SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zakwaszenie

  • Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2523 Data: 2020-06-30 11:00:00
  • [...] naukowego potwierdzenia i pewnego rodzaju renesansu w XXI wieku. O dietach alkalicznych czy też odkwaszających ostatnimi czasy robi się coraz głośniej. Z badań wynika, że zakwaszenie organizmu jest coraz powszechniejsze i dotyczy aż ośmiu na dziesięciu mieszkańców Europy. W grupie zagrożenia znajdują się nie tylko osoby nieaktywne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18839 Data: 2017-06-16 08:36:59
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2808 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar roboczy, krótsze przerwy między seriami) zwiększa się „zakwaszenie”, czyli powstaje wielokrotnie więcej mleczanów (jonów wodoru itd.). W tym samym badaniu przy większej podaży mleczanów do ustroju (ich sztucznego podawania) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4395 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • [...] za zdrowe, np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, jajka, makrelę czy ryż brązowy, należy zbilansować ich podaż warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, mozzarella) jajka granola płatki owsiane tuńczyk krewetki makrela homar ostryga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4586 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • [...] (Pi); tu również NaHCO3 może odgrywać rolę, spadek ilości fosfokreatyny (dlatego suplementacja kreatyną jest taka pomocna), spadek ilości ATP, zmniejszenie pH mięśni (tzw. zakwaszenie - nie mylić z „zakwasami”, czyli bólem mięśni, który nie ma nic wspólnego z mleczanami). Powtarzane sprinty mają ogromne znaczenie dla spadku ilości fosfokreatyny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3175 Data: 2020-08-07 09:49:42
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    „Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8017 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9673 Data: 2019-09-26 08:01:42
  • Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11297 Data: 2017-05-25 09:24:33
  • [...] Wbrew opiniom Katarzyny Matelli nikt nie udowodnił, by podaż protein po treningu siłowym była szkodliwa dla sportowca. Zyski znacznie przewyższają potencjalne straty (np. zakwaszenie ustroju). Ponadto mleko ma właściwości alkalizujące, więc pewnie zrównoważy nieco wpływ dostarczania czystych protein. Wbrew opinii pani Katarzyny, po treningu w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2020-05-04 07:45:30
  • Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1043 Data: 2023-11-18 13:30:32
  • [...] na 15 g produktu. „Oczyszczanie” mięśni Karnozyna, która powstaje z beta-alaniny, działa jako bufor protonów w mięśniach, co oznacza, że ​​jest w stanie łagodzić zakwaszenie w mięśniach podczas intensywnego wysiłku. Nadmiar jonów wodorowych (protonów) jest powiązany z ograniczeniem przewodzenia sygnałów pomiędzy komórkami, dlatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 505 Data: 2023-06-02 09:52:38
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 571 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sałaty możesz szybko nabrać dystansu, czy wręcz niechęci. Kiwi tak samo, jak sałata czy kapusta wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, przywracając ją, czyli zmniejszając zakwaszenie ustroju. Zielone i złote kiwi to dobre źródła potasu - dostarczają około 301–315 mg na  100 g. Podaż potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Wydawałoby się, że świat nie stoi w miejscu, jednak w świecie treningu siłowego nie jest to do końca prawdą. Przyrządy, jakie stosujemy, są te same, co w czasach Arnolda Schwarzeneggera (czyli, jak w latach 60. i 70. XX wieku).  Zgadza się, pojawiły się TRX, wymyślono koncepcję niezwykle krótkiego intensywnego treningu siłowego (HIT), wrócono do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3951 Data: 2023-02-10 15:54:10
  • [...] doraźny efekt? Być może wyniszczenie mięśni, pogorszenie tolerancji węglowodanów, zwiększenie insulinooporności obwodowej i lokalnej, pogorszenie mikroflory jelitowej, zakwaszenie ustroju, będą sprzyjały szybkiej odbudowie „tłuszczowych poduszek”. Niestety w Internecie jest wielu piewców jeszcze niedawno modnego modelu IIFYM, którzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2062 Data: 2022-01-31 13:22:15
  • Od lat, wielu sportowców, dietetyków, a nawet osób, które nie mają większej styczności ze zdrowym stylem życia, aktorów, pisarzy i celebrytów, próbuje znaleźć idealny i uniwersalny sposób na pozbycie się kilogramów w jak najkrótszym czasie i wykreowania estetycznej sylwetki. Tym samym tworzą przeróżne diety, bazując na swoich doświadczeniach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7231 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Niedokrwistość opisuje się jako zmniejszenie proporcji czerwonych krwinek w stosunku do reszty elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistość nie jest diagnozą, ale objawem choroby podstawowej. To, czy u pacjenta wystąpią objawy, zależy od etiologii (źródła) niedokrwistości, ostrości jej początku i obecności innych chorób współistniejących, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1272 Data: 2023-08-25 08:43:47
  • Ułożenie planu treningowego wcale nie jest rzeczą prostą i dla każdego oczywistą. Aby rozumieć różnice funkcjonalne pomiędzy ćwiczeniami, trzeba posiadać wieloletni staż treningowy i sporą wiedzę, nie tylko teoretyczną, ale także praktyczną. W artykule odniosę się do najczęściej spotykanych błędów związanych z umieszczaniem wielu, bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3567 Data: 2023-03-17 08:56:38