Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
[...] stężenia wapnia). Nieleczony przełom nadnerczowy prowadzi do zgonu. Z kolei aldosteron reguluje stężenie sodu (zwiększa), potasu (obniża), wodoru (obniża, a więc zmniejsza zakwaszenie, indukuje alkalozę) i płynu pozakomórkowego (ciśnienie krwi ma wpływ na nerki, serce i inne narządy). Tak więc trudno uznać cholesterol za wroga, skoro bez jego [...]
[...] związane z „przeciskaniem się” krwinek przez naczynia włosowate pod ciśnieniem, ucisk na podeszwy stóp, ucisk kurczących się mięśni na naczynia, stres oksydacyjny, a także zakwaszenie i wzrost ciepłoty ciała. Największa destrukcja krwinek czerwonych ma miejsce w bieganiu, pokonywaniu torów przeszkód (np. Ośrodek Sprawności Fizycznej), [...]
Na temat treningu siłowego w sportach walki można napisać książkę i nadal pewne kwestie pozostaną niejasne. Przede wszystkim należy ustalić podstawową kwestię czy trening z ciężarami jest niezbędny dla zawodnika sportów walki, czy jest to tylko fanaberia? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ma ono wydźwięk filozoficzny. Korzyści [...]
[...] wysiłku fizycznego. Dlatego BA jest swego rodzaju boosterem, który działa zupełnie inaczej niż kreatyna czy kofeina (można je stosować razem). BA buforuje jony wodoru, a zakwaszenie środowiska jest jednym z głównych czynników wpływających na skrócenie czasu pracy pod obciążeniem. Zagadnienie przedstawili Ojeda A.H. i in. w pracy: „Effects of [...]
Często słyszy się, że kobiety nie powinny trenować siłowo tak samo, jak mężczyźni. Zgadzam się, gdyż większość mężczyzn XXI wieku bezproduktywnie spędza czas, skupiając się na ćwiczeniach izolowanych oraz maszynach, które często mają znikomy wpływ na poprawę masy, siły czy mocy mięśni. Kobiety oszczędzają glikogen? Tak, ale… W końcu chciałbym [...]
Ostatnio na kanale „Renaissance Periodization” miała miejsce ciekawa rozmowa z doktorem Milo Wolfem. Przedstawiono tam wyniki meta-analizy, które sugerują, że dla hipertrofii najkorzystniejsza przerwa między seriami to 1-2 minuty. Za długi odpoczynek paradoksalnie może zmniejszać efekty hipertroficzne. Czy należy bezwzględnie wierzyć w tego [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
[...] opóźnia zmęczenie oraz znacząco przyspiesza regenerację powysiłkową. Beta-alanina z kolei prowadzi do nasilenia syntezy karnozyny w mięśniach, dzięki czemu pośrednio hamuje zakwaszenie i wspiera potencjał antyoksydacyjny, co ma znaczenie dla optymalizacji wydolności. Związki adaptogenne w ELMAYO ESCOBAR PREWORKOUT W preparatach o zastosowaniu [...]
[...] są dobrze znane i wystarczająco doceniane, mimo iż mają ogromne znaczenie nie tylko dla zawodników sportów siłowych, ale też wytrzymałościowych. Według Kreidera zmniejszone zakwaszenie mięśni jest szczególnie ważne w dyscyplinach takich jak: narciarstwo, sporty wodne (np. wioślarstwo; kajaki, kanoe, wiosłowanie na stojąco), zawody pływackie na [...]
[...] związane z „przeciskaniem się” krwinek przez naczynia włosowate pod ciśnieniem, ucisk na podeszwy stóp, ucisk kurczących się mięśni na naczynia, stres oksydacyjny, a także zakwaszenie i wzrost ciepłoty ciała. Dlatego u sportowców (szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych) może występować spadek ilości krwinek czerwonych. Niemniej wcale nie musi [...]
Ostatnimi czasy w Internecie można bardzo często natknąć się na reklamy wody alkalicznej nazywanej też „żywą wodą”. Reklamujący ją przekonują nie tylko o jej cudownych właściwościach odkwaszających organizm, ale zapewniają, że ma ona wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Podsumowanie Woda alkaliczna jest często reklamowana jako [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
[...] białka grochu, konopi, ryżu i innych. Warto jeszcze pamiętać o związkach białkowych, które wpływają na poziom energii w czasie ćwiczeń. Mowa tutaj o karnozynie, która hamuje zakwaszenie mięśni, karnitynie, która wpływa na zużywanie tłuszczy, a także kreatynie, która jest podstawowym elementem energetycznego zasilania komórek mięśniowych. Związki [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] strongman (walizki, yok, belka itd.) czy może ciężaru, jaki stanowi masa ciała. Nadmierna ilość powtórzeń powoduje, że rośnie lokalna wytrzymałość mięśni, odporność na zakwaszenie (nagromadzenie jonów wodoru, mleczanów), organizm zaczyna inaczej pozyskiwać energię np. z glukozy, a coraz mniejszą rolę mają tu białe i biało-czerwone włókna [...]
[...] jest głównie uzależniona od tego, ile selenu znajduje się w glebie, na której rośnie drzewo wydające orzechy brazylijskie. Wpływ będą miały zarówno rodzaj gleby, jej zakwaszenie, wilgotność, rozbudowa systemu korzeniowego, jak i wiek drzewa. Dla przykładu orzechy zbierane z centralnej części Brazylii zawierają ponad 10 razy więcej selenu [...]
[...] rozgrzewki oraz jako bardzo wyczerpujący element w treningu interwałowym (obwodowym, stacyjnym). Niemniej należy pamiętać, iż wraz z rosnącym zmęczeniem (jony wodoru, zakwaszenie, zmniejszenie ilości glikogenu, mleczany w mięśniach itd.) pogarsza się jakość powtórzeń, więc przysiad z talerzem w rękach i wyciskanie ciężaru nad głowę może [...]
[...] ręce. Nie należy wykonywać programów w stylu „X pompek w Y tygodni”, chyba że Twoim celem jest poprawa lokalnej wytrzymałości mięśniowej, zwiększenie tolerancji mięśni na zakwaszenie (mleczany), jony wodoru i nagromadzenie rozmaitych metabolitów. U większości ludzi nie jest to dobry sposób na zwiększenie muskulatury klatki piersiowej, barków [...]