i jak trenować aby osiągnąć efekty? 1. Treningi siłowe. To właśnie treningi siłowe są podstawą [...]